Categorized | Cultură

Meșteșugarul și artistul Dorel Codoban, printre stele

A plecat, pe drumul fără întoarcere, încă un slujitor  al culturii tradiționale românești din Bihor, Dorel Codoban, cel mai important făurar de viori cu goarnă bihorean, un solist instrumentist cu un repertoriu specific zonei, autentic și vechi, un povestitior dialectal cu mult farmec, un om dintre oameni, pentru oameni. L-a lăsat inima, ,,vioara”, înghețată poate de gerul de-afară sau de grijiile și truda unei vieți nu ușoare.

Dorel Codoban s-a născut  la Lazuri  de Roșia, în urmă  cu 67 de ani (1945), într-o familie de țărani harnici, obișnuiți a purta atât coarnele plugului, cât și a învârti hora și a-i da expresie, constante pe care le-au transmis și fiului care va rămâne în sat – devenind gospodar de frunte dar și un virtuoz al viorii, căreia a știut să-i dea trup, grai și suflet.

Până la vârsta de 11 ani, Dorel Codoban n-a știut de existența instrumentului muzical, care, mai târziu, i-a marcat întreaga existență. L-a descoperit întâmplător, ascuns într-o cutie neagră a învățătorului din sat.

A umblat la ,,Cântarea României”, a fost la festivaluri, în Iugoslavia și Ungaria. De la un meșter sârb a copiat schița viorii cu goarnă, și de atunci nu a fost nuntă-n sat de la care să nu lipsească, lipite una-ntr-alta, cetera și trompeta lui. Ca să le faci să sune frumos laolaltă, e muncă grea și ai nevoie să cunoști secretele lemnului, dar și ale metalului … de rezonanță. De ce vioară cu goarnă ? ,,Fiindcă se aude departe” a spus el. ,,Iar nunta este ceva ce nu se poate face pe liniște, și nici nu are farmec să folosești instrumente cu amplificare electrică”.

Alături de Dorel a stat mândră și dreaptă Floare Codoban, nevasta pe care a iubit-o și la bătrânețe, ființa care i-a fost de mare ajutor la șmirgheluit, la fixat grumazul viorii, la montat aparatul circular și goarna.

,,Când dă Dumnezeu ploaie, ne puneam amândoi la treabă. O bucată de șmirghel, o bucată de lemn de tei … No, zîc, Florica, asta-i, dragul tatii, lucră fata tatii! …”

mai spunea Dorel.

Dragostea pentru vioara cu goarnă

Angajații Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor îi vor păstra mereu vie memoria.

,,Într-o deplasare alături de Orchestra ,,Crișana” din Oradea efectuată în Serbia prin 1975, am văzut pentru prima dată o vioară cu goarnă. Acolo am desenat-o și acasă am confecționat una asemănătoare.

De atunci am făcut la mulți muzicanți astfel de instrumente. Fac din dragoste viorile, și acum am o grămadă  de comenzi, unele chiar din străinătate.”

povestea, cu ceva timp în urmă Dorel Codoban.

Meșteșugarul a fost, zeci de ani unul dintre cei mai importanți și deosebiți colaboratori ai C.J.C.P.C.T. Bihor, meșteșugul lui și talentul lui fiind apreciate pretutindeni. A colaborat de asemeni cu televiziunea și radioul național, a participat la sute de festivaluri folclorice, fiind pretutindeni, un exponet și un mesager de reală valoare a Bihorului.

În 7 februarie 2012, Dorel Codoban ne-a părăsit. A plecat sus, la stele, să se odihnească puțin. Sau să acordeze alte viori pentru măreția sufletului românesc, pentru neperechea expresie a muzicii noastre tradiționale. Sau pentru a-și lua locul în sublimul Cor al Îngerilor.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult