Categorized | Educatie

Oana Lianu a primit diploma de excelență a Festivalului „Maria Lătăreţu”

În perioada 7-10 noiembrie s-au desfăşurat în municipiul Târgu Jiu manifestările omagiale închinate centenarului naşterii celei supranumite „Privighetoarea Neamului Românesc”, Maria Lătăreţu. Printre invitați s-a aflat și orădeanca Oana Lianu care a făcut parte din juriu și a primit la finalul evenimentului diploma de excelență a Festivalului Naţional de Folclor „Maria Lătăreţu”.

Săptămâna trecută, la Târgul Jiu a avut loc slujba de comemorare şi mai multe spectacole susţinute la Casa Muzeu Maria Lătăreţu din satul natal Bălceşti şi Căminul Cultural din aceeaşi localitate, ediţia a XVIII – a Festivalului Naţional de Folclor „Maria Lătăreţu”, precum şi un simpozion omagial care s-a ținut în Sala Prefecturii.

Anul acesta festivalul s-a bucurat de susţinerea, pentru prima dată, a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, prin prezenţa Olimpiei Urs, consilier superior în minister.

Ediţia jubiliară a festivalului a fost una cu greutate, pe măsura inegalabilei interprete. Festivalul s-a adresat soliştilor vocali şi instrumentişti neprofesionişti, iar acompaniamentul orchestral a fost asigurat de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu, la pupitrul dirijoral aflându-se Marcel Parnica şi Aurel Blondea.

Trofeul a fost câştigat de Luciana Ene din judeţul Gorj. Printre membrii juriului s-au numărat și profesorul universitar Gheorghe Oprea – preşedinte juriului, Marioara Murărescu, Elise Stan, Eugenia Florea, Gelu Stan, Oana Lianu, Roxana Gibescu, Gabriela Rusu Păsărin, etc.

Gala laureaţilor a avut loc în seara de 10 noiembrie și a fost urmată de spectacolul extraordinar al invitaţilor, transmis în direct de Favorit Tv, care a încheiat, cu acest prilej, seria manifestărilor artistice închinate sărbătoririi a 100 de ani de la naşterea Mariei Lătăreţu.

Printre alte nume sonore s-a numărat şi cel al Oanei Lianu, conferențiar universitar la Facultatea de Arte a Universităţii din Oradea.

„Recitalul a fost un omagiu adus privighetorii Gorjului, şi sper din suflet ca trilurile Ciocârliei mele, pe care am interpretat-o în final, atât vocal cât şi la nai, să fi ajuns în înaltul cerului, la Maria Lătăreţu”

a declarat Oana Lianu. Pentru implicarea activă în viaţa artistică a gorjenilor, artistei Oana Lianu i s-a decernat, în cadrul simpozionului, Diploma de Excelenţă, cu prilejul Festivalului cântecului popular românesc Maria Lătăreţu.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult