Categorized | Social

Începe reabilitarea „Spitalului Mizericordienilor” din Oradea

Primăria Oradea a semnat joi, 5 aprilie 2012, contractul de lucrări pentru reabilitarea clădirii situate pe strada Republicii, nr. 33, la intersecţia străzilor Republicii şi Snagovului, clădire cunoscută sub denumirea de „Spitalul Mizericordienilor”. Lucrările vor începe pe 10 aprilie, vor dura nouă luni de zile și vor costa peste 493 de mii de lei (fără TVA)

Având în vedere starea avansată de degradare a imobilului (bucăţi de tencuială desfăcute şi căzute, igrasie la soclu, sarpantă degradată), dar şi prevederile HCL nr. 83/2006, care stipulează că: „finanţările nerambursabile” din cadrul domeniului culte religioase se acordă cu prioritate imobilelor deţinute de către culte în perimetrul Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea”, Consiliul Local a aprobat, încă din  primăvara anului trecut aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea faţadei, finanţarea investiţiei din bugetul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO) și a aprobat desfăşurarea procedurilor de achiziţie.

Municipalitatea va recupera investiţia prin nealocarea sumelor nerambursabile prevăzute anual în bugetul local pentru cultul religios în cauză, în baza Legii nr. 350/2005.

„Municipalitatea a finalizat deja prin Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice proiectele de reabilitare a trei clădiri importante: clădirea de pe str. Republicii nr. 11-13 aparţinând Episcopiei Ortodoxe, clădirea de pe str. Republicii nr. 33 aparţinând Episcopiei Romano-Catolice şi imobilul de pe str. Independenţei, nr. 3 aparţinând Episcopiei Reformate.

Proiectele s-au realizat fără a solicita vreo contribuţie financiară din partea proprietarilor”

a spus primarul Ilie Bolojan

Imobilul este un monument istoric de categoria B (parte integrantă a Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea). Destinaţia iniţială a acestei clădiri a fost de mănăstire, apoi de spital şi farmacie. Destinaţia actuală este aceea de birouri (Direcţia Sanitară, Salvare) şi farmacie. Proprietar al imobilului este Parohia Romano-Catolică Oradea.

Alte două clădiri, în reabilitare

În următoarea perioadă administraţia locală va predea amplasamentul firmei CIAC (firma executantă a lucrării, câştigătoare a licitaţiei publice) în vederea începerii lucrărilor de reabilitare la data de 10 aprilie 2012. Durata de execuţie a  acestor lucrări este de 9 luni de zile, iar valoarea contractului de lucrări este de 493.383 lei (fără TVA).

Lucrări se execută deja și la celelalte două clădiri. La imobilul de pe str. Republicii nr. 11 -13 (aparţinând Episcopiei Ortodoxe) s-au executat deja reparaţii la acoperiş şi sunt în curs lucrările de reabilitare a faţadei.

Firma executantă a lucrărilor de reabilitare este S.C. Chintoflor, iar valoarea contractului este de 498.525 lei (fără TVA). Amplasamentul a fost predat în luna octombrie a anului trecut, iar termenul de execuţte este de 9 luni de zile de la începerea lucrărilor.

În ceea ce priveşte lucrările la imobilul de pe str. Independenţei, nr. 3 (aparţinând  Episcopiei Reformate), aceste sunt în curs de licitaţie, urmând ca lucrările să fie executate în primăvara-vara acestui an.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4386 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult