Categorized | Social

Reabilitarea Liceului „Lorantffy Zsuzsanna” se apropie de final

Începută anul trecut în octombrie, reabilitarea Liceului Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”, clădire cu o importantă rezonanţă arhitecturală şi educaţională pentru orașul Oradea, se îndreaptă cu paşi repezi spre final. Proiectul, finanțat din fonduri europene, are o valoare totală de peste 7,6 milioane lei și va fi finalizat în luna iunie a anului viitor.

Clădirea fostului Institut Reformat de Fete, construită în anul 1897, după planurile arhitecţilor Guttman József şi Bartha Mór, într-un plăcut stil eclectic, este parte integrantă a Ansamblului Urban I – Centrul Istoric Oradea.

„Recuperarea memoriei istorice, arhitecturale şi, nu în ultimul rând, educaţionale prin intermediul unei finanţări în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 este un bun câştigat al comunităţii orădene în ansamblul său.”

se precizează într-un comunicat al Primăriei Oradea, semnat de Dumitru Sim.

Stadiul general al lucrărilor este conform graficelor asumate, 75% din totalul lucrărilor fiind executate. Astfel, sfârşitul anului şcolar 2011-2012 va fi un motiv de sărbătoare pentru elevii şi profesorii liceului, care vor beneficia de un standard spaţial european pentru unitatea lor de învăţământ.

Un motiv de bucurie va fi şi pentru comunitatea orădeană, care va putea admira încă o clădire de reală importanţă pentru istoria şi arhitectura locului.

Valoarea totală a proiectului este de 7,63 milioane lei cu TVA, din care valoare nerambursabilă obţinută prin Programul Operaţional Regional este de peste 6 milioane lei.

Durata de implementare efectivă a fost de 24 de luni (mai 2010 – mai 2012).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4374 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult