Categorized | Social

Deși 2012 va fi an electoral, datoriile municipalității nu îi vor permite primarului Ilie Bolojan să facă investiții

Primarul Ilie Bolojan împreună cu Eduard Florea a prezentat miercuri, 23.11.2011, într-o conferință de presă constrângerile pe care le va avea bugetul local în perioada următoare, constrângeri care vor duce la o reducere a investiţiilor din Oradea în 2012. Situația nu este tocmai bună pentru edilul orădean care nu va putea să facă investiții taman în anul în care orădenii vor fi chemați să îl voteze.

Din totalul sumelor contractate de municipalitate în anii anteriori prin contracte de credite pentru infrastructura de drumuri şi achiziţia de tramvaie şi autobuze, până la data de 30.09.2011 a fost utilizată sumă de 58,5 milioane euro, din care 19,4 milioane euro reprezintă „sume rămase de tras”, respectiv sume care vor fi angajate pe proiecte de dezvoltare economică ale municipiului (refacerea infrastructura rutieră şi introducerea utilităţile în parcul industrial).

Totodată, economia înregistrată în urma adjudecării execuţiei lucrărilor de introducere a utilităţilor în parcul industrial, asigurată din creditul contractat la banca Hypo Noe va fi destinată cofinanţării proiectului european de reabilitare a sistemului de producere şi transport a energie termice.

„Este prioritar să asigurăm cofinanţările pentru proiectele europene contractate deja, deoarece toate aceste proiecte sunt importante prin contribuţia lor la dezvoltarea acestui oraş.

Numai pentru acest an, cofinanţările ne obligă la 30 de milioane de euro. Ţinta noastră este să suplimentăm fondurile şi să introducem proiecte suplimentare”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea a prezentat o simulare privind contractarea creditelor pentru cofinanţarea proiectelor europene.

„Per ansamblu, municipiul va trebui să asigure o cofinanţare a proiectelor europene câştigate, în cuantum de aproximativ 20 de milioane euro, urmând ca aceste sume să fie folosite pentru realizarea proiectelor în perioada 2012 – 2013.

Întrucât în perioada menţionată municipiul înregistrează un vârf de datorie publică, vom propune ca noul credit să beneficieze de o perioadă de graţie în care municipiul va achita doar dobânzile pentru aceste credite, urmând ca rambursarea efectivă  să se facă în intervalul 2014 -2034”

a spus directorul economic Eduard Florea.

Descarcă de aici statisticile care arată care este datoria publică a Oradiei.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult