Categorized | Anchetă/Poliţie

Ping-pong-ul cu laptele și cornul elevilor bihoreni, continuă

După ce în vară Consiliul Județean Bihor a decis să descentralizeze programul lapte, corn și măr, pasându-l primăriilor, Parlamentul a decis luna aceasta ca de el să se ocupe tot Consiliile Județene. După apariția acestei legi municipalitatea orădeană a anunțat deja că pregătește predarea gestionării programului către Consiliul Județean.

La sfârşitul săptămânii trecute, Parlamentul României a emis Legea nr. 6/6.01. 2012 prin care se modifică şi se completează Ordonaţa de Urgenţă nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevi.

Dacă, până acum, ca urmare a descentralizării programului guvernamental de furnizare a laptelui, cornului şi merelor, municipalitatea era obligată, în baza Ordonaţei nr. 96/2002 să organizeze procedura de achiziţie a acestor bunuri (procedură, care a şi fost realizată de Primăria Oradea în luna septembrie 2011), acum conform modificărilor, consiliile judeţene vor fi cele care se vor ocupa de derularea acestui program.

„Municipalitatea a susţinut încă de la început, că acest program guvernamental, care prevede acordarea de produse lactate şi de panificaţie în şcoli şi grădiniţe, trebuia şi era firesc să intre în sarcina consiliilor judeţene.

Nu este eficient, ca fiecare primărie să organizeze procedurile de achiziţie publică pentru un număr mai mic de produse, comparativ cu o unică licitaţie, la nivel judeţean pentru o cantitate mare de produse”

a spus directorul Direcţiei Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea.

Momentan, Direcţia Juridică a Primăriei Oradea a început demersul pentru predarea gestionării programului guvernamental către Consiliul Judeţean Bihor.

Ca la noi la nimeni!

Hotărârea Parlamentului frizează penibilul dacă ne gândim că toate aceste descentralizări au fost făcute în grabă și au costat sume importante de bani.

În vară primăriile s-au trezit peste noapte cu programul pe cap, fără a putea face angajări (pentru că era nevoie de oameni care să gestioneze acest program, dar Guvernul avea blocate posturile în administrația publică) și având la dispoziție doar câteva săptămâni (până începea școala) pentru a face licitații sau a căuta firme cărora să le încredințeze direct transportul și distribuția suplimentelor.

Cu eforturi financiare și umane (neputând face angajări, primăriile au fost nevoite să folosească oamenii din instituții specializați pe altceva și angajați la alte compartimente) cele mai multe primării din județ au reușit până la urmă să pună elevilor pe masă, în prima zi de școală cornuri, mere și lapte.

Nici nu a început însă bine anul că Parlamentul s-a gândit să își bată din nou joc de toată lumea, hotărând ca programul să treacă din nou în administrarea consiliilor județene.

Primii care vor avea de suferit vor fi copiii care vor rămâne în mod cert fără corn și lapte câteva săptămâni. Apoi, primăriile a căror efort se va dovedi a fi fost zadarnic. Și, în cele din urmă, consiliile județene care vor fi nevoite să cheltuie din nou bani pentru a organiza licitații și pentru a verifica cum își fac treaba firmele care transportă și distribuie produsele în școli.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult