Categorized | Social

Peste 5.000 de autorizaţii pentru străinii care vor să muncească în România

Conform Oficiului Român pentru Imigrări ne angajatorii români vor putea obţine în 2012 nu mai puțin de 5.500 de autorizaţii de muncă pentru cetăţenii străini care îndeplinesc condiţiile necesare şi doresc să se încadreze sau să presteze muncă în România.

Angajatorii pot face autorizații în anul care tocmai a început pentru lucrători permanenţi (3.000), pentru lucrătorii detaşaţi (700), pentru lucrătorii înalt calificaţi (1.000), pentru lucrătorii sezonieri (100), nominale (100), pentru lucrătorii stagiari (200), pentru sportivi (300) și pentru lucrătorii transfrontalieri (100).

În situaţia în care numărul cererilor pentru eliberarea de autorizaţii de muncă este mai mare decât numărul stabilit, acesta poate fi suplimentat prin Hotărâre a Guvernului, în baza unui memoriu justificativ, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Conform statisticilor oficiale statele cu cei mai mulţi cetăţeni interesaţi sunt: China 39, Republica Coreea 22, Vietnam 5, Moldova 4, iar domeniile de activitate pentru care au fost solicitate autorizaţiile de muncă, sunt: muncitor 21, manager 4, inginer 4, economist 2.

„Pentru a obţine mai multe informaţii despre angajarea în muncă a cetăţenilor străini pe teritoriul României, angajatorii pot accesa site-ul Oficiului Român pentru Imigrări la adresa http://ori.mai.gov.ro, unde pot găsi legislaţia în vigoare în domeniu, precum şi actele, documentele şi taxele necesare”

se precizează într-un comunicat al Serviciul pentru Imigrări Bihor.

În 2011 în Bihor au fost aprobate 93 de autorizaţii de muncă străinilor, iar în primele 4 luni din 2011 au fost înregistrate 25 de persoane, din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, apte de muncă.

Autorizaţia de muncă este documentul oficial care dă dreptul străinului, cetăţean al unui stat din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, să fie încadrat în muncă sau detaşat în  România la un singur angajator şi pe o singură funcţie.

Solicitarea pentru eliberarea unei astfel de autorizaţii se adresează structurii teritoriale a Oficiului Român pentru Imigrări de pe raza judeţului unde îşi are sediul social angajatorul, persoană fizică sau juridică.

Romina Pop

This post was written by:

- who has written 4383 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult