Categorized | Educatie

Oana Lianu a primit diploma de excelență a Festivalului „Maria Lătăreţu”

În perioada 7-10 noiembrie s-au desfăşurat în municipiul Târgu Jiu manifestările omagiale închinate centenarului naşterii celei supranumite „Privighetoarea Neamului Românesc”, Maria Lătăreţu. Printre invitați s-a aflat și orădeanca Oana Lianu care a făcut parte din juriu și a primit la finalul evenimentului diploma de excelență a Festivalului Naţional de Folclor „Maria Lătăreţu”.

Săptămâna trecută, la Târgul Jiu a avut loc slujba de comemorare şi mai multe spectacole susţinute la Casa Muzeu Maria Lătăreţu din satul natal Bălceşti şi Căminul Cultural din aceeaşi localitate, ediţia a XVIII – a Festivalului Naţional de Folclor „Maria Lătăreţu”, precum şi un simpozion omagial care s-a ținut în Sala Prefecturii.

Anul acesta festivalul s-a bucurat de susţinerea, pentru prima dată, a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, prin prezenţa Olimpiei Urs, consilier superior în minister.

Ediţia jubiliară a festivalului a fost una cu greutate, pe măsura inegalabilei interprete. Festivalul s-a adresat soliştilor vocali şi instrumentişti neprofesionişti, iar acompaniamentul orchestral a fost asigurat de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu, la pupitrul dirijoral aflându-se Marcel Parnica şi Aurel Blondea.

Trofeul a fost câştigat de Luciana Ene din judeţul Gorj. Printre membrii juriului s-au numărat și profesorul universitar Gheorghe Oprea – preşedinte juriului, Marioara Murărescu, Elise Stan, Eugenia Florea, Gelu Stan, Oana Lianu, Roxana Gibescu, Gabriela Rusu Păsărin, etc.

Gala laureaţilor a avut loc în seara de 10 noiembrie și a fost urmată de spectacolul extraordinar al invitaţilor, transmis în direct de Favorit Tv, care a încheiat, cu acest prilej, seria manifestărilor artistice închinate sărbătoririi a 100 de ani de la naşterea Mariei Lătăreţu.

Printre alte nume sonore s-a numărat şi cel al Oanei Lianu, conferențiar universitar la Facultatea de Arte a Universităţii din Oradea.

„Recitalul a fost un omagiu adus privighetorii Gorjului, şi sper din suflet ca trilurile Ciocârliei mele, pe care am interpretat-o în final, atât vocal cât şi la nai, să fi ajuns în înaltul cerului, la Maria Lătăreţu”

a declarat Oana Lianu. Pentru implicarea activă în viaţa artistică a gorjenilor, artistei Oana Lianu i s-a decernat, în cadrul simpozionului, Diploma de Excelenţă, cu prilejul Festivalului cântecului popular românesc Maria Lătăreţu.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult