Categorized | Cultură

Ansamblul „Crişana”, invitat de onoare la Festivalul Piftiei din Miskolc

În perioada 24-26 februarie 2012, România, reprezentată de Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana”, a fost invitată de onoare la Festivalul Piftiei din Miskolc, primul festival de iarnă şi al cincilea festival ca mărime din Ungaria.

Programele româneşti au fost asigurate de ICR Budapesta, în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român. Alături de România au participat ca invitaţi de onoare autohtoni regiunea Abaúj-Hegyalja şi localitatea Mád.

 Sub patronajul lui Victor Alexandru Micula, ambasadorul României la Budapesta şi al lui Gergely Prőhle, subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe ungar, împreună cu autorităţile locale şi judeţene, ICR Budapesta şi Filiala Seghedin, precum şi reprezentanţii comunităţii româneşti din Ungaria, festivalul a oferit un program variat, cuprinzând muzică de genuri diferite.

De la spectacolul de folclor al Ansamblul Crişana din Oradea, la cel de muzică veche (formaţia Trei parale sau Iulian Canaf şi Excentric Blues Band din Iaşi), apoi Zilele Filmului Românesc, expoziţii de artă modernă şi de artă tradiţională ortodoxă (iconarul Radu Dincă), lansări de carte, la care se adaugă prezenţa a 10 meşteşugari din România din zone diverse care au prezentat gastronomie românească (mititei, cârnaţi, prăjituri), produse apicole, ceramică, ţesături, împletituri, jucării din lemn, toate au fost bine primite de public.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4373 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult