Categorized | Social

Semnarea ACTA, ca pe vremea lui Ceaușescu: întâi te schilodesc apoi te interoghează!

Reprezentanții Guvernului au dat  marți, 31.01.2012, asigurări ca semnarea acordului comercial de combatere a mărfurilor contrafăcute (ACTA) nu este tot una intrarea lui în vigoare, încercând astfel să tempereze valul de proteste apărute în mediul on-line.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, într-un briefing susţinut la Palatul Victoria a spus că semnarea de către România a Acordului comercial de combatere a mărfurilor contrafăcute, în data de 26 ianuarie 2012, la Tokyo, nu echivalează cu intrarea imediată a acestuia în vigoare.

„Acordul va intra în vigoare pentru România după ce vor fi parcurse mai multe etape procedurale”

a dat ea asigurări.

Spre binele românilor…

Conform unui comunicat al Guvernului, Ministerul Economiei va iniţia consultări publice cu factorii interesaţi pe marginea acestui acord, pe lângă consultările publice desfăşurate deja la nivelul Comisiei Europene.

„Consultările publice vor avea loc în România înainte de ratificarea Acordului de către Parlament, deşi ACTA nu presupune modificarea legislaţiei naţionale şi nici modificarea legislaţiei comunitare”

a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, arătând că procedura de ratificare implică asigurarea transparenţei decizionale şi dezbaterea publică.

Dacă, în cadrul consultărilor cu societatea civilă şi în timpul dezbaterilor în Parlament se va ajunge la concluzia că acest acord nu trebuie ratificat, nu se va întâmpla acest lucru, deşi nu se modifică legislaţia naţională, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ioana Muntean a subliniat că Ministerul Economiei a fost iniţiatorul semnării acestui acord, pentru că scopul principal al acestuia este protejarea comerţului legal şi încurajarea competitivităţii.

„Pentru exportatorii români şi comunitari aplicarea ACTA va contribui la protejarea, pe piaţa internaţională, a drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială, drepturilor de autor, a mărcilor comerciale, brevetelor, desenelor şi modelelor, indicaţiilor geografice”

a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Conform aceluiași comunicat, aplicarea acestui Acord nu va aduce prejudicii libertăţilor personale ale utilizatorilor de internet şi nu va atrage măsuri suplimentare de monitorizare a utilizării internetului.

Rămâne totuși de pus o întrebare logică. De ce reprezentanții guvernului încearcă să se dezvinovățească dacă susțin că semnarea pactului ACTA a fost doar o formalitate? Sau, și mai clar, de ce l-au semnat dacă consideră că consultarea societății civile este un factor de care vor ține cont?

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult