Categorized | Social

ANRSC confirmă varianta Primăriei: locuitorii din Ioșia nu au dreptul să ceară tarif special pentru încălzire

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviiciile Comunitare și Utilități Publice a emis astăzi un comunicat de presă în care afirmă că existența a două prețuri pentru facturarea energiei termice este ilegală. Cu toate acestea ANRSC consideră că dacă Primăria ar respecta legislația în vigoare prețul gigacaloriei ar fi mai mic.

Deși au protestat împotriva primarului Ilie Bolojan și a Primăriei pentru că au decis să impună un tarif unic la nivelul municipiului pentru încălzire și apă caldă, cetățenii din Ioșia ar trebui să știe că municipalitatea a acționat în virtutea legii și nu din rea credință.

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviiciile Comunitare și Utilități Publice (ANRSC), condusă de bihoreanul Mircea Matei a dat astăzi un comunicat de presă în care afirmă că a identificat mai multe probleme cu privire la alimentarea cu energie termică și că SC Electrocentrale SA trebuie să ia măsuri pentru remedierea acestora.

Printre problemele identificate de ANRSC se numără existența a două prețuri pentru energia termică facturată populației și agenților economici și existența unui preț diferit pentru energia termică facturată populației conform politicii tarifare stabilită în cadrul Contractului de Finanțare încheiat cu Ministerul Mediului și aprobată de Consiliul Local al Municipiului Oradea.

Pe de altă parte, ANRSC susține că

„luarea măsurilor care se impun va însemna respectarea cadrului legal existent și va conduce la o reducere a prețului pentru energia termică facturată atât populației cât și agenților economici”.

Întâlnire cu „răsculații”

Marți și miercuri, la invitaţia primarului Ilie Bolojan, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Ioşia şi cei ai SC Electrocentrale Oradea SA au avut întâlniri la Primăria Oradea  pentru a discuta situaţia creată în urma rezilierii de către Transgex a contractelor de furnizare a energiei termice în zona Ioşia.

Preşedinţii asociaţiilor de proprietari au prezentat conducerii municipalităţii şi a Electrocentrale SA problemele cu care se confruntă în urma hotărârilor Consiliului Local, prin care Electrocentrale a devenit distribuitor unic al energiei termice în Oradea, locuitorii din Ioşia urmând practic să plătească acelaşi preţ al gigacaloriei ca şi restul oraşului.

Principala problemă ridicată a fost preţul foarte mare, dublu faţă de cel practicat de societatea care a furnizat până acum energie termică şi apă caldă, pe bază de energie geotermală. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că, în aceste condiţii, locuitorii din Ioşia nu doresc să încheie contracte cu Electrocentrale şi vor ca Transgex să rămână în continuare furnizorul de energie termică.

Primarul Ilie Bolojan a spus că înţelege nemulţumirea celor din Ioşia, pe care o consideră justificată, dar că nu există altă soluţie, în condiţiile în care legea 325/2006 spune foarte limpede că, deşi pot exista mai mulţi producători de energie termică, distribuitorul trebuie să fie unic, iar tariful trebuie să fie şi el acelaşi pentru toţi locuitorii din oraş.

Până acum, asociaţiile de proprietari din Ioşia au refuzat să semneze contractele cu Electrocentrale, afirmând că preferă să se debranşeze decât să plătească gigacaloria la tariful stabilit de Consiliul Local.

În Oradea sunt în prezent 57.419 de apartamente şi 3.656 de case alimentate cu energie termică de către Electrocentrale SA, la tariful de 235 lei gigacaloria. Pentru locuitorii din Ioşia, care au primit până acum energie termică de la Transgex cu 103 lei gigacaloria, Consiliul Local a hotărât ca, într-o primă etapă, noul tarif practicat de Electrocentrale să fie 193 lei, urmând ca din primăvară tariful să fie acelaşi cu restul oraşului – 235 lei.

„Menţionăm că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, furnizarea de energie termică se poate realiza doar în baza unui contract de furnizare sau prestări servicii încheiat între operator şi utilizatorul direct, lucru stipulat prin Legea 51/2006, art. 42 alin.1 lit. a.

De asemenea, conform Legii 51/2006, art. 47 alin. 1 lit. C, utilizarea fără contract de furnizare/prestare a unui serviciu de utilitate publică constituie contravenţie”

se afirmă în comunicatul municipalității.

La întâlnirile cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari din Ioşia au participat, alături de primarul Ilie Bolojan, directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională Marcel Boloş, directorul Direcţiei Juridice Eugenia Borbei, iar din partea Electrocentrale managerul Dragoş Gligor şi directorul de termoficare Daniel Ţigan.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4422 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult