Categorized | Sanatate

M-am săturat de ortodocşii din scara blocului!

OPINIE. Fac recensământul. E vorba, în principiu, de nişte feţe în plus, doar. Nişte ciocănit în uşă, nişte explicaţii, bifat, semnătură, plecat. Ar putea fi aşa frumos şi simplu. E aproape, e în cartier, sunt oameni cu care mă voi mai întalni la magazinele din zonă sau în staţia de tramvai. Şi totuşi, mereu e ceva care trebuie să nu meargă bine, ceva care să irite sau o parte sau alta. De data asta, măcar când e vorba de irităile mele, e vorba de felia cu religia. De ce naiba nu stau oamenii de vorbă cu ei înşişi, înainte de a ajunge să semneze hârtii?… Şi dacă tot au apetenţă pentru cele sfinte, de ce nu le e clar unde se dau cu capul de podele prin biserici, sinagogi, moschei sau locuri de adunare? De ce trebuie să se întâmple asta „de dragul” sau „de ruşinea” vecinilor? Cât de credincios/necrdincios eşti cu adevărat dacă barometrul trăirilor tale e scara de bloc?

La început nu credeam că o să mă enervez aşa tare. Ştiam că o să dau de o mulţime de ortodocşi, de câţiva neoprotestanţi, de câţiva catolici (în Timişoara fiind) şi, cu puţin noroc, şi de câţiva ce vor avea deschiderea de a se numi simplu, atei, aşa cum sunt şi eu.

Cei fără credinţă nu muşcă, nu vor să dea foc la biserici, în majoritatea lor, doar se ocupă cu alte treburi decât să creadă în vreun zeu. Sunt buni sau răi, verzi sau roşii – adică la fel ca şi credincioşii. Dar ceea ce îi uneşte, în ţara asta, cu ceilalţi, catolici, protestanţi, neoprotestanţi, musulmani sau rastafarieni este că nu vor să fie declaraţi ortodocşi doar pentru că trăiesc în România. Şi totuşi…

Să nu uităm că pentru acest recensământ s-au făcut şi instructaje. Şi că potenţialilor recenzori li se cerea măcar diplomă de liceu. Deci, în principiu, cretini nu ar trebui să avem ca recenzori. Şi nici candidul neinformat. Rămân lucrurile ce ţin de rea credinţă. La recenzori. Dar să vedem cum stă treaba şi cu materialul recenzat.

În prima zi, în primul bloc, printre primele cinci apartamente, un domn în vârstă mă primeşte precaut. E din Republica Moldova, când ajung la religie, şopteşte: „mozaică”. Spun „mazel tov”, fără să ridic ochii, scriind. Îl simt cum înfloreşte. Vobim puţin despre Comunitatea Evreilor din Timişoara, despre care am scris de mai multe ori.

Domnul zice că voia să-mi spună că am ceva evreiesc în chip, îi zic zâmbind că sunt „goi” (ne-evreu) dar că respect şi cunosc evreii şi obiceiurile lor. Primesc un suc de vişine dintr-o cutie de pe care silabisesc din chirilice, spre încântarea gazdei, numele fructului. Îmi pare rău de reticenţa lui de la început de a vorbi despre ce e, dar cine ştie prin câte a trecut…

La altă familie, el şi ea îmi eliberează un colţ de masă, mă pun să completez. El îmi spune cu mândrie că el mi-a scos foaia de anunţ de pe uşa blocului. Pentru că nu supotă chestiile lipite acolo. Nu mai spun „mazel tov”, îi spun că lipisem cu un material uşor de dezlipit şi care nu lasă urme, exact ca să nu creez probleme. Nu contează. Omul e fericit că mi-a îndepătat hârtia.

Ajungem la religie. „Otodocşi, ce altceva, că doară suntem botezaţi”. Fac un „grrrrrr” pe interior. Spun „Şi eu sunt botezată, nu e un criteriu”. Ei, curioşi, mă întreabă ce sunt, pariind, pobabil, că vor auzi ceva despre neoprotestanţi. Le spun că atee, ei se uită unul la altul, se crispează, le explic că nu muşc doar că nu cred în Dumnezeu. „A, păi nici noi nu prea, dar…”

Aha, deci lor cuvântul „ateu” le pute dar fariseismul de a se numi ortodocşi doar pentru că au fost botezaţi, nu. Nu le explic nimic, fiecare se declară ce vrea, ei par că ştiu ce vor, dacă se declarau floarea soarelui, ca religie, îi puneam floarea soarelui.

În acelaşi bloc, un militar ieşit repede la pensie e extrem de sociabil dar ţine şi să mă şocheze. Îmi spune „ortodox”, apoi spune că de fapt e ateu. Zic: bun, şi de ce nu va declaraţi aşa? Ţineţi morţiş să contribuiţi fără să fiţi întrebat la Catedrala Mântuirii Neamului?

Îmi explică viziunea proprie: „Nu cred în popii ăştia, în Dumnzeu cred, dar aşa au zis toţi vecinii .” Clar, îl las ortodox, până peste 10 ani poate se mai hotărăşte… E dreptul lui să se declare ce vrea, e dreptul meu să-l întreb dacă şi-a luat şi inima şi mintea în calcul, nu doar vecinii.

Nimeresc la nişte ingineri chimişti, o familie mai în vârstă, genul de oameni pe care ţi-ar plăcea să îi ai părinţi sau socri. Ea se declară catolică. E puţin incisivă. Întreb de care, spun că există şi romano-catolici, şi greco-catolici. Romano. E din Oradea, o întreb de ştie că actualul episcop romano-catolic din Oradea e de la noi, din Timişoara. Incisivitatea se topeşte brusc.

Am senzaţia că mulţi ne-ortodocşi erau pregătiţi, de exprienţele anterioare, să fie văzuţi ca „duşmani de clasă” dacă se declară altceva decât ortodocşi. Scriu materialul acesta pentru ei, ca să creadă în momentul în care nu va mai trebui să te uiţi în jos, în ţara asta, dacă nu eşti ortodox. E dreptul fiecăruia din noi să fie orice, altceva decât ortodox, sau nimic, daca vrea. Au murit oameni pentru asta.

O doamnă e catolică, romano-catolică, dar… aşa au vorbit toţi din bloc, la şedinţa despre încălzire la care s-a bârfit şi recensământul, că aşa „e bine” să se declare toţi din bloc: ortodocşi. Când ajung la o familie tânără şi plăcută de martori ai lui Iehova, aproape îmi vine să îi iau in braţe. O simt pe doamnă, în mod normal poate ar fi spus religia cu un sfert de gură, mi-a acordat creditul de a fi om normal, mi-a vorbit normal, i-am zâmbit larg la plecare.

La altă familie aud exprimat gândul pe care îl simt în tonul multora: „Ce să fim? Ortodocşi! Că doar v-am spus că suntem români!” I-aş bate. Dar nu e frumos să baţi oamenii în propria lor casă. Ce fras fac oamenii ăştia aici? Da, oameni simpli, 8 clase, 10 clase, vinituri faţă de Timişoara, cel mai degrabă, dar totuşi, ce înţeleg oamenii ştia din Timişoara, din Banat?

Mă gândesc că la 16 kilometri de noi e Parţa, cu întretăierea de străzi unde ai patru biserici: ortodoxă română, ortodoxă sârbă, romano-catolică şi greco-catolică. Păi oamenii ăia din Parţa sunt extratereştri? Sunt trădători de neam? Sunt răi români? Când se vor obişnui oamenii cu a îl vedea şi a îl accepta pe celălalt de lângă ei, pe cel care nu e la fel cu ei? Nu spun să se bucure că acela nu e la fel cu ei, şi că nu ne consangvinizăm, genetic şi cultural, spun doar să accepte diversitatea…

Prind bloc unde chiar are loc o discutie pe casa scărilor, între toţi locatarii, o şedinţă de bloc, oamenii mă roagă să trec pe la ei a doua zi, unul zice în glumă: lăsaţi foile şi vi le dăm noi completate. (Da, sigur, toţi români ca bradul, cu facultate, termopan şi ortodocşi – mă gândesc). „Dacă luaţi şi manualul explicativ şi îl citiţi până mâine, vi le las cu plăcere”, spun, şi închid uşa blocului după mine. Pariez că acum vor vorbi despre recensământ şi despre ce trebuie să fie unul sau altul sau… toţi.

Îmi fac calcule: dacă mai aud unul că îmi spune că e ortodox dat fiind că e român trebuie să respir adânc, să nu îl bag în mă-sa, să nu îi explic că… în fine, tot pomelnicul.

Un inginer zootehnist îmi spune că e ateu dar să-l trec ortodox să nu afle soţia de altceva, că se supără. E o namilă de om, în vârstă. Nu mă leg de credinţe, mă leg de confidenţialitate. Soţia nu e acasă, îi promit că nu o să îl pârăsc, îi spun că îl trec ce vrea doar să fie el sigur că e ce simte el cu adevărat. Acceptă: ateu. OK, zic, dacă apare soţia, ascund foaia. Of.

Ieri seară dau de o tipă deschisă, lejeră, cu care povestesc puţin mai mult, are prieten în Egipt, mai intră prin moschei, mai intră pe la ortodocşi dar nu are o credinţă anume. Are şcoală, e puţin mai în vârstă ca mine, uite ce oameni faini pot fi fără credinţă, oare ortodocşii de dinainte ar arde-o pe rug?… Nu vor afla, datele astea sunt confidenţiale, nici eu nu folosesc, aici, nume sau date ce ar putea duce la identificarea eroilor şi anti-eroilor mei.

Ultimul apartament pe ziua de ieri, e târziu, sunt obosită, sastisită, revoltată, auăleu, sunt patru persoane aici, uf, ce bine, doar una e a casei, am de completat doar trei fişe, nu vreau surprize, nu vreau idei tâmpite, nu vreau chestii pe care „partea adversă” şi-ar pune problema că ar trebui să le subînţeleg din etnii, numărul de termopane sau din arşicele de pe hol.

Dar băiatul spune simplu, când ajungm la religie: ateu. Dumnezeule mare! (Ca să spun aşa.) Îmi vine să îl iau în braţe. Nu pentru că e ateu ci pentru că nu se foieşte, nu pleacă ochii, nu roşeşte, nu întreabă pe altcineva şi nu a fost prelucrat la şedinţa de bloc. Spune ce e simplu… şi gata. Mă conduce până pe holul de la etajul lui, vorbeam ceva despre noianul de ortodocşi de conjunctură. Când ajungem în spaţiul comun şopteşte: nu-mi plac popii. Să zicem că o spune şoptit ca să nu jignească pe nimeni.

Cam aşa e la mine, la ai mei recenzaţi. Nu-mi place să văd oamenii minţind „ca să fie în rând cu lumea”. Nu am chef să aud după recensământ că suntem ţară 103% ortodoxă. Nu vreau să contribui la Hardughia Celestă care e Catedrala Mântuirii Neamului. Respect credincioşii şi le sprijin dreptul de a avea o biserică a lor, de oricare fel, cât mai curată, dacă de asta au nevoie.

Dar nu vreau să vină patriarhul ortodox Daniel, „şeful de grajd”, cum îl numesc de când l-am văzut, la Arad, pocnind din degete după episcopii săi, să-mi bag mâna în buzunar pentru prostiile lui megalomane. Cândva i-am oferit, la Primăria Timişoara, o coajă de pâine şi o hârtie de un leu, ca să-şi aducă aminte de sărmani. Astea sunt lucrurile de care e nevoie, nu furtul pe faţă din bugetul statului pentru piramida pe care vrea să şi-o ridice la cap.

Dar asta era recensământul meu. În care oamenii s-au declarat ce au vrut. Ce s-a întâmplat în alte locuri?

Primesc textul ăsta de la un cunoscut care e preot greco-catolic în Târgu Lăpuş: „Atentie! Cazuri de manipulare grosolană la recensământ: „cum să treci în formular drept ortodox o persoană de altă religie”, ghid practic. S-a întâmplat în Tg. Lăpuş, şi în nici un caz cu o persoană fără studii, aşa cum mă aşteptam, ci cu una cu multă experienţă profesională (caz fericit).

La finalul chestionarului, doamna întreabă voluntarul: Dar despre religie, nu m-aţi întrebat. Răspuns: cum să nu. V-am întrebat ce etnie aveţi. D-na: bine, dar ce legătură au între ele? Voluntar: păi, dacă aţi spus că sunteţi de cetăţenie română, nu sunteţi evident ortodoxă (trecuse în chestionar, la rubrica religie, ORTODOXĂ, cu cea mai mare nonşalanţă!!!).

Doamna în cauză a refuzat să semneze (deşi i s-a propus corectarea formularului), şi a cerut un formular nou! (ce bărbată!). Câţi dintre bieţii oameni de la ţară au avut curajul să ceară verificarea completării chestionarului (şi nu e vorba doar de cei de la ţară). VĂ ROG SĂ TRANSMITEŢI MAI DEPARTE INFORMAŢIA ŞI SĂ POSTAŢI CÂT MAI REPEDE DATE DESPRE SITUAŢII SIMILARE. Cred că trebuie intervenit cu presa, că altfel o să iasă că au emigrat toţi greco sau romano catolicii, protestanţii etc.”

Are dreptate. Statul dă bani cultelor. Sau le calcă pe cap, cum se întâmplă cu greco-catolicii, de exemplu. Recensământul influenţează daniile statului. Şi nu se face bine. Recenzorii mint, influenţează, ascund. De ce? Probabil ca „buni ortodocşi”. Au fost sfătuiţi la biserică? Aşa le dictează orto-conştiinţa? Nu ştiu. Ştiu doar că aici nu mai e tâmpenia celor din scara blocului, care se uită în gura vecinului. E o chestie penală şi trebuie pedepsită.

Din momentul în care am postat pe Facebook cazul de la Târgu Lăpuş am mai primit, public sau privat, multe alte relatări despre recenzori pentru care „român” egal „ortodox”. Oi fi eu în afara fenomenului dar una din poruncile acelea, după care se luau şi ortodocşii, era să nu minţi. Alta parcă era cu furtul. Cât despre ce păţeşte un recenzor ticălos… haideţi să facem noi una, împreună. Ca lucrurile astea să nu rămână aşa. De noi ţine, cei nemulţumiţi dar drepţi. Drepţi fără traducere („orto”). De fiecare din noi ce va deschide gura să povestească ce i s-a ntâmplat şi ce religie „i s-a incredinţat”. Să vorbim despre asta! Şi să le dăm cu dosarul ăsta în cap celor care consideră povestea cu declararea „pe bune” a religiei ceva marginal.

PS.: România e o ţară aberantă dar nu trebuie să rămână aşa. La recensământul trecut, arhiepiscopul greco-catolic al Blajului, Prea Fericitul Lucian Mureşan, cel care conduce chinuita şi încă nedreptăţita Biserică Greco-Catolică Română, Unită cu Roma, a fost scris ca şi ortodox! Din păcate nu este banc. Aşa cum un stat cu vânt din pupa din bojocii sovietici a declarat ilegală Biserica Greco-Catolică Română în 1 decembrie 1948, tot aşa un recenzor trecea, în plină democraţie, sub o semnătură anonimă, capul acestei biserici în tabăra ortodocşilor. Şcoala Ardeleană, episcopii martiri greco-catolici morţi în închisori pentru că nu au vrut să treacă la ortodocşi, anii grei de temniţă ai puţinilor ieşiţi, totul se poate rezolva aşa de simplu din condei… Cu ocazia asta poate înţelegeţi şi de ce un ateu a ales să spriijine o biserică nedreptăţită. Pentru că m-am săturat de ortodocşii din scara blocului, de ortodocşii care vor să se întindă peste toate şi peste tot în România. Pentru dreptate. Aia scrisă româneşte, nu cu „orto” în faţă.

Ramona Băluţescu

This post was written by:

- who has written 4422 posts on Presa Oradea.


Contact the author

40 Responses to “M-am săturat de ortodocşii din scara blocului!”

 1. Franck spune:

  Tocmai am fost recenzat. De o tipa la vreo 50 de ani, mamoasa, m-a luat la pertu de la inceput. Mi-a zis ca sunt ucrainean. Cand i-am zis ca nu, a insistat. I-am zis sa bage la cap ca sunt roman. Bon. Mai departe, a completat totul ok, pana la religie. I-am zis: ateu. Acolo brusc nu-si mai amintea codul si nici nu avea foaia cu coduri la ea, m-a trecut separat pe o foaie, mi-a zis ca va completa diseara. Adica n-am nicio certitudine ca va trece chiar ce i-am spus eu, poate sa treaca orice. Mai apoi, mi-a povestit viata ei. A lucrat traducator de rusa si poloneza in armata, a fost data afara cand am intrat in NATO !? M-a intrebat daca stiu pe cineva care are nevoie de un traducator din limbile astea (adica isi cauta job). Stie de ce a murit Dumitru Tinu, pe care l-a cunoscut personal. E sigura ca a fost agent sovietic, de aici i s-ar fi tras. Mi-a mai povestit si altele. Cand a plecat, aveam vaga senzatie ca stiu mai multe despre ea decat ea despre mine.

 2. Bravo! Ai reusit sa faci o treaba cinstita, in mod decent si corect fata de recenzati si fata de constiinta ta!
  Cred ca e greu, foarte greu sa nu devii combatant, sa ramai neutru, asa cum iti cere legea si cum tie ti-a cerut si constiinta!

 3. Alina Ilioi spune:

  Am citit acest articol cu mult interes şi vreau să te felicit pentru el. Ai pus degetul pe problemă şi ai fost sinceră şi deschisă. Mulţumim:)

 4. k spune:

  E un articol foarte bine redactat,insa, in ceea ce priveste continutul, nu vad neutralitatea de care pomenea unul dintre antevorbitorii mei. Nu vad de ce trebuie criticati ortodocsii pentru faptul ca unora le este rusine cu propria confesiune. Am intalnit protestanti, de exemplu, care erau mandri de propria confesiune si nu se simteau discriminati. Cred ca subiectul in cauza nu este unul de actualitate; in prezent, prea putin sunt cei carora le mai pasa de acest subiect – daca esti sau nu ortodox. Mai mult, fie ca va place, fie ca nu – Romania este o tara predominant ortodoxa, chiar daca in unele zone ale tarii acest aspect pare sa fie mai putin vizibil.

 5. zergu spune:

  Acu’ că ai zis explicit, am făcut conexiunea cu faza cu coaja de pâine. Felicitări Ramona pentru acel gest.

  Felicitări și pentru articol. Ce e trist e ce se spune din multe locuri, că la coduri mulți recenzori s-au tras pe cur la greu și s-au făcut că nu-și aduc aminte, că pierd mai puțin timp dacă scriu codurile acasă, etc.

 6. Adrian.S spune:

  Felicitari pentru obiectivitate.
  @K „Mai mult, fie ca va place, fie ca nu – Romania este o tara predominant ortodoxa, chiar daca in unele zone ale tarii acest aspect pare sa fie mai putin vizibil”
  Asta nu o cred.In 2002 m-au declarat ortodox desii eu am vrut sa fiu ateu(tata a declarat pentru mine eu fiind minor atunci).Asa ca daca in cazul meu s-a trisat oare nu ar fi trisat si-n alte cazuri?Acuma m-au incadrat bine(adica penticostal.Am renuntat la ateism.)insa altii nu au fost bine incadrati ori asta nu e corect.Asa ca in aia 86% mai sunt bagati si alte religii nu doar ortodocsi.

 7. Cristina spune:

  Trebuie sa avem grija sa nu facem confuzie intre a fi ortodox si a sustine (tot) ceea ce face biserica ortodoxa romana. Eu de exemplu sunt ortodoxa, insa nu sunt deloc de acord cu Catredala Mantuirii Neamului, ba chiar consider ca avem suficient de multe biserici si bugetari (preoti) pe cap de locuitor. E posibil ca pe alocuri sa ai un ton destul de vehement si aceasta vehementa sa poata fi usor confundata ca ar fi la adresa ortodocsilor si nu la adresa neprofesionalismului recenzorilor.
  Insa cred ca ai dreptate, recenzorii care trec „din burta” religia sau orice alte date realizeaza o grava eroare si ar trebui sa se ia masuri impotriva acestor minciuni.

 8. tati spune:

  Foarte tare articolul, l-am citit cu mare interes!!! referitor la comentariul lui „k” Romania este o tara predominant ortodoxa tocmai pentru ca daca indrazneai sa te declari greco catolic erai azvarlit in temnita cum foarte bine e scris in articol!!! Ortodocsii au confiscat bisericile greco-catolice (copil fiind mergeam duminica la slujbe in parcul orasului pentru ca nu aveam biserici) iar acum cand se retrocedeaza raman cu ochii in soare si le trebuie cat mai multi fraieri sa le ridice altele! Si odata cu ele sa-si creasca burdihanele si preotii ortodocsi (marea majoritate)

 9. Horia spune:

  Super frumos scris (chiar dacă ”k” nu a prea priceput ideea).
  Baftă şi spor în continuare!

 10. Claudia spune:

  A fost si la mine in casa o doamna cu recensamantul. Din patru membrii ai familiei, eu am fost ultima si m-am declarat, cum sunt de la vreo 12 ani… ateu. S-a oprit din scris si s-a uitat la mine si m-a intrebat: „Pai de ce daca parintii tai sunt ortodocsi?” I-am zis simplu ca lucrurile se mai schimba. Niciodata nu am ascuns faptul asta… niciodata nu a fost motiv de rusine sau ceva de rostit in soapta. Familia mea imi stie opiniile foarte bine, la fel cum imi stiu toti apropiatii. Este absolut penibil si patetic sa minti in legatura cu asa ceva din frica (???) de „gura satului”.

 11. Vasile...de la Blogu` lui Vasile spune:

  Am citit tot articolul , eu fara preconceptii,si am remarcat in mai multe propozitii cum v-ati simtit inflorind cand persoanele declarau ca erau atee, daca era un om care zicea sincer ca e ortodox …nu era aceeasi bucurie , trebuie incurajata libertatea la exprimare, libertatea la a accepta ceea ce esti , trebuie sa nu fim rasisti ….daca dumneavoastra catalogati ortodocsii ca fiind cumva mai ticalosi decat ceilalti, sau nu stiu cum sa ma exprim , oricat de putin in sens peiorativ fata de ei , atunci cadeti in aceeasi greseala pe care ei/ noi o fac fata de persoanele de alta religie sau celor fara religie…

  Frica de gura lumii, sau frica fata de persoanele de pe scara denota persoane cu caracter mai slab, nu consider ca este de datoria noastra de a-i ajuta pe altii sa isi aleaga religia , e o chestie care vine din interior , si dupa parerea mea nu la 12 ani , ci cand esti ceva mai copt….

  A fii fara religie nu ofera avantaje pentru persoanele cu pregatire, la fel cum nici a fii apartenent al unei religii nu ofera nici un ajutor, nici un zeu nu vine in ajutorul nostru cand nu mai avem bani de chirie …deci nu vad unde este problema cu ce se declara fiecare persoana ….

  Cat despre Catedrala Mantuirii…sincer nu imi pasa atata timp cat nu o fac intr-un loc din capitala care ar putea fi folosit in mod mai placut decat pentru un mamut de ciment si piatra ….platesc impozite la stat de ceva timp si din multe dintre ele sunt convins ca nu s-a ales nimic , asa ca o catedrala e mai buna decat nimic , macar in scopuri turistice….

 12. lung spune:

  din pacate si in jud timis, oamenii de la sate (valea lunga) au semnat in alb pt recensamant. Recenzorul a completat doar cnp ul restul, zice tipul, completez eu acasa….of..of…nu mi vine sa cred.

 13. unu spune:

  acuma, nu am nimic cu greco-catolicii, dar vad ca ii cunosti mai bine, si ca ortodocsii nu vi-s dragi. din cate stiu eu, in istorie, greco-catolicii au aparut din cauza politicului cand imperiul austro-ungar a venit in transilvania si a impus catolicismul. unii ortodocsi au acceptat sa recunoasca autoritatea papala si 2-3 doctrine p-acolo, in rest, sa ramana la liturghia ortodoxa. Au acceptat sa zic asa, din lasitate, ca doar scopul scuza mijloacele si voiau sa fie cetateni respectati de stat.
  Uite azi, ce mi se pare si mie anormal este ca austro-ungarii au plecat, dar greco-catolicii au ramas: dece nu s-au unit iarasi cu ortodocsii atunci (poate de aici problema de dialog intre aceste 2 culte) si vor sa isi pastreze religia?
  Eu zic ca or e doar o mostenire de la parinti, or doar parte din cultura si istoria lor ca si neam/etnie/localitate/familie. Alt raspuns nu vad. Nici lipsa aceasta de dialog, desi fiecare biserica se vrea unica, intre ortodoxie si protestanti de exemplu nu este: reformati, baptisti, penticostali – nu au astfel de probleme.
  Poate dc tu ai mai multi prieteni greco-catolici ii intelegi si poti sa ma lamuresti si pe mine.
  in rest, sunt de-acord cu articolul si ca recensamantul nu trebuie fraudat, iar recenzorii trebuie sanctionati pt astfel de „erori”!

  • Cristi Horgos spune:

   Doar pe chestiuni de istorie:
   Nicolae Iorga a spus ca marele paradox al poporului roman e ca ne tragem de la Roma dar tinem, spiritual, de Moscova/Istambul/Pireu/Salonic sau unde credeti dvs ca e capital Ortodoxiei. Greco-catolicii au preferat sa tina de Roma si au dus gruel Unirii cu Tara. Mitropolitul ortodox a Transilvaniei a blestemat si anafurisit batalioanele romana cand au trecut Carpatii pe motiv ca de ce ne smulg de sub administratia habsburgica. Comprix?

 14. Paul spune:

  Tocmai am fost recenzat. De o tipa la vreo 50 de ani, mamoasa, m-a luat la pertu de la inceput. Mi-a zis ca sunt ucrainean. Cand i-am zis ca nu, a insistat. I-am zis sa bage la cap ca sunt roman. Bon. Mai departe, a completat totul ok, pana la religie. I-am zis: ateu. Acolo brusc nu-si mai amintea codul si nici nu avea foaia cu coduri la ea, m-a trecut separat pe o foaie, mi-a zis ca va completa diseara. Adica n-am nicio certitudine ca va trece chiar ce i-am spus eu, poate sa treaca orice. Mai apoi, mi-a povestit viata ei. A lucrat traducator de rusa si poloneza in armata, a fost data afara cand am intrat in NATO !? M-a intrebat daca stiu pe cineva care are nevoie de un traducator din limbile astea (adica isi cauta job). Stie de ce a murit Dumitru Tinu, pe care l-a cunoscut personal. E sigura ca a fost agent sovietic, de aici i s-ar fi tras. Mi-a mai povestit si altele. Cand a plecat, aveam vaga senzatie ca stiu mai multe despre ea decat ea despre mine.
  +1

 15. mihailAndrei spune:

  „chinuita şi încă nedreptăţita Biserică Greco-Catolică Română”

  Biserica greco-catolica este o creatie artificiala a iezuitilor.

  Greco-catolicismul (este greu si de pronuntat)a fost si este strutzo-camila impusa romanilor din Ardeal cu baionetele austriece ,chestia asta nu poate fi uitata.

  Tot ceea ce este catolicism în România s-a realizat prin momeală, răpire şi siluire. Generalul catolic Bukow a distrus cu tunurile peste 150 de biserici si manastiri ortodoxe, ortodocsii au fost persecutati, amendati, judecati, executati, si aproape toate Bisericile lor au fost confiscate.

  O parte din românii ardeleni au crezut că prin unirea cu Roma scapă de greutăţi, dar s-au trezit traşi pe sfoară şi siluiţi în conştiinţa lor.

  Pentru a dezbina popoarele ortodoxe şi a le supune „scaunului lui Petru”, Biserica Romei nu s-a sfiit să facă uz de intrigi, minciună, diversiune, amăgiri şi promisiuni deşarte.

  Prin mijlocirea acestor state se promitea ortodocşilor scoaterea preoţilor din starea de iobăgie, făcându-i părtaşi la starea privilegiată a clericilor Bisericii romano-catolice în schimbul unirii cu Roma papală

  Greco-catolicismul a înlesnit puternic procesul de MAGHIARIZARE a românilor din Ungaria şi Transilvania, dus de guvernele din Budapesta.

  Un român devenit catolic nu si-a pierdut numai identitatea gândirii româneşti, ci şi identitatea sentimentelor româneşti, Românul devenit catolic va ajunge în final să-şi urască însuşi neamul său ortodox.Acesta a fost marele sprijin pe care Biserica greco-catolică l-a adus operei de maghiarizare a românilor din Transilvania.
  este o adevarata marturisire de credinţa ortodoxa.

  PS: Citeste „Procanonul” lui Petru Maior si apoi mai stam de vorba. Un catolic prin asta se defineste: ascultarea de papa.

  Această mărturisire, făcută de un preot greco-catolic, arată că religia papistaşă a fost întotdeauna străină Neamului nostru, şi că niciodată aici nu a prins rădăcini.

  Transilvania, e un capitol crunt, o alta Golgota a neamului nostru.

  • Cristi Horgos spune:

   Scoala Ardeleana au creat-o Greco-catolicii, deci e o aiureala doctrinara chestia cu pro-maghiarismul (catolicismul nu e maghiar ci si Italian, spaniol, francez etc.) Si te-ai intrebat de ce sovieticii au asuprit doar Greco-catolicismul? mai cugeta

 16. Cosmin spune:

  Nu-mi dau seama cum sta treaba cu zilele libere de la stat de Pasti, de Craciun. Daca scrii ca esti ateu ti se pot lua cumva?

 17. marqq spune:

  Eu zic ca te agiti inutil. Fiecare e liber sa declare ce vrea. Daca in subconstient oamenii se simt ortodocsi si chiar mai trec pe la beserici cand mai vin ceva bucatele de sfinti morti sau de Pasti, atunci nu vad unde e problema. Chiar daca simplul motiv pentru care declara ca sunt ortodocsi e faptul ca nu si-au mai pus de mult timp problema ce sunt.
  Eu cred ca problema ta e ca tu esti (si foarte bine ca esti) rebela, si daca ti-ai asumat trecerea la ateism, ai vrea sa fii sustinuta de tot poporul.

 18. Florin spune:

  Nu prea cred ca ti se potriveste munca asta.In primul rand pentru ca nu poti sa faci fata unei situatii.In al doilea rand chiar daca nu recunosti,ortodoxia pt tine,in romania e o problema(desi indirect lovesti in ortodoxie,la fiecare a patra,a cincea fraza incerci sa te justifici,sa spui,eu nu am nimic cu cei care au o credinta).Faptul ca iti venea sa ii strangi in brate pe cei care se declarau orice altceva decat ortodocsi sau mai mult,atei,e un motiv in plus sa cred asta.Romanii pe care i-ai recenzat si se declarau ortodocsi nu erau ei „mai incuiati” tocmai pt ca erau ortodocsi,ci pt faptul ca au avut un anumit tip social inainte de 89.Nu au avut parte de libertatea pe care o ai tu azi,astfel incat sa te declari ateu (problema de incredere in sine).Religia in acea perioada era un subiect tabu.Sunt ortodox ,insa in dezacord cu proiectele BOR.(BOR e cam paralela cu problemele reale ale enoriasilor sai).Asta nu inseamna ca eu am ceva cu tine,tu fiind ateu.Voie buna si..nervi de otel.

 19. Oana spune:

  O marturie interesanta. De acord ca recensamantul nu trebuie fraudat si ca ar fi de dorit ca fiecare om sa isi asume identitatea etnica, religioasa, etc.
  Dar dincolo de asta, am o curiozitate: in tot acest demers al recenzarii, nu ati intalnit nici un ortodox de bun simt, cu mintile in cap, care se declara asa pentru simplul motiv ca este ortodox? Daca l-ati fi intalnit, l-ati fi luat in brate, asa cum i-ati fi luat pe atei/neoprotestanti/samd? Daca nu ati intalnit, credeti ca e posibil sa existe asemenea exemplare?
  Si inca ceva: de ce atitudinea unor ortodocsi ar trebui extinsa la nivelul tuturor ortodocsilor si eventual a Ortodoxiei in general (cu urme de incrancenare si ingnoranta – similare celor care se uita in gura vecinilor de bloc)?
  Chiar credeti ca identitatea (ne)religioasa da masura bunului simt sau a inteligentei? Cu minim efort, am putea gasi exemple din ambele tabere care sa contrazica o asemenea teorie.
  Altminteri, in puscariile comuniste au murit si multi preoti si episcopi ortodocsi, deci eventualii urmasi s-ar putea simti macar la fel de indreptatiti ca si catolicii sa aiba libertatea de a-si declara crendita, daca ea exista.
  Tot ce spun e ca echilibrul in judecata ajuta intotdeauna.

 20. o vinitura "fata de Timisoara" spune:

  Am vazut articolul pe totb. Iti pun si aici comment-ul meu, sa il vada si altii. 🙂

  Mai Ramona, am remarcat din prima ingimfarea si “superioritatea” ta. Sint multe de spus, incepind cu faptul ca esti “atee” (ateu este un nonsens, daca o sa participi la ceva cursuri de logica o sa vezi si de ce).

  Pentru informarea ta, foarte multe “vinituri” lucreaza in multinationale si platesc contributii directe sau indirecte grase catre “fruncea” tarii. Eu sint unul dintre ei.
  Si inca o informatie pentru tine: “viniturile” pot sa fie bune sau rele. Aici sint discutii multe si lungi.

  Apropo, incet incet, datorita administratiei locale extrem de proaste (incompetente) Timisoara a devenit un oras de mina a doua, cu toate investitiile enorme in industrie. Ai remarcat asta? Uita-te pe statistici. Pe locul doi in tara este Clujul iar pentru trei patru se bat Iasiul si Brasovul.
  Iti recomand calduros o excursie pina la Cluj, sa vezi cum ar trebui sa arate un oras (mergi si pina la Cluj Arena, chiar daca n uesti “microbista”).
  Clujul are 2 echipe in divizia A iar Timisoara nici una.
  etc, etc, etc

  Al tau
  o vinitura (ortodoxa), “muncitor” intr-o multinationala

 21. io spune:

  Din start logica lasa de dorit:
  De ce trebuie să se întâmple asta “de dragul” sau “de ruşinea” vecinilor?
  Nu inteleg: se afiseaza formularele in scara, sa stie vecinii ca te-ai declarat ortodox?!!! Argumentatia asta e jenanta. Da, poti suspecta ca s-a completat gresit intentionat. Dar tot asa altii, cu sentimentele tale „proortodoxe”, te pot suspecta pe tine ca ai trecut catolici niste ortodoxi, nu?
  Ramona poti jura pe cravata ta de pionier ca nu ai completatat gresit? 🙂
  Pe Biblie nu-ti pot cere sa juri ca esti atee…

  Gandire cu premeditare

 22. alex ayaan spune:

  Ramona, felicitari pentru articol. Am citit cu asa o placere si sunt unele pasaje pe care stiu sigur ca le voi cita ceva vreme de acum inainte 🙂

 23. Nicoleta spune:

  E Romania plina de farisei. Ii recunosti dupa urmatoarele semnalmente: merg la biserica, se calca pe picioare, trag un cot vecinului sa pupe moastele nu stiu carui sfant mort, spun rugaciuni si isi incheie rugaciunea, in loc de amin, cu o semnatura pentru uciderea in chinuri a cainilor, eutanasie ii spun ei si se culca linistiti. Asteapta ca Dumnezeu sa le indeplineasca dorintele. nu conteaza ca un caine a fost ucis cu bata in cap, multumita semnaturilor lor si ca un copil isi plange prietenul din fata bocului pe care il priveste cu creierii imprastiati pe asfalt. AMIN!

  Si desi sunt ortodoxa, m-am declarat fara religie. Am credinta, nu am religie. Bune sau rele, le primesc pe toate de la Dumnezeu, pentru ca stiu ca primesc ceea ce ofer si nimic in plus. Se mira unii ca nu inteleg de ce le da Dumnezeu atat de multe pedepse. Uite, de-aia ca s-a saturat si el de minciuni.

 24. costel spune:

  Draga ramona, ti-au cam curs balele (sau balutele)cand ai scris articolul asta, sa ma ierti! Nu te cunosc, dar pari fata desteapta… In slujba cui ti-ai pus desteptaciunea??? Uita-te in oglinda si incearca sa nu te sperii de ceea ce vezi! Sa stii (si tu de fapt stii foarte bine) ca nu ortodocsii au ars pe rug, ci cei pe care-i periezi, cei pentru care lucrezi! Si sa mai stii ca ortodocsii nu-si doresc palate, catedrale magnifice, ci doar unii care nu au nimic in comun cu ortodoxia! Sa te ierte Dumnezeu pentru ceea ce faci!

 25. Ecaterina spune:

  Da, oare este frumos sa barfesti oamenii dupa ce ai intrat in casele lor? Te-ai saturat de ortodocsi dar ii iubesti pana la idolatrizare pe evrei. Nu esti altceva decat o ***. Sper ca au citit si oradenii porcariile pe care le-ai scris aici, ca sa nu te mai primeasca altadata in casele lor.

 26. adi spune:

  da , si eu am avut o mica problema ,dar nu cum spui tu.recenzorul,o vecina dealtfel, a scris si ne-a explicat si cand ii spuneam ca am inteles. problema mea e ca eu sant botezat romano-catolic dar eu nu cred in biserica. in niciuna. toate cer bani si atat. preoti, ma rog majoritatea , sant ca si niste salariati. uni mai avizi alti mai putin sau deloc. biserica incalca cele mai mari porunci scrise in biblia proprie. dar ma rog sa revenim. eu cred in dumnezeu dar nu in biserica ,deci unde ma incadram?

 27. george spune:

  Dumnezue e ortodox????????????????

 28. costel spune:

  Un articol rautacios de la un capat la altul,se dovedeste clar ca nu cunosti istoria acestor locuri,sigur ai luat bacalaoreatul inainte de a se instala camerele de luat vederi in clasele in care se dadeau examene.Ateu dispus sa-i injure pe unii si sa-i ridice in slavi pe altii.Ce s-ar intampla daca ai baga in masina de tocat (atee fiind) toate cultele religioase ce isi fac veacul prin Transilvania,spun veacul ptr.ca romano catolicii (pe care ii ridici in slavi) au fost initilal ortdocsi care la presiunea imperiului habsburgic si-au vandut religia.Asta asa ca sa nu mai vorbim si de celelalte culte aparute mai devreme sau mai tarziu in acest spatiu.Sub masca de atee se ascunde in mod clar un fanatic religios.Feriti-va de acesti oameni sunt extrem de periculosi.

 29. Florin spune:

  Am participat si eu la recensamant ca recenzor si nu am intalnit, nu am auzit sa fi fost vreo problema legata de declararea etniei sau a religiei!
  Exact ceea ce declara omul aceea s-a trecut in chestionar, fara nici un fel de comentarii ori aprecieri! Nu am auzit pe nimeni care sa se fi plans ca recenzorul i-a „sugerat”” sa treaca o anumita religie sau etnie!

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] ti s-a intamplat sa fiti trecuti drept ce NU esti? octombrie 30, 2011 de olahus Citesc aici cum, la recensamantul asta, o greco-catolica a fost trecuta ortodoxa – “dacă aţi spus […]

 2. […] vor să fie declaraţi ortodocşi doar pentru că trăiesc în România. Şi totuşi… mai departe aici  Like this:LikeBe the first to like this […]

 3. […] ai fost trecut drept ce NU esti? Spune-ne si noua! octombrie 30, 2011 de olahus Citesc aici cum, la recensamantul asta, o greco-catolica a fost trecuta ortodoxa – “dacă aţi spus […]

 4. […] Acest articol a fost preluat de pe site-ul Oradeapress.ro. Postarea originală o puteți citi aici. […]

 5. […] in comparatie cu 20 si ceva de mii atei. Cu toate ca cifrele nu sunt tocmai cele reale, multi fiind "ortodocsi de scara blocului" cert este e ca procentul credinciosilor e oricum insemnat, mai ales daca luam in calcul si […]

 6. […] in comparatie cu 20 si ceva de mii atei. Cu toate ca cifrele nu sunt tocmai cele reale, multi fiind "ortodocsi de scara blocului" cert este e ca procentul credinciosilor e oricum insemnat, mai ales daca luam in calcul si […]


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult