Categorized | Social

Despre macroeconomie, blogging și proiecte europene, la seminarul ADR Nord Vest de la Cluj

Timp de două zile, 19 de jurnaliști din regiunea Nord Vest și-au dat întâlnire la Cluj pentru a discuta despre proiecte europene și despre adaptare jurnaliștilor din România la normele și criteriile europene, în sensul asimilării și dismulării temelor comune ale României și Uniunii Europene.

Scopul seminarului a fost acela de a contribui la consolidarea capacităţii mass-media de a adapta şi transmite priorităţile de comunicare anuale, atât la nivel strategic, cât şi la nivelul implementării practice.

La seminar au participat 19 ziariști de la publicații scrise și on-line din Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Sălaj, Cluj și Bihor.

Temele și preocupările Europei sunt și ale României

În prima zi a seminarului s-au dezbătut teme legate de „Creșterea economică a Europei” (subiect prezentat de Gabriel Avăcăriței – jurnalist, șeful secție Economic la Digi24) și „Agenda Cetățenilor”.

Dincolo de analiza pe cifrele furnizate de EUROSTAT, s-a vorbit despre impactul acestor statistici la nivelul fiecărui cetățean și despre transformarea lor în subiecte de presă pentru a da cititorilor o idee generală la nivelul întregii Europe cu privire la tema abordată.

Concret, s-a vorbit despre cum se poate corela un subiect local de presă cu un subiect de presă european în contextul în care, ca parte a UE, România aplică aceleași legi și respectă aceleași reguli ca și celelalte țări. Miza o reprezintă aici readrea unor subiecte care să-l ajute pe cititor să înțeleagă în ansamblu problematica expusă.

În ultima parte a primei zile s-a discutat despre jurnalismul on-line și despre Blogging, în sensul transformării acestuia într-un fel de portofoliu on-line.

„Un jurnalist are doar două posibilități în ceea ce privește mediul on-line. Fie își face un blog și oferă el acele informații pe care oamenii vor să le știe despre el, fie nu activează în mediul on-line și îi lasă pe alții să-i facă o imagine.

Faptul că nu îl interesează mediul on-line, nu înseamnă că nu va fi prezent acolo. Vor scrie alții despre el construindu-i astfel o imagine care este în foarte multe situații falsă.

Singurul mod de a-ți controla imaginea în mediul on-line este tocmai acela de a-ți face un blog. În acest fel eventualele postări negative vor fi acoperite, în timp, de cele noi care vor avea acordul tău”

a explicat Gabriel Avăcăriței.

Tari în proiecte

A doua zi a seminarului a fost rezervată în special programelor Regio, acolo unde județul Bihor și Oradea, în special, sunt campioane. Cele mai multe proiecte au fost realizate de specialiștii din Cluj, la diferență foarte mică aflându-se proiectele Primăriei Oradea.

Prezentarea a fost începută de Adina Florea șeful Direcției de Strategie și Coordonare Programe din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, care a făcut o scurtă trecere în revistă a axelor prioritare pe care se pot depune proiecte și o analiză comparativă între rezultatele ADR Nord-Vest și cele ale celorlalte Agenții de dezvoltare regională din România.

Concluzia a fost aceea că Agenția care se ocupă de regiunea noastră are rezultate foarte bune fiind printre primele din România.

A urmat Sanda Livia Cătană, șeful Direcției Implementare Programe Operaționale Regionale care a trecut în revistă fiecare județ în parte cu proiectele care s-au realizat deja și cele care încă sunt în implementare. Din analiza prezentată de directorul executiv a reieșit că județul Bihor este pe locul doi în regiunea Nord Vest la capitolul proiecte finalizate, după județul Cluj.

Din cele 72 de proiecte finalizate în perioada 2007 – 2013, cele mai multe, 22 au fost finlizate în județul Cluj. Urmează Bihorul cu 15 proiecte, la egalitate cu Maramureșul.

Printre exemplele pozitive din Oradea, punctate de Andreea Atanasiu, expert în comunicare la ADR Nord-Vest, s-au numărat Cetatea Oradea (proiect cu o valoare de 36,7 milioane lei), Modernizarea străzilor pentru fluidizarea traficului (proiect de 2,10 milioane), reabilitarea şi modernizarea corpului B al spitalului clinic municipal Dr. Gavril Curteanu (proiect de 4,4 de milioane de lei) și Centrul de zi Iedera pentru copii cu sindromul Down (proiect de 1,9 milioane lei).

„În cee ce privește numărul de proiecte aflate în evaluare și în implementare, județele care stau cel mai bine sunt Cluj și Bihor”

a spus Andreea Atanasiu.

Printre specialiștii care au vorbit în cele două zile ale seminarului s-au numărat Adina Florea șeful Direcției de Strategie și Coordonare Programe din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, Claudiu Coșier, directorul ADR Nord – Vest, Livia Cătană, șeful Direcției Implementare Programe Operaționale Regionale de la ADR Nord-Vest, Andreea Atanasiu, expert în comunicare la ADR Nord-Vest, Gabriel Avăcăriţei, şef secţie Economic Digi24 (trainer certificat CNFPA, jurnalist cu peste 12 ani de experienţă în presa scrisă şi în televiziune, bloger), Cristian Ivaneş, jurnalist şi realizator de programe axate pe politici europene Radio România Cluj.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4204 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult