Categorized | Social

Puteți ajuta oamenii străzii cumpărând un bilet la o loterie specială

Asociaţia Caritas Eparhial Oradea va organiza în perioada 8 martie – 25 aprilie 2012 o loterie specială în cadrul programul „Duşuri pentru Oamenii Străzii”. Orădenii pot participa la loterie prin cumpărarea unui billet de 5 lei, banii astfel obținuți urmând a fi folosiți la achiziționarea de haine pentru oamenii nevoiași, oferirea posibilităţii de a se spăla și de a primi o hrană caldă.

Biletele se pot procura din Librăria Gutenberg, str. Ep. Mihai Pavel nr.4 Oradea, precum şi de la voluntarii caritas.

Orădenii care vor participa la acestă acțiune au ocazia să câștige premii importante printer care o excursie de o săptămână pentru două persoane, la Rimini în Italia sau un week-end la Băile Felix pentru două persoane.

Extragerea premiilor va avea lor în data de 30 aprilie 2012, ora 11:00, la sediul Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, în prezenţa presei. Numerele câştigătoare cu premiile aferente vor fi afişate pe site-ul asociaţiei, www.caritaseparhial.ro, şi vor fi publicate în presa din Oradea în ziua următoare extragerii.

Persoanele care se află în posesia unui bilet de Loterie câştigător vor putea veni să îşi revendice premiul oricând, din momentul anunţării numerelor câştigătoare, de luni până vineri, între orele 9.00 – 15.00, dar nu mai târziu de 10 mai 2012. Înmânarea premiilor se va realiza la sediul Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, din Oradea, str. Ep. M. Pavel nr 3.

De ce o loterie

Metoda inedită prin care se vor strânge bani pentru acest program este motivată de preotul Olimpiu Todorean, printr-o scrisoare deosebită, pe care v-o prezentăm integral.

„Din nefericire am întâlnit multe cazuri în care oamenii au renunţat la aspectul atât de esenţial pentru a se încadra în normalitatea respectată de majoritatea oamenilor.

Am avut ocazia să urmărim o degradare treptată şi tristă a persoanelor aflate în dificultate. Oamenii se luptă, uneori cu morile de vânt pentru a păstra legătura cu normalitatea. După nenumărate încercări, de obicei după ce resursele interioare au fost epuizate, oamenii renunţă.

Nici nu mai observă că renunţă: la imagine, la demnitate. Oamenii ajung în situaţii de unde nu mai văd calea de ieşire. Treptat, zi după zi, oamenii se obişnuiesc cu o altă normalitate: lipsa hainelor de schimb, barba, murdăria de sub unghie, petele de pe haină, mirosul.

Cu toţii ne-am întâlnit cu astfel de imagini, DAR ultimul lucru la care ne gândim este că: acel om este un inginer, cu ani lungi de facultate şi cunoştinţe greu obţinute, că sunt oameni care poate vorbesc mai multe limbi străine decât ştim noi, că sunt taţi iubitori care au renunţat la roadele muncii a îndelungaţi ani de dragul siguranţei şi bunăstării copiilor, că sunt bărbaţi părăsiţi, înşelaţi în încrederea lor sau persoane bolnave, suferinde.

Cu toţii trăim viaţa, acceptând consecinţele deciziilor luate. Însă, hainele noastre curate, locuinţa, locul de muncă şi maşina nu ne garantează, că în urma unei greşeli sau întâmplări care este în afara controlului nostru nu ajungem să apelăm la mila şi judecata altor oameni.

Din aceste motive considerăm, că poate fi un nou început şi anume redarea demnităţii prin asigurarea unui schimb de haine curate, oferirea posibilităţii de a se spăla, de a primi o hrană caldă.

Asociaţia noastră oferă un astfel de ajutor persoanelor care au ajuns să piardă stabilitatea şi controlul asupra vieţii. Credem că, prin acest prim pas, creăm posibilitatea de a se face alţi paşi către redobândirea independenţei şi stabilităţii”

se spune în scrisoare.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4427 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult