Categorized | Religie/Culte

Românii fac comerţ până și cu întâlnirile cu Papa, la Roma

CORESPONDENȚĂ DE LA ROMA. În fiecare miercuri, o mare de oameni de adună în Piaţa Sf. Petru din Roma (sau într-o aulă laterală, pe timp de iarnă sau cu ploaie) pentru a-l asculta pe papă exprimându-şi gândurile referitoare la marile probleme ale lumii sau legate de anumite momente importante din viaţa Bisericii Catolice. Şi azi, actualul papă, Benedict al XVI-lea, era aşteptat să facă acelaţi lucru. Participarea la audienţa papală de miercuri e liberă, nu se plăteşte. Şi totuşi, compatrioţi de-ai noştri au ajuns să facă bani şi din acest lucru.

Ottaviano e staţia de metrou cea mai apropiată de Vatican, cum vii dinspre inima Romei. Pe lângă mine coboară o puzderie de oameni, între care probabil vor fi şi turişti ce merg în acelaşi loc ca şi mine.

Urc, fac stânga pe Via Ottaviano, am întâlnire cu colegii de seminar legat de comunicarea in Biserica Catolică, organizat de Universitatea Pontificală Santa Croce – vom merge la audienţa papală, avem locuri în faţă. Şi totuşi, întârzii.

Pentru că, imediat cum intru pe Ottaviano, mă opresc agenţii turistici. Iar ei au invitaţii la audienţa papală în mână! Le cunosc, le-am mai vazut, am mai fost acolo. Ştiu cum se iau şi că sunt gratuite. Dar mulţi dintre turişti nu ştiu asta.

E interesant să adaugi în turul tău la Roma apropierea de papă, unul dintre cei mai influenţi oameni de pe pământ. Poate chiar şi nişte poze făcute cu săpuniera (turiştii nu ştiu că nu poţi ajunge aşa aproape de nu ai o invitaţie specială). Aşa că s-au găsit oameni care să scoată profit şi din asta.

Mă opresc la prima femeie cu invitaţii în mână, o întreb în engleză cât costă. Ma întreabă de unde sunt, îi spun că din România. Trece pe română. O întreb iar, poate prea incisiv, cât cere pe invitaţie. În momentul ăsta se crispează, ascunde invitaţia în hârtia de promovare a unui tur, spune că e parte din poveste, nu îmi răspunde referitor la preţ şi o tuleşte.

Bărbatul de după ea, de la câţiva metri mai spre Vatican, aşteaptă chiar să fac câteva poze, fără să ştie ce am vorbit cu ea, apoi ea strigă ceva ce se termină cu „pleacă”. Şi fuge şi el.

Românii transformă totul în bani, dacă pot. Vând ajutoarele primite de vecinii cu probleme, la inundaţii, îl pun pe bunicul mort în fereastră, pentru pensie. Şi nu mereu e doar sărăcia lucie. Mai e şi altceva, din păcate, ceva intrat în sânge în anii de comunism: dorinţa de a face banul uşor, uneori nemuncit, uneori necinstit.

Merg extrem de tristă la întâlnire, le explic colegilor de ce am întârziat, le cer scuze. Îmi spun să scriu, să fac ceva despre asta. Ajungem la locurile noastre, foarte aproape, foarte în faţă. Auzim, vedem. Papa salută grupul nostru. Mai mult, cândva, spre terminarea ceremoniei, spune câteva fraze în română şi termină cu „Cristos a înviat!”

A fost singura dată în viaţă când am răspuns din tot sufletul, fără să conteze de cred sau nu ce spun dar oferind ceva în schimb pentru bunăvoinţa sa: „Adevărat a înviat!” Singura voce din cei poate 500 de oameni care eram în apropierea sa. Una din, poate, puţinele voci din miile din piaţă – nu ştiu, altele n-au ajuns până la noi. Ca o compensaţie.

Ramona Băluţescu

This post was written by:

- who has written 4422 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Românii fac comerţ până și cu întâlnirile cu Papa, la Roma”

 1. CatalinT spune:

  Buna ziua, sau seara dupa caz…

  Aveti dreptate in multe din ceea ce ati relatat, dar cautati va rog prin arhivele televiziunilor(eventual la emisiunea Striscia la Notizia de pe Canale 5)si vedeti ce s-a intamplat dpdv. al bunului simt (nu doar comercial), la moartea papei Ioan Paul al II-lea…

  Italienii astia buni si dragi, vindeau la tarabe pelerinilor veniti la inmormantarea papei, o sticla de apa de 0,5l la preturi intre 2,5 euro si 5 euro… asta pt a nu va mai spune cat costa un panino(sandwich).

  Pe strazile din Roma sunt fantani publice de baut apa… erau cozi acolo de lesina lumea de sete, asteptand sa-i vina randul…

  Si dumneavoastra vorbiti de un marlan oarecare… cand TOTI italienii din Vatican, jecmaneau cu nesimtire bietii pelerini.

  sunt sigur de altfel, ca daca ati fi stat sa cautati printre”agentii” de turism, ati fi gasit si destui italieni „destepti”…

  Am scris toate acestea pt ca sunt obosit si revoltat sa vad persoane ca dumneavoastra care nu vad padurea din cauza copacilor si generalizeaza lovind in toti romanii(care vezi Doamne sunt toti o apa si un pamant), din cauza unor nesimtiti care din nefericire au acelasi pasaport cu al nostru al tuturor.

  Va rog sa va controlati cand mai jigniti romanii bagandu-i pe toti in aceeasi oala a infractorilor …

  Nu va convine ca sunteti cetatean roman?
  Emigrati si nu va mai intoarceti… Romania n-are nevoie de cei ce le e rusine ca sunt romani.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult