Categorized | Oradea

Legea care obliga televiziunile să difuzeze programe culturale, retrimisă spre examinare

Săptămâna trecută președintele Traian Băsescu a decis să trimită spre reexaminare așa-numita „Lege Taloș” prin care se dorea obligarea televiziunilor generaliste să transmită săptămânal 120 de minute de programe culturale. Președintele motivează în cererea de reexaminare că legea este neeuropeană și limitează libertatea de exprimare a presei.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) se declară de acord cu gestul președintelui și solicită Parlamentului României să respingă legea, în respectul libertăților constituționale de care se bucură mass-media. Legea „Taloș” ar fi obligat televiziunile generaliste să transmită 120 de minute de programe culturale săptămânal, iar televiziunile de nișă – 30 de minute săptămânal.

Încă de la apariția proiectului de lege, CJI a considerat că o astfel de reglementare reprezintă o limitare a libertății editoriale a radiodifuzorilor și o încălcare a normelor europene în domeniu.

„La nivel de principiu, legea este abuzivă și ne-europeană. În plus, este o lege care pare a nu fi auzit de telecomandă.

Legiuitorii pornesc de la premiza că telespectatorul stă ținuit în fața unui singur post de televiziune și va absorbi astfel o doză fixă de „cultură”.

Însăși definiția data culturii în textul legii o face rizibilă și inoperantă”

consideră Ioana Avădani, director executiv al CJI.

Centrul consideră că actualele prevederi legislative sunt suficiente pentru a garanta o bună funcționare a mass-media, în condițiile aplicării și monitorizării lor judicioase.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4388 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult