Categorized | Social

La Oradea, cadrele didactice au protestat „la pachet” cu USL-iștii

Protestele care au cuprins România au continuat joi și la Oradea unde au ieșit în stradă peste 300 de oameni. Începute la ora 15:00 cu profesorii, protestele au devenit mai zgomotoase după ora 16:00 când în fața Prefecturii au sosit și reprezentanții USL-ului.

Primele care au ieșit joi în stradă au fost cadrele didactice. Sub îndrumarea liderului Sindicatului Liber din Învățământ Bihor, Ioan Țenț la ora 15:00 în Parcul Traian s-au adunat aproximativ 100 de profesori.

Aceștia au scandat „Jos Guvernul!”, „Jos Băsescu!”, „Rușine să vă fie!” și au purtat pancarte cu „Hoții”, Jos Fuberiu!”, „Funeriu rușinea învățământului”, „Ce vreau? Să trăiesc bine. Ironic, nu?” sau „Noi v-am educat. Voi ne-ați furat. Rușine!”.

„Eu una fac naveta și plătesc pe transport peste două milioane iar autoritățile nu îmi decontează decât jumătate.
Am un salariu de 12 milioane deși am gradul întâi și abia mă descurc cu banii. Nu suntem îmbrăcați decent la ore, nu avem bani de medicamente și abia reușim să supraviețuim”

a declarat pentru Oradea Press profesoara Angela Vasi care predă la o școală din Tileagd.

Tot despre greutățile cadrelor didactice a vorbit și Ioan Țenț:

„Suntem tratați ca niște simplii executanți. Comunicarea se face dictatorial de la ministru în jos.
Nu există consultări iar dacă se fac nu se ține niciodată cont de părerea noastră. Așa nu se mai poate continua.
Testările de la începutul de an au fost date ca o muncă în plus pentr cadrele didactice pentru ca acestea să uite de foame”.

Liderul de sindicat a mai spus că este convins că Guvernul nu va aloca nici măcar cei 2% din PIB promiși și că Funeriu vrea să facă gratis reformă în educație.
Întrebat de jurnaliști dacă nu îl deranjează că la proteste vor participa și reprezentanții USL, Ioan Țenț a spus că nu are nimic împotrivă devreme ce și USL-ul are aceleași nemulțumiri.

 L-au „ars” pe Băsescu

Cei aproximativ 100 de profesori au fost depășiți numeric după o oră, de protestatrii din USL. Mult mai entuziasmați, aceștia au pătruns în Parcul Traian pe ambele alei din fața Prefecturii.
Printre protestatari au putut fi văzuți Ioan Mang, Claudiu Pop, Sorin Ioan Roman, Felix Cozma, Sorin Odobasianu și Mihai Bar.

Noi veniții au creat „hărmălaie”, vocile lor suprapunându-se peste cele ale profesorilor care fluierau și strigau alte lozinci. Până la urmă au reușit să se „armonizeze”. S-a scandat „Hoții!”, „Vrem anticipate, nu vrem comasate!”, „Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!” și „Vă rog să ne scuzați, nu producem cât furați!”.
Unii, mai poetici din fire, au ales să protesteze în versuri, pe una dintre pancarte putându-se citi:

„Trimiteți-i prin vot
Unde-i uită lumea de tot
Pe Băsescu și Boc
Cu PDL-ul lor cu tot
Rău să nu mai facă
Să nu lase lumea săracă”.

În jurul orei 16:40 unul dintre protestatari a dat foc unei fotografii mari cu Traian Băsescu în uralele și aplauzele celorlalți participanți.
Protestul s-a încheiat în jurul orei 18:00 când participanții la miting au plecat spre casele lor.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4373 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult