Categorized | Social

Semnarea ACTA, ca pe vremea lui Ceaușescu: întâi te schilodesc apoi te interoghează!

Reprezentanții Guvernului au dat  marți, 31.01.2012, asigurări ca semnarea acordului comercial de combatere a mărfurilor contrafăcute (ACTA) nu este tot una intrarea lui în vigoare, încercând astfel să tempereze valul de proteste apărute în mediul on-line.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, într-un briefing susţinut la Palatul Victoria a spus că semnarea de către România a Acordului comercial de combatere a mărfurilor contrafăcute, în data de 26 ianuarie 2012, la Tokyo, nu echivalează cu intrarea imediată a acestuia în vigoare.

„Acordul va intra în vigoare pentru România după ce vor fi parcurse mai multe etape procedurale”

a dat ea asigurări.

Spre binele românilor…

Conform unui comunicat al Guvernului, Ministerul Economiei va iniţia consultări publice cu factorii interesaţi pe marginea acestui acord, pe lângă consultările publice desfăşurate deja la nivelul Comisiei Europene.

„Consultările publice vor avea loc în România înainte de ratificarea Acordului de către Parlament, deşi ACTA nu presupune modificarea legislaţiei naţionale şi nici modificarea legislaţiei comunitare”

a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, arătând că procedura de ratificare implică asigurarea transparenţei decizionale şi dezbaterea publică.

Dacă, în cadrul consultărilor cu societatea civilă şi în timpul dezbaterilor în Parlament se va ajunge la concluzia că acest acord nu trebuie ratificat, nu se va întâmpla acest lucru, deşi nu se modifică legislaţia naţională, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ioana Muntean a subliniat că Ministerul Economiei a fost iniţiatorul semnării acestui acord, pentru că scopul principal al acestuia este protejarea comerţului legal şi încurajarea competitivităţii.

„Pentru exportatorii români şi comunitari aplicarea ACTA va contribui la protejarea, pe piaţa internaţională, a drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială, drepturilor de autor, a mărcilor comerciale, brevetelor, desenelor şi modelelor, indicaţiilor geografice”

a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Conform aceluiași comunicat, aplicarea acestui Acord nu va aduce prejudicii libertăţilor personale ale utilizatorilor de internet şi nu va atrage măsuri suplimentare de monitorizare a utilizării internetului.

Rămâne totuși de pus o întrebare logică. De ce reprezentanții guvernului încearcă să se dezvinovățească dacă susțin că semnarea pactului ACTA a fost doar o formalitate? Sau, și mai clar, de ce l-au semnat dacă consideră că consultarea societății civile este un factor de care vor ține cont?

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4337 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult