Categorized | Oradea

Traian Băsescu trăiește!

După mai mult de o săptămână de proteste în toată țara, președintele României a făcut în sfârșit o declarație publică. Traian Băsescu a vorbit românilor despre sacrificiile pe care le-au făcut, despre criza economică prin care au trecut și le-a dat dreptate cu privire la motivele pentru care au ieșit în stradă. În ciuda acestor lucruri șeful statului a spus că nu își va da demisia decât atunci când nu va mai exista nicio altă soluție.

Deși în ultima perioadă Traian Băsescu a evitat să dea declarații de presă sau să discute despre protestele românilor ieșiți în stradă, miercuri, președintele a vorbit în premieră despre toate acceste probleme.

„Aş vrea ca românii să înţeleagă că îmi este extrem de clară situaţia în care se află. Ştiu că măsurile precum creşterea TVA, reducerea salariilor în sectorul bugetar, restructurarea sectorului bugetar, i-au făcut să iasă în stradă ca urmare a traiului greu.

Ştiu în acelaşi timp că aceeaşi abordare o au şi milioane de români care n-au ieşit în stradă. Şi ei s-au simţit solidari cu cei care prin scandările lor din pieţele oraşelor din ţară dădeau semnale legate de sărăcie, de aroganţa politicienilor sau legate de corupţie.

Este clar pentru mine că prima mea obligaţie este aceea de a restabili legătura de încredere între mine şi acea parte a populaţiei care şi-a pierdut încrederea în preşedinte” a declarat Traian Băsescu care a mai completat că „În momentul de faţă ne aflăm într-o situaţie de criză.

Evoluţiile interne din ultimii doi ani au suprapus peste criză şi măsuri de modernizare a statului puternice. În acelaşi timp, Coaliţia aflată la putere susţinută de mine a realizat două lucruri dificile: lupta cu criza, pe care cel mai greu a resimiţit-o populaţia, pe de altă parte procesele extrem de dificile de modernizare a ţării.

Legi controversate, codul penal, codul comercial, restructurarea aparatului bugetar,  legea micii reforme, codul muncii, legea educaţiei,  legea asistenţei sociale”.

Nu îmi dau demisia!

Președintele a mai spus că cele menționate „sunt doar câteva exemple care arată că procesele de modernizare a statului simultan desfăşurate cu procesele prin care am încercat restabilirea proceselor macroeconomice au dus la o largă nemulţumire într-o mare parte a societăţii româneşti. Aici responsabilitatea mea este majoră pentru că modernizarea statului a fost unul din obiectivele asupra căruia m-am angajat înainte de a deveni pentru a doua oară preşedinte al României”.

Cu toate că susține că înțelege problemele pentru care românii au ieșit în stradă și le consideră, în parte, motivate, președintele a anunșat că nu își va da demisia.

„Sunt de meserie comandant de navă, nu am ratat niciodată destinaţia. Nu o voi rata nici cu România. Preşedinţii nu pot să demisioneze în perioadă de criză. Obiectivul major este să treci soluţia prin criză.

Nu iau în consideraţie o asemenea soluţie, decât dacă va fi evident că asta e soluţia”, a spus Taian Băsescu răspuzând întrebărilor jurnaliștilor.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult