Categorized | Social

Profesor universitar orădean premiat de Academia Română

„Fericirea în tranziţia postcomunistă. Determinări sociale şi strategii individuale” este ultima carte scrisă de profesorul Sergiu Bălţătescu de la Universitatea din Oradea, lucrare pentru care universitarul orădean a fost premiat cu Trofeul Academic „Dimitrie Gusti”.

Profesorul Sergiu Bălţătescu, cadru didactic la Facultatea de Științe Socio-Umane, a publicat cartea în urmă cu doi ani și recunoaște că nu s-a gândit că va ajunge atât de sus. Mai ales că ea tratează un subiect mai puțin obișnuit pentru sociologie, fericrea.

Pentru profesorul orădean prezentarea acestei stări de mulţumire sufletească intensă şi deplină se face într-un mod aparte, dintr-o perspectivă socio-psihologică în care omul, acea fiinţă dependentă de sentimente şi trăiri, categorii sufleteşti unde intră şi fericirea, are nevoie de alţi oameni pentru a fi pe deplin mulţumit, satisfăcut, cu o stare de bine şi, desigur, fericit.

„Cartea exprimă necesitatea de a privi fericirea nu din punct de vedere individual, ci social. Fericirea înseamnă investirea în fericirea celorlalţi, prin urmare, fericirea de unul singur nu există”

a explicat Sergiu Bălţătescu într-o conferință de presă ținută joi, 22 decembrie 2011 la Universitatea din Oradea.

Conform autorului lucrării mulţumirea de sine într-un context social, indiferent de prejudecăţile sau concepţiile formate de-a lungul vieţii datorate unor experienţe plăcute sau mai puţin plăcute, trecere peste egoismul propriu, acel „dau de la mine pentru a avea si tu egal ca mine” sunt doar câteva aspecte ce ne pot ajuta în atingerea ţintei dorite: fericirea.

Dar pentru că nici măcar fericirea nu e un lucru tocmai simplu sau, poate, nu se găseşte la orice pas, contextul social în care ne găsim poate fi unul fragmentat, nenorocit sau, chiar, nefericit. Atunci, cartea vine cu explicaţia că fericirea poate să cuprindă studiul surselor nefericirii.

În acest caz, tot ce avem de făcut e să lăsăm materialismul şi individualismul deoparte, astfel vom face mai puţine greşeli în viaţă.

Câștigarea Trofeului Academic „Dimitrie Gusti” vine la doar câteva luni de la o altă performanță cu care Universitatea din Oradea se poate mândri și anume premiul Mihail Kogălniceanu, câștigat de lectorul Mircea Brie în domeniul Stiinţelor Istorice şi Arheologie, pentru lucrarea intitulată „Căsătoria în Nord-Vestul Transilvaniei (a doua jumătate a secolului XIX – începutul secolului XX)”.

Romina Pop

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult