Categorized | Cultură

Sărbătoare de suflet la Gyula în Ungaria

Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria și Centrul de Documentare din Gyula, au reușit să adune în Centrul Cultural Românesc din aceeași localitate, peste 300 de români, dar nu numai, la Balul pe Țară al românilor.

Reprezentanți de seamă ai comunității românești din toată Ungaria, Budapesta, Leucus, Tihihaz, Aletea, Bătania, Micherechi, Bedeu, Pocei, Apateu, Săcal și alte localități dar și din România, Bihor și Arad au fost prezenți la această întîlnire de suflet.

Invitați de seamă în programul artistic au fost și artiștii bihoreni de la Ansamblul folcloric Bărdăuța din Borod, conduși cu mână de fier și suflet de aur, de învățătoarea Florica Suciu, om de mare cultură, cu aplecare spre arta tradițională.

Soliștii ansamblului: Cristina Drăgan, Andreea Suciu, alături de invitatele speciale ale Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Violeta Gherman și Ioana Urs au încântat publicul spectator și au constituit un tot unitar cu dansatorii reușind să impresioneze prin repertoriul muzical-coregrafic, costumație și prezență scenică.

Miron Blaga și Florea Crișu, specialiștii delegați de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, au fost și au trăit alături de Ansamblul folcloric ,,Bărdăuța” din Borod, momente și fragmente de spiritualitate românească în Ungaria.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4386 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult