Categorized | Anchetă/Poliţie

Ping-pong-ul cu laptele și cornul elevilor bihoreni, continuă

După ce în vară Consiliul Județean Bihor a decis să descentralizeze programul lapte, corn și măr, pasându-l primăriilor, Parlamentul a decis luna aceasta ca de el să se ocupe tot Consiliile Județene. După apariția acestei legi municipalitatea orădeană a anunțat deja că pregătește predarea gestionării programului către Consiliul Județean.

La sfârşitul săptămânii trecute, Parlamentul României a emis Legea nr. 6/6.01. 2012 prin care se modifică şi se completează Ordonaţa de Urgenţă nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevi.

Dacă, până acum, ca urmare a descentralizării programului guvernamental de furnizare a laptelui, cornului şi merelor, municipalitatea era obligată, în baza Ordonaţei nr. 96/2002 să organizeze procedura de achiziţie a acestor bunuri (procedură, care a şi fost realizată de Primăria Oradea în luna septembrie 2011), acum conform modificărilor, consiliile judeţene vor fi cele care se vor ocupa de derularea acestui program.

„Municipalitatea a susţinut încă de la început, că acest program guvernamental, care prevede acordarea de produse lactate şi de panificaţie în şcoli şi grădiniţe, trebuia şi era firesc să intre în sarcina consiliilor judeţene.

Nu este eficient, ca fiecare primărie să organizeze procedurile de achiziţie publică pentru un număr mai mic de produse, comparativ cu o unică licitaţie, la nivel judeţean pentru o cantitate mare de produse”

a spus directorul Direcţiei Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea.

Momentan, Direcţia Juridică a Primăriei Oradea a început demersul pentru predarea gestionării programului guvernamental către Consiliul Judeţean Bihor.

Ca la noi la nimeni!

Hotărârea Parlamentului frizează penibilul dacă ne gândim că toate aceste descentralizări au fost făcute în grabă și au costat sume importante de bani.

În vară primăriile s-au trezit peste noapte cu programul pe cap, fără a putea face angajări (pentru că era nevoie de oameni care să gestioneze acest program, dar Guvernul avea blocate posturile în administrația publică) și având la dispoziție doar câteva săptămâni (până începea școala) pentru a face licitații sau a căuta firme cărora să le încredințeze direct transportul și distribuția suplimentelor.

Cu eforturi financiare și umane (neputând face angajări, primăriile au fost nevoite să folosească oamenii din instituții specializați pe altceva și angajați la alte compartimente) cele mai multe primării din județ au reușit până la urmă să pună elevilor pe masă, în prima zi de școală cornuri, mere și lapte.

Nici nu a început însă bine anul că Parlamentul s-a gândit să își bată din nou joc de toată lumea, hotărând ca programul să treacă din nou în administrarea consiliilor județene.

Primii care vor avea de suferit vor fi copiii care vor rămâne în mod cert fără corn și lapte câteva săptămâni. Apoi, primăriile a căror efort se va dovedi a fi fost zadarnic. Și, în cele din urmă, consiliile județene care vor fi nevoite să cheltuie din nou bani pentru a organiza licitații și pentru a verifica cum își fac treaba firmele care transportă și distribuie produsele în școli.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult