Categorized | Social

Reabilitat pe bani europeni, Centrul de zi „Iedera” va fi gata anul viitor în martie

Începute la sfârșitul lui 2010 lucrările la Centrul de Zi pentru Persoane cu Sindrom Down Iedera se vor finaliza în luna martie a anului 2012. Reabilitarea și extinderea imobilului s-a făcut prin intermediul unui proiect european finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 cu o valoare de aproape 2 milioane de lei.

Începând cu luna mai a anului 2011, constructorii au demarat lucrările de execuţie ce au ca obiectiv principal transformarea clădirii de pe strada Louis Pasteur într-o „casă” primitoare şi adecvată nevoilor copiilor ce suferă de sindromul Down.

Echipa de management proiect şi antreprenorul au depus eforturi ca intrarea efectivă în iarnă să permită deschiderea fronturilor de lucru doar pe spaţiile interioare, pentru ca odată terminate amenajările şi dotările, spaţiul să poată fi predat beneficiarilor în luna martie a anului viitor.

Proiectul prevede reabilitarea și extindere unei suprafețe de 435,45 de metri pătrați, montarea unui ascensor şi a unor grupuri sanitare pentru dizabili și asigurarea unei game variate de servicii: ergoterapie, informatică, meloterapie, dans, jocuri de societate, kinetoterapie, antrenamente – Special Olympics, relaxare, activitate de socializare și integrare socială.

Noul centru va fi dotat cu aparate necesare recuperării pentru păstrarea restantului funcțional, precum și cu echipamente de calcul IT: dulap vestiar suprapus 10 compartimente, bancă vestiar, spaliere, saltele sport, masă tenis, bicicletă medicală, panou baschet, oglindă de perete, bară balet, canapea mare, măsuţă, masă TV, aparat TV, DVD Player, CD Player, masă, scaun ergonomic, bibliotecă, canapea.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt 76 bolnavi luați în evidența Asociaţiei Down și 20 de persoane care sunt acum în îngrijirea centrului, tineri şi adulţi cu sindrom Down, dar şi tineri şi adulţi cu alte dizabilităţi compatibile comportamental cu Sindromul Down.

Beneficiari indirecți ai activității centrului de zi sunt peste 150 de familii ale persoanelor afectate de sindrom Down care frecventează Centrul de zi, care vor înregistra o creştere a calităţii vieţii în urma beneficierii de serviciile centrului pentru un membru al familiei acestora, diagnosticat cu sindrom Down.

Valoarea totală a proiectului este de 1.936.750 de lei iar durata de implementare este de 15 luni, din decembrie 2010 până în martie 2012

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4412 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult