Categorized | Editorial

Fatal error 404: Democracy not found

De câteva zile, toată mass-media turuie. Peste tot se vorbește de proteste masive la nivel național (deși la Târgu Mureș sau la Sibiu au ieșit în stradă doar câte 40 de persoane) de o „a doua revoluție”, de „tiranul” de la Cotroceni, etc. Evident, în cea mai mare parte, agitatorii de serviciu nu sunt, așa cum se tot susține, românii „sătui până peste cap” de acest guvern ci membrii partidelor de opoziție, sindicaliștii (un fel de prieteni de-ai celor din opoziție), imbecilii care merg pe stadioane doar ca să facă scandal și câțiva oameni rătăciți, asemănători până la un anumit punct cu caragialescul „cetățean turmentat”.

Este clar că românii, nu sunt mulțumiți în general de acest Guvern, dar sunt prea scârbiți să iasă în stradă și să facă jocul gemenilor siamezi sau să ia parte la acțiuni desprinse din filmele cu proști în care se protestează pe dansul pinguinului sau pe ritm de rmb.

Era suficient să asculți interviurile luate de jurnaliștii de la posturile de știri ca să îți dai seama că cei mai mulți, fie nu știau exact pentru ce protestau, fie nu protestau pentru același lucu (apropo, unul dintre protestatri spunea că este supărat pe Băsescu că a retras Legea Sănătății și că acum tot sistemul se află în afara legii iar un altul spunea că a ieșit în stradă „pentru o schimbare, nu contează dacă e spre bine sau spre rău. Să fie o schimbare!”).

Evident, cei care au ieșit în stradă să protesteze în mod sincer, au toată stima mea dar, spre deosebire de aceștia, eu îi stimez și pe cei care nu au ieșit în stradă. Îi stimez pentru că le înțeleg scârba față de tot ce se întâmplă în jurul lor.

Până una alta, protestele au fost motivate. Nu se poate să te joci de-a guvernarea atâta timp fără ca la un moment dat cinevă să nu își iasă din minți. Ce Guvern este acela care spune că va moderniza statul și vine cu legi pe care le retrage după câteva zile? Ce specialiști sunt cei care au lucrat la această lege?

Dacă nu au fost în stare să o facă așa cum trebuie, să își dea demisia!. Sau, ar putea să facă asta tot Guvernul pentru că de câțiva ani ne tot vorbesc de competenții speciaști din partid. Unde sunt? Dacă sunt așa de buni cum pot să dea chix într-un asemenea hal cu o lege care ar trebui să reformeze sistemul medical din România?

Nu cred în gogoașa lui Sever Voinescu care spunea că opinia publică a fost cea care a prezentat într-o lumină negativă Legea Sănătății, manipulându-i pe toți spre ideea că este o lege proastă. Presa a prezentat în aceeași lumină și Legea Educației și alte mari legi ale Guvernului Boc dar ele nu au fost retrase de la consultări după doar câteva zile și nici nu a scos oamenii în stradă.

Este drept că în cazul Legii Sănătății a existat și personajul Arafat (căruia, spre amuzamentul tuturor, protestatarii au ținut să-i facă un bine ieșind în stradă, chiar dacă omul a făcut apel să nu protesteze pentru că astfel fac jocul opoziției) a cărui imagine a tot urcat în ochii românilor în timp ce cea a lui Traian Băsescu a tot scăzut.

Este clar că Legea Sănătății avea foarte multe scăpări. Era potrivită mai degrabă pentru o țară cu o democrație consolidată și nu una cu un sistem democrat firav, cum este țara noastră.

Spre exemplu, în chestiunea medicinei de urgență, este greu de acceptat principiul concurenței când vine vorba de viața oamenilor, într-un stat în care timp de patru decenii tot ce a însemnat umanitate a fost bătaia de joc a sistemului.

Într-o țară în care pe medicină de urgență fusese creat ceva care funcționa. Reformarea sistemului și diminuarea pierderilor nu se rezolvau dacă fiecare „neica nimeni” își facea o firmă de intervenție și se juca de-a salvarea sau de-a SMURD-ul.

Este incredibil cum de „specialiștii” de la Guvern, cei care s-au ocupat de lege nu au înțeles aceste lucruri simple și nu au fost capabili să anticipeze ce avea să urmeze. În fapt, amatorismul lor ar trebui să ne dea de gândit și cu privire la celelalte legi care au generat așa-zisele reforme din România, asumate de Boc & Co.

Până una alta, cred că manifestările românilor (evident, ale celor care au știut de ce au protestat) sunt un răspuns clar la jocul de-a guvernarea pe care l-au tot practicat oamenii lui Boc în ultimul timp. Un semn că așa nu se mai poate și că refuză să fie guvernați de un președinte-jucător care a ajuns rezervă și în liga a II-a.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

3 Responses to “Fatal error 404: Democracy not found”

 1. Gratian spune:

  „Degeaba lătrăm, dacă nu şi muşcăm.”

 2. Gratian
  Tu ca cetatean ai dreptul sa iesi in strada daca nu iti convine. Eu ca jurnalist ies in strada sa scriu despre ce se intampla acolo, eventual. Rolul meu nu este sa dau jos guverne. Nu sunt partizan. Nu imi permit.
  Cat despre a iesi in strada…
  Orice cetatean are dreptul sa decida pentru el daca merita sau nu sa protesteze.
  Nu cred ca daca oamenii nu ies in strada o fac din lasitate, comoditate sau indiferenta fata de semeni. Oamenii nu ies in strada pentru ca au o alta parere despre cum stau lucrurile in tara. Crezi ca cei care ies in strada sunt singurii din tara care detin adevarul absolut? Daca tu crezi ca au dreptate, iesi alaturi de ei. Daca nu, stai in casa.
  Nu se schimba nimic daca nu ies multi? Inseamna ca nu merita schimbat nimic. Cand va merita schimbat ceva, vor iesi mai multi. Mi se pare foarte simplu.
  Cea mai clara lipsa de simt civic mi se pare a fi aceea de a-l injura pe celalt ca nu iese in strada sa protesteze. E dreptul lui si nu este normal sa il jignesti presupunand ca este las, lenes, delasator, indiferent, etc doar pentru ca are o alta parere despre lumea in care traieste decat ai tu. Esti indreptatit sa o faci doar daca ai certitudinea ca acea persoana este lasa, delasatoare, indiferenta, etc. Dar, cum nu poti avea o asemenea certitudine, dai dovada de lipsa de logica daca acuzi o persoana de ceva, in baza propriilor tale supozitii.
  Iar penibilul situatiei il poti atinge doar atunci cand te lauzi ca ai iesit in strada in locul altuia. Trecand peste faptul ca dai dovada de o lipsa crasa de modestie, dovedesti ca nici nu ai inteles bine cum functioneaza democratia.
  In concluzie, Cine este suprat pe modul in care functioneaza lucrurile in tara asta, sa iasa in strada. Cine nu, sa stea in casa. Iar daca protestatarul este sincer in demersul lui, nu lipsit de modestie, prost (consider lipsa de logica o dovada de prostie) sau sofist, sa o faca in numele lui, fara sa se laude sau sa-i acuze pe altii ca au alte optiuni sau alte pareri.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult