Categorized | Social

Protestele violente din România, subiect pentru jurnaliştii din lumea întreagă

Protestele din România au alaramat întreaga Europă. Subiectul a fost tratat pe larg şi dezbătut de cele mai importante publicaţii ale lumii. Oradea Press vă prezintă, în exclusivitate, ce au scris pe larg ziarele din Europa şi de peste Ocean despre violenţele din Bucureşti.

Presa britanică prezintă protestele din Bucureşti ca fiind „nesfârşite” şi din ce în ce mai violente.

Conform ziariştilor englezi în cea de-a treia zi de proteste, cel puţin nouă oameni au fost răniţi, printre care şi jandarmi. Oamenii au ieşit în stradă, la început, în semn de solidaritate faţă cunoscutul oficial de sănătate, Raed Arafat, care a demisionat în semn de protest împotriva noilor reforme de sănătate.

Doctorul Arafat s-a opus măsurilor Guvernului de a privatiza parţial sistemul sănătăţii. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, mai târziu, că a scos din uz această reformă, dar, în schimb, nu a reuşit să calmeze furia demonstranţilor.

„A început ca un protest paşnic, dar, în scurt timp, a scăpat de sub control. Oamenii strigau pentru o schimbare guvernamentală, ajungând la manifestări violente, aruncând cu pietre si petarde în poliţişti”

a transmis corespondentul BBC News.

CNN: „Şi cu bani împrumutaţi şi cu austeritate”

CNN scrie mai mult despre sutele de oameni care s-au plâns de nedreptăţile din această ţară, aceştia acuzând guvernul şi măsurile de austeritate pentru nivelul scăzut de trai.

„Unii se plângeau de lipsa de securitate financiară, alţii de lipsa locurilor de muncă. Ba mai mult, existau unii care se plângeau de plecarea românilor în alte ţări pentru a-şi câstiga pâinea.

După ce a primit un împrumut de 20 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional şi de la Uniunea Europeană în 2009, guvernul a redus salariile din sectorul public cu 25% un an mai târziu, pentru a pune in aplicare măsurile de austeritate recomandate de FMI.

Prim-ministrul Emil Boc a declarat duminică că o nouă serie de dezbateri cu privire la problema de sănătate va începe luni, cu intenţia de a crea o nouă lege a îngrijirii sănătăţii”

scriu jurnaliştii de la CNN.

Presa americană: „Băsescu dădea regulat interviuri în supermarketuri”

Şi americanii, în NY Times, scriu despre România. Se vorbeşte despre ura pe care o au românii faţă de preşedintele Traian Băsescu, acesta fiind la putere din 2004.

„Aceste prosteste sunt rezultatul frustrării la adresa reducerilor salariale, impozitelor tot mai mari, favoritismelor în instituţiile de stat şi corupţiei larg răspândite.”

se precizează în publicaţie. Mai mult, autorul articolului subliniază în câteva rânduri scandările protestatrilor: „Guvernul mafiot a furat tot ce am avut!” şi „Ieşi afară, câine mizerabil!”.

NY Times încearcă să creioneze şi u portret al preşedintelui Traian Băsescu.

„În mod regulat a dat interviuri prin supermarketuri, a fost filmat dansând cu soţia lui prin restaurante şi îi plăcea să se considere un om al poporului”

se precizează în publicaţie unde se afirmă că revolta s-a întins şi oraşele Iaşi, Cluj-Napoca, Deva şi Galaţi Articoulu se încheie cu o declaraţie a lui Emil Boc:

„Soluţia este dialogul, nu aruncatul cu cărămizi în stânga şi în dreapta, care poate pune în pericol vieţile tuturor”.

Nicole Goebel scrie, în presa germană, că deşi preşedintele Traian Băsescu a retras proiectul de lege vinerea, protestele au luat amploare peste weekend. Ca răspuns, ministrul de Interne ,Traian Igas a solicitat o întrunire de urgenţă care să vizeze stoparea aceste crize.

„Guvernul a implementat, de asemenea, mai multe măsuri de austeritate dureroase, printre care creşterea TVA-ului şi scăderea salariilor şi astfel s-a ajuns la această revoltă, românii cerând demisiile lui Băsescu si a lui Boc.

Toate acestea, după 4 zile de proteste în peste 20 de oraşe din România”

informează presa germană.

Romina Pop

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult