Categorized | Cultură

Expoziție de fotografie în premieră națională

Galeria Euro Foto Art din Oradea va vernisa luni, 16 ianuarie 2012, de la ora 11:00, o expoziţie inedită de fotografie. Realizată în premieră naţională, expoziția va fi formată din fotografii ale artisitului fotograf Carol Pop de Szathmári (pictor şi fotograf de curte al domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi al Regelui Carol I de România).

Pe simezele galeriei vor fi expuse o parte din fotografiile realizate, după copiile artsitului fotograf Carol Pop de Szathmári (Szathmári Pap Károly), reprezentativ pentru România şi nu numai.

Originalele celor 101 de imagini selecţionate pentru această expoziţie, sunt păstrare în mai multe muzee din România, însă un număr însemnat dintre imaginile expuse, se află în proprietate unor colecţionari particulari, din ţara noastră.

Vernisajul expoziţiei, va avea loc luni, 16 ianuarie 2012, la ora 11:00, în Galeria Euro Foto Art, unde organizatorii, îi invită să participe, pe toţi iubitorii artei fotografice.

Lucrările vor fi prezentate, de către criticul de artă Ramona Novicov. Expoziţia va fi deschisă de către artistul fotograf Ştefan Tóth A.FIAP, care va participa la eveniment şi în calitate de preşedinte  al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

Expoziția organizată de Asociaţia Euro Foto Art, în parteneriat cu Clubul Fotografic Nufărul din Oradea, în preambulul ediţiei a III-a a Festivalului Naţional cu Participare Internaţională Luna Fotografiei din România, va rămâne la dispoziţia publicului vizitator orădean, până în data de 10 februarie 2012.

Aceasta va putea fi vizitată, la Galeria Euro Foto Art din Oradea, Piața 1 Decembrie Nr.12, în fiecare zi între orele 08:00 – 17:00. Intrarea va fi gratuită.

Cine a fost Carol Pop de Szathmári

Reputatul artist fotograf Carol Pop de Szathmári s-a născut, în urmă cu 200 de ani, la data de 11.01.1812, în Cluj-Napoca. La începutul carierei sale,  s-a remarcat ca pictor, iar în final, după ce a aprofundat arta fotografiei, a devenit pictor şi fotograf de curte, pentru Domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi Regele Carol I de România.

Îşi continuă călătoriile, atât în ţară, cât şi în afara ei, luând cu el, atât cele necesare picturii, dar şi o cameră obscură mobilă. Szathmari fotografiază şi realizează, numeroase schiţe, cu locurile şi oamenii din Bucureşti: biserici, tarafuri de lăutari, boieri sau Târgul Moşi. Moare în anul 1887, la Bucureşti, lăsând atelierul, de pe strada Enei, în grija numeroşilor săi elevi.

telierul va rămâne funcţionabil, până în timpul celui de-al doilea Război Mondial, când va fi distrus, într-un bombardament. Timp de mai bine de 50 de ani, Szathmari n-a încetat să lucreze, cu aceeaşi râvnă, atunci cand găsea câte un subiect, care îl interesa (în fapt, aproape orice subiect, cu excepţia naturii moarte).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4336 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult