Categorized | Oradea

Telenovela a luat sfârșit! Mihai Răzvan Ungureanu este noul premier al României

Primul ministru al României, Emil Boc a anunțat luni, 6 februarie 2012 că a decis să depună mandatul cabinetului pe care îl conduce. Curios este că Emil Boc nu și-a dat demisia nici atunci când opoziția a depus numeroasele moțiuni de cenzură și nici când românii ieșiseră cu miile în stradă. A ales să facă acest lucru abia acum, precizând că a luat decizia după vizita delegației Comisiei Europene, FMI și a Băncii Mondiale. Tot astăzi, dimineață președintele Traian Băsescu l-a numit în locul lui Boc pe actualul ministru de Justiție, Cătălin Marian Predoiu iar seara l-a desemnat pe Mihai Răzvan Ungureanu în funcția de premier.

Declarația care anunța demisia a fost făcută de premierul Emil Boc în cursul dimineții de luni:

„Dupa cum stiti, inca de saptamana trecuta va precizam faptul ca, dupa incheierea vizitei delegatiei Comisiei Europene, FMI si a Bancii Mondiale, guvernul trebuie sa treaca intr-o alta faza a evolutiei sale politice si este momentul unor decizii politice importante.

Din acest punct de vedere, vreau sa va comunic urmatorul lucru: am luat decizia de a depune mandatul guvernului. Am luat aceasta decizie pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat cu atatea suferinte, si anume stabilitatea economica a tarii”

a spus Boc, lăsând să se înțeleagă că o bună parte din decizia lui se datorează celor trei instituții europene.

Stabilitatea politică, doar o poveste

După ce, în numeroase cazuri, atât șeful guvernului cât și președintele României au răspuns cererilor de a pleca de la guvernare formulate de opoziție cu explicația că o demisie a guvernului ar periclita stabilitatea politică a României, premierul nu a mai ținut cont luni, de propria afirmație.

„Am depus mandatul guvernului pentru ca nu ma agat de putere. Am declarat de multe ori acest lucru. Pentru mine conteaza mai putin ca mai raman pe acest scaun cateva luni in plus, pana la alegerile din luna noiembrie, dar pentru tara este extrem de important sa avem stabilitate economica si sa putem castiga impreuna cu romanii din eforturile noastre comune.

In acesti ani de guvernare am luat decizii extrem de grele. Stiu ca pe foarte multi romani i-au facut sa creada ca un guvern nu ia intotdeauna cele mai bune decizii. Vreau, insa, sa stie ca acele masuri au fost luate cu gandul la viitorul Romaniei, au fost luate nu pentru ca am dorit, ci pentru ca a trebuit”

a mai spus Emil Boc. Pentru a arăta că este totuși importantă stabilitatea politică, în aceeași zi Traian Băsesscu a desemnat un nou premier.

Predoiu în locul lui Boc

Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni demisia premierului și l-a numit în funcția de interimar până la formarea noului guvern pe Cătălin Marian Predoiu, actualul Ministru de Justiție.

„Preşedintele României, Traian Băsescu, a luat act de demisia premierului Emil Boc şi, în temeiul articolelor 94 lit. (c), 100 alin. (1), 106 şi 107 alin (3) din Constituţia României republicată, precum şi al articolelor 5 şi 9 alin (1) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, a semnat Decretul de numire a noului premier.

Domnul Cătălin Marian Predoiu a fost desemnat ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pentru a îndeplini atribuţiile premierului, până la formarea noului Guvern”

se afirma într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Anticipate și atât!

Liderii USL au anunțat încă înainte de consultările cu președintele că vor susține doar o singură variantă, demisia și anticipatele.

„Avem un punct fix în toată ecuaţia asta: alegerile anticipate. Vor să facă un acord pentru alegeri anticipate, e în regulă. Nu vor, noi mergem mai departe.

Cele două elemente care ne interesează sunt demisia preşedintelui şi alegerile anticipate. Primul pas a fost făcut, aşteptăm ceilalţi doi paşi, cele două guverne succesive care trebuie să cadă în 60 de zile şi mergem la anticipate.”

a spus Radu Stroe, după reuniunea liderilor USL.

Ungureanu în locul lui Predoiu

Nici nu s-a instalat bine în funcție Cătălin Predoiu că președintele a și desemnat un nou premier.

„Vreau să înţelegeţi un lucru fundamental: orice instabilitate a României generează dificultăţi legate de finanţarea statului român: finanţarea creditelor scadente şi doi. finanţarea deficitului. Mi s-a părut imposibil împingerea ţării într-o stare de instabiilitate: să mă fac că desemnez guverne, să ştiu că vor cădea şi apoi să dizolv Parlamentul.

Vă rog să vă imaginaţi România cu un guvern interimar de cinci luni. Opţiunea mea se îndreaptă spre instalarea imediată a unui nou guvern. Sper că în această seară Coaliţia va decide calendarul”

a declarat Traian Băsescu comentând afirmațiile opoziției, și a continuat:

„În principiu, a fost agreată desemnarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de premier desemnat”

Prin urmare, noul premier al României, Mihai Ungureanu va avea de format un guvern împreună cu care să conducă România pentru următoarele… luni.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4395 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult