Categorized | Social

Trei medalii de aur pentru cercetătorii Universității din Oradea

În perioada 22 – 25 noiembrie 2011 doi profesori de la Universităţii din Oradea, Aurel Setel şi Cristian Vancea au participat la Expoziţia Internaţională „Infoinvent-2011”, desfăşurată în Republica Moldova la Chişinău. Universitatea din Oradea a obținut nu mai puțin de trei medalii de aur pentru exponatele care sintetizau mai multe cercetări în domeniu.

„Infoinvent-2011” a fost organizată de Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova şi Academia de Ştiinţe a Moldovei.

La expoziţie Universitatea din Oradea (UO) a participat cu rezultatele mai multor cercetări efectuate de cadre didactice orădene, rezultate aplicabile de către agenţii economici, precum şi cu mai multe brevete de invenţie realizate în cadrul universităţii.

Exponatele şi brevetele au fost jurizate de către două comisii de experţi, iar la finalul evaluărilor, UO a primit trei medalii de aur. Diploma şi medalia de aur pentru activitatea de promovare a rezultatelor cercetării româneşti în circuitul economic, acordată centrului de Transfer Tehnologic CNCG-CTT.

Printre rezultatele cercetării expuse au fost tehnologii noi de obţinere a curentului electric din surse geotermale de energie, tehnologii de preuscare şi uscare a materialelor lemnoase utilizând ca şi sursă de energie, energia apelor geotermale și sisteme moderne complet automatizate pentru încălzire şi producerea de apă caldă menajeră utilizând energia apelor geotermale.

UO a obținut o diplomă şi o medalie de aur și pentru brevetele de invenţie ce cuprind: dispozitiv de fixare a blocului anodic al magnetronului de putere, Bloc anodic axial pentru magnetroane de putere, Catod cu încălzire directă pentru magnetroane de putere.

A treia diplomă şi medalie de aur a fost primită pentru brevetul de invenţie ce cuprinde metode de epurare recuperativă a ionilor de metale grele din soluţii reziduale.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4383 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult