Categorized | Social

Protest al tinerilor medici, la Roma

CORESPONDENȚĂ DIN ROMA. Câteva mii de medici au demonstrat, azi, în capitala Italiei, pentru a cere condiţii de muncă în care să se simtă mai respectaţi. Principalele lor revendicări vizează modul în care sunt plătiţi. Cei care vorbesc despre criza economică ce pare să fi trecut deja peste Europa, lăsând loc de mai bine, în mod cert nu au avut drum astăzi, înainte de prânz, prin piaţa din faţa Parlamentului italian.

O mulţime de medici tineri au blocat intrările spre clădirea Parlamentului, prosestând împotriva condiţiilor în care sunt obligaţi să-şi desfăşoare activitatea.

Ei vorbeau, prin pancardele afişate, despre munca pe care o depun pentru a ajunge personal specializat şi, în contrabalans, despre felul în care sunt retribuiţi şi trataţi atunci când îşi expun revendicările.

Cei care au ajuns azi cu halatul în taşcă la Roma sunt medici din toate zonele Italiei.

După un frecuş fizic, piept la piept, cu câteva zeci dintre participanţii la meeting, pentru a-mi croi drum printre ei, am schimbat şi câteva replici.

– Bine ai venit în Italia, turist străin, să vezi ce se întâmplă aici!

– Sunt jurnalist în România, credeţi să acolo e mai bine?

– Ar trebui să protestaţi şi voi!

– Şi medicii noştri protestează, dar guvernanţii s-au obişnuit să nu-i asculte. Spuneţi-mi, sunteţi supăraţi pe cei ce vin din România şi practică medicina la voi?

– E loc pentru toţi cei buni dar ar trebui respectaţi! Asta vrem! Asta cerem!

Oameni tineri, frumoşi, cu şcoli, care nu vor să plece în SUA ca să câştige mai bine. Care nu m-au înjurat pentru că sunt româncă şi pentru că ţara mea le livrează infractori şi medici înlocuitori.

Plec din marea de halate albe cu un nod mare în gât. Când medicii ies în stradă în halate, e semn că naţiunea e pe moarte, oriunde s-ar întâmpla asta…

Ramona  Băluţescu

This post was written by:

- who has written 4373 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult