Categorized | Social

În miros de pâine coaptă, Cetatea Oradea se primenește cu fiecare zi

Megaproiectul de revitalizare a Cetăţii Oradea pentru introducerea acesteia în circuitul turistic este la jumătate. Muzeul Pâinii este aproape de final, iar municipalitatea speră ca la începutul anului 2012 să semneze contractul pentru etapa a doua a proiectului.

Primarul Ilie Bolojan împreună cu Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea au susţinut vineri, 16 decembrie 2011, o conferinţă de presă la Cetatea Oradea, în cadrul căreia a fost prezentat modul în care au evoluat lucrările la Muzeul Pâinii (Corpul H), la subsolul Corpului A, la etajul II al viitorului Muzeu al Cetăţii Oradea, dar şi Corpul M al cetăţii.

Conferinţa a început cu o demonstraţie practică la Muzeul Pâinii, în timpul căreia, cei prezenţi au putut vedea în timp real modul de preparare şi coacere a pâinii tradiţionale.

„Mulţumesc tururor celor care s-au implicat în acest proiect, specialiştilor din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea, celor de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest, constructorilor şi sper ca anul viitor să vedem finalizate şi alte corpuri, care să arate la fel de bine ca şi Corpul A al Cetăţii”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Dumitru Sim, şeful a vorbit despre ceea ce a însemnat anul 2011 pentru proiectele din  Cetatea Oradea.

„Suntem la un nou sfârşit de an, al dolilea de când ne străduim să aducem măreţia de odinioară în cetate.

Un al doilea an, de când benefiicind de finanţarea REGIO, facem să bată din nou inima comunităţăii orădene, de când înviem ceea ce reprezintă istoria, identitatea şi fizionomia specifică oraşului Oradea.

O perioadă plină de strădanii, dar şi de graţie faţă de toţi cei implicaţi. Un an în care s-a făcut mai mult decât în ultimii 50 pentru salvarea şi revitalizarea ei”

a spus Dumitru Sim.

Lucrările în proiectul de revitalizare a Cetăţii Oradea pentru introducerea acesteia în circuitul turistic au început în luna iunie a anului 2009. Finanțarea, în valoare de 28,7 milioane euro, a fost asigurată în cadrul Programului Operaţional Regional, lucrările urmând a se încheia în luna iunie a anului 2015.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4388 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult