Categorized | Social

Un om între oameni: Părintele Mihai Fechetă

Părintele Mihai Fechetă nu vorbeşte despre contribuţia sa, ci spune că opera pe care o administrează e rezultatul muncii întregii congregaţii, a binefăcătorilor şi prietenilor acesteia. Ceea ce nu spune şi puţini văd e că această operă e ţinută în viaţă, aici şi acum, cu viaţa pe care i-o dăruieşte el.

Când mai marii lumii împlinesc o sumă rotundă de ani, lumea stă în loc şi îi omagiază. Aş dori să opresc o clipă gândul şi atenţia asupra unuia dintre cei mici din lumea asta, dar care pot fi numiţi sarea pământului. Îl putem vedea zilnic dând de mâncare animalelor şi măturându-le ţarcurile, făcând curăţenie în curte şi îngrijind grădina locului pe care îl păstoreşte, pentru ca acesta să fie un loc plăcut pentru copii, părinţi şi bunici.

Îl vedem îngrijindu-se ca şcoala pe care o administrează şi o creşte să fie un loc curat, sigur şi bun pentru cei ce o frecventează. Îl vedem jucând volei sau baschet, învăţându-i pe copii cântece şi rugăciuni sau să se gospodărească singuri şi să respecte natura. Unii îl văd şi în straie preoţeşti, în ornatul fluturând ca nişte aripi pe trupul său firav.

S-a născut acum 40 de ani, pe 29 februarie. A simţit de tânăr o chemare spirituală puternică şi s-a hotărât să-şi dăruiască viaţa lui Dumnezeu şi semenilor săi, alăturându-se unui mic ordin călugăresc ce activează nu doar între zidurile unei mănăstiri, ci şi în societate.

De câţiva ani poartă responsabilitatea administrării Congregaţiei Don Orione din Oradea, parte a  unei mari opere de caritate şi de educaţie, auto-intitulată modest „mica operă a Divinei Providenţe”.

A preluat de la înaintaşii săi o parohie, un liceu şi instituţia cercetaşilor şi oratoriului. Le-a adăugat grădiniţă, clase primare şi gimnaziu, noi şi noi instituţii şi activităţi care îi consumă tot timpul şi toată energia.

Poarta instituţiilor pe care le administrează e deschisă tuturor, indiferent de etnie, religie sau vârstă, conform preceptului „Să facem binele întotdeauna tuturor!” şi credinţei că doar caritatea, dragostea frăţească va salva lumea.

Părintele Mihai Fechetă nu vorbeşte despre contribuţia sa, ci spune că opera pe care o administrează e rezultatul muncii întregii congregaţii, a binefăcătorilor şi prietenilor acesteia.

Ceea ce nu spune şi puţini văd e că această operă e ţinută în viaţă, aici şi acum, cu viaţa pe care i-o dăruieşte el. La 40 de ani, părintele Mihai a împlinit destule pentru o viaţă întreagă. Îi doresc şi ne doresc să i se poată spune şi la 80 de ani: „Mulţumim pentru tot ce ne-ai dăruit, părinte!”

Orlando Balaș

This post was written by:

- who has written 4360 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult