Categorized | Social

Planurile lui Bolojan pentru 2012 în Oradea

Primarul Ilie Bolojan a prezentat joi, 9 februarie 2012, în cadrul unei conferinţe de presă, priorităţile pe care municipalitatea le are în vedere pentru anul care tocmai a început. De pe listă nu lipsesc investițiile în parcuri, drumuri, poduri, parcări sau zone verzi și nici finalizarea unor obiective de maximă importanță, cum este Centrul Oncologic.

Conform municipalității bugetul pentru anul 2012 va prezenta câteva particularităţi faţă de anii precedenţi.

„Astfel, în acest an, bugetul va avea un vârf de creştere, datorat rambursărilor la creditul contractat pentru achiziţia tramvaielor.

Totodată, vom simţi influenţa unor decizii luate de Guvernul României, privind reducerea impozitului pe venituri. De asemenea, trebuie să avem în vedere asigurarea cofinanţării proiectelor europene.

Pentru implementarea acestor proiecte va fi nevoie de contractarea unui credit de 20 milioane de euro pentru următorii trei ani, ca să putem asigura contribuţia municipalităţii la cei 200 milioane de euro atraşi din fonduri europene”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Bugetul local va înregistra şi creşteri, datorate în principal: contractului de reabilitare şi extindere a grădinii zoologice, contractelor de extindere a reţelei de canalizare și proiectelor de finanţare a spitalelor.

Lucrări la poduri, parcuri și străzi

Printre prioritățile bugetului local se numără și reabilitarea străzilor din cartierele vechi. În acest sens Primăria Oradea şi-a propus să finalizeze lucrările de modernizare a peste 50 de străzi din municipiu.

O altă necesitate o reprezintă racordarea la utilităţi a zonelor incluse în intravilan şi reabilitarea reţelelor de azbest.

„Numai în cartierul Ioşia sunt peste 20 de străzi, care nu pot fi asfaltate, deoarece reţelele de canalizare sunt din azbest”

a precizat primarul Ilie Bolojan.

Și lucrările la poduri și la străzi noi vor continua. Este vorba despre finalizarea lucrărilor la podul dintre Dragoş Vodă şi str. Făcliei, care este realizat de către o companie italiană.

Realizarea rampelor podului şi a giraţiei se vor face din bugetul local. Primăria Oradea are în vedere şi realizarea legăturii între cartierul Velenţa şi zona Cantemir, printr-un teren din vecinătatea supermarketului Lotus. Legătura dintre cele două zone va fi gata anul acesta.

„În acest an, vom finaliza și lucrările de modernizare a Cimitirului Municipal. Totodată, Parcul Padiş va intra din primăvară în reabilitări.

Primăria Oradea doreşte să amenajeze zone verzi în fiecare din cartierele municipiului. Avem în vedere amenajarea unor parcuri noi: în carterul Ioşia – pe Haţegului, în cartierul Nufărul II – lângă Adona, în zona Xenopol şi nu numai”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Parcări și bani europeni

Ca și în anul trecut, municipalitatea nu va neglija parcările. În ceea ce priveşte amenajarea de parcări de reşedinţă, cheltuielile pentru acest tip de investiţie au fost reduse, în schimb se va avea în vedere asfaltarea zonelor nemodernizate, respectiv a zonelor de pământ din cartierele de blocuri.

În zona centrală a oraşului, după finalizarea mutării Spitalului de Infecţioase, va începe demolarea clădirii, iar apoi construirea noii parcări din str. Tribunalului.

Nici proiectele europene nu vor fi ignorate. „Cele mai importante proiecte câştigate şi derulate de Primăria Oradea sunt cele pe termie, APAREGIO, Parcul Industrial, dar şi cele care privesc modernizarea şi dotarea spitalelor din municipiu”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

În acest an va continua de asemenea și reabilitarea faţadelor clădirilor din Centrul Istoric. Momentan, Primăria este nevoită să aştepte schimbarea actului normativ, care îngrădeşte luarea unor măsuri în acest sens.

„În ceea ce priveşte domeniul educaţiei, prioritară este preluarea managementului şi a reţelei şcolare, rezolvarea problemelor legate de plata salariilor profesorilor în conformitate cu costul standard, dar şi stabilirea reţelei şcolare, având în vedere că în Bihor avem cu 1000 de copii mai puţin decât anul precedent, iar asta înseamnă reducerea a aproximativ 40 de clase, din care 20 – 30 sunt numai în Oradea. Toate aceste reaşezări ale reţelei şcolare ne oferă responsabilităţi comune”

a mai spus primarul Ilie Bolojan.

Municipalitate își mai propune  îmbunătăţirea serviciilor publice dar și finalizarea Centrului Oncologic. Tot pentru îmbunătăţirea serviciilor sanitare, o serie de etaje de la maternitate vor fi reabilitate printr-un credit de la Banca Mondială.

În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliu Local, de joi, bugetul pentru 2012 a fost aprobat.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult