Categorized | Cultură

Expoziție de fotografie în premieră națională

Galeria Euro Foto Art din Oradea va vernisa luni, 16 ianuarie 2012, de la ora 11:00, o expoziţie inedită de fotografie. Realizată în premieră naţională, expoziția va fi formată din fotografii ale artisitului fotograf Carol Pop de Szathmári (pictor şi fotograf de curte al domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi al Regelui Carol I de România).

Pe simezele galeriei vor fi expuse o parte din fotografiile realizate, după copiile artsitului fotograf Carol Pop de Szathmári (Szathmári Pap Károly), reprezentativ pentru România şi nu numai.

Originalele celor 101 de imagini selecţionate pentru această expoziţie, sunt păstrare în mai multe muzee din România, însă un număr însemnat dintre imaginile expuse, se află în proprietate unor colecţionari particulari, din ţara noastră.

Vernisajul expoziţiei, va avea loc luni, 16 ianuarie 2012, la ora 11:00, în Galeria Euro Foto Art, unde organizatorii, îi invită să participe, pe toţi iubitorii artei fotografice.

Lucrările vor fi prezentate, de către criticul de artă Ramona Novicov. Expoziţia va fi deschisă de către artistul fotograf Ştefan Tóth A.FIAP, care va participa la eveniment şi în calitate de preşedinte  al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

Expoziția organizată de Asociaţia Euro Foto Art, în parteneriat cu Clubul Fotografic Nufărul din Oradea, în preambulul ediţiei a III-a a Festivalului Naţional cu Participare Internaţională Luna Fotografiei din România, va rămâne la dispoziţia publicului vizitator orădean, până în data de 10 februarie 2012.

Aceasta va putea fi vizitată, la Galeria Euro Foto Art din Oradea, Piața 1 Decembrie Nr.12, în fiecare zi între orele 08:00 – 17:00. Intrarea va fi gratuită.

Cine a fost Carol Pop de Szathmári

Reputatul artist fotograf Carol Pop de Szathmári s-a născut, în urmă cu 200 de ani, la data de 11.01.1812, în Cluj-Napoca. La începutul carierei sale,  s-a remarcat ca pictor, iar în final, după ce a aprofundat arta fotografiei, a devenit pictor şi fotograf de curte, pentru Domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi Regele Carol I de România.

Îşi continuă călătoriile, atât în ţară, cât şi în afara ei, luând cu el, atât cele necesare picturii, dar şi o cameră obscură mobilă. Szathmari fotografiază şi realizează, numeroase schiţe, cu locurile şi oamenii din Bucureşti: biserici, tarafuri de lăutari, boieri sau Târgul Moşi. Moare în anul 1887, la Bucureşti, lăsând atelierul, de pe strada Enei, în grija numeroşilor săi elevi.

telierul va rămâne funcţionabil, până în timpul celui de-al doilea Război Mondial, când va fi distrus, într-un bombardament. Timp de mai bine de 50 de ani, Szathmari n-a încetat să lucreze, cu aceeaşi râvnă, atunci cand găsea câte un subiect, care îl interesa (în fapt, aproape orice subiect, cu excepţia naturii moarte).

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult