Categorized | Social

Peste 5.000 de autorizaţii pentru străinii care vor să muncească în România

Conform Oficiului Român pentru Imigrări ne angajatorii români vor putea obţine în 2012 nu mai puțin de 5.500 de autorizaţii de muncă pentru cetăţenii străini care îndeplinesc condiţiile necesare şi doresc să se încadreze sau să presteze muncă în România.

Angajatorii pot face autorizații în anul care tocmai a început pentru lucrători permanenţi (3.000), pentru lucrătorii detaşaţi (700), pentru lucrătorii înalt calificaţi (1.000), pentru lucrătorii sezonieri (100), nominale (100), pentru lucrătorii stagiari (200), pentru sportivi (300) și pentru lucrătorii transfrontalieri (100).

În situaţia în care numărul cererilor pentru eliberarea de autorizaţii de muncă este mai mare decât numărul stabilit, acesta poate fi suplimentat prin Hotărâre a Guvernului, în baza unui memoriu justificativ, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Conform statisticilor oficiale statele cu cei mai mulţi cetăţeni interesaţi sunt: China 39, Republica Coreea 22, Vietnam 5, Moldova 4, iar domeniile de activitate pentru care au fost solicitate autorizaţiile de muncă, sunt: muncitor 21, manager 4, inginer 4, economist 2.

„Pentru a obţine mai multe informaţii despre angajarea în muncă a cetăţenilor străini pe teritoriul României, angajatorii pot accesa site-ul Oficiului Român pentru Imigrări la adresa http://ori.mai.gov.ro, unde pot găsi legislaţia în vigoare în domeniu, precum şi actele, documentele şi taxele necesare”

se precizează într-un comunicat al Serviciul pentru Imigrări Bihor.

În 2011 în Bihor au fost aprobate 93 de autorizaţii de muncă străinilor, iar în primele 4 luni din 2011 au fost înregistrate 25 de persoane, din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, apte de muncă.

Autorizaţia de muncă este documentul oficial care dă dreptul străinului, cetăţean al unui stat din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, să fie încadrat în muncă sau detaşat în  România la un singur angajator şi pe o singură funcţie.

Solicitarea pentru eliberarea unei astfel de autorizaţii se adresează structurii teritoriale a Oficiului Român pentru Imigrări de pe raza judeţului unde îşi are sediul social angajatorul, persoană fizică sau juridică.

Romina Pop

This post was written by:

- who has written 4364 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult