Categorized | Cultură

La Oradea, a început Gala Muzicii Culte

Duminică, 22 aprilie, la ora 19:00, la Biserica Romano-Catolică Barátok au răsunat primele acorduri  ale Galei Muzicii Culte. Evenimentul, aflat la ediția a XXX-a, va continua în această săptămână cu concerte de excepție, în zilele de joi, vineri și duminică. La eveniment sunt invitați toți iubitorii muzicii culte, intrarea fiind gratuită.

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și la inițiativa componenților Cvartetului ,,Varadinum”, evenimentul a încorporat omagierea a 200 de ani de la moartea compozitorului Anton Hoffmeister, compozitor care, din păcate, nu este prea cunoscut pe meleagurile noastre.

Cuvântul introductiv l-a avut profesor Tuduka Oszkár,  care a prezentat pe scurt publicului prezent, atât programul, cât și rolul pe care la avut compozitorul Anton Hoffmeister în creația muzicală din timpurile sale.

Programul a început cu Duetul în Fa Major op.13, nr.3, în interpretarea micuțului dar talentatului Costin Albert și a mamei sale, Costin Éva.

A urmat cvartetul ,,Varadinum” (Costin Éva, Tokaji Agneta, Thurzó Sándor Jozsef, Marcu Agneta), care a interpretat cvartetul concertant în Do Major op. 7 nr. 1, lucrare care necesită o tehnică aparte, solicitând pe rând, fiecare membru al formației.

În continuare au evoluat Oláh Boglárka (vioară) și Bozsódi Beáta (violoncel),  redând cu finețe scriitura Duetului în Do Major op.6. nr.1, din creația compozitorului omagiat.

,,Trio Fortissimo” a adus în fața publicului lucrările Trios progressives, op.28, nr.2 și 3, dând culoare reprezentației.

În final, cvartetul ,,Varadinum” a încununat spectacolul omagial, interpretând din nou un cvartet concertant, dar de data aceasta în altă tonalitate, Sol Major, op.7, nr. 5.

De toate pentru toți

,,Gala Muzicii Culte” va continua și zilele următoare, după următorul program:

Joi, 26 aprilie, ora 17:00 în Sala festivă a Liceului de Artă Oradea

Concert Coral-Simfonic al elevilor Liceului De Artă
Orchestra de Cameră, dirijor – prof. Nagy Viola
Corul ,,Giocoso” – al claselor I-VIII, dirijor –prof. Ţâmpu Nicoleta
Corul ,,Ariston” – al claselor IX-XII, dirijor – prof. Schneider Arnold
Coordonator: prof. Doina Marcu

Vineri, 27 aprilie, ora 16:00 în Sala festivă a Liceului de Artă Oradea

Concert vocal-instrumental al elevilor Liceului de Artă Oradea
Coordonator: prof. Bratu Sebastian

Vineri, 27 aprilie, ora 18:00 în Aula Magna a Universităţii din Oradea

Concert vocal – instrumental al studenţilor Facultăţii de Arte din Oradea şi a studenţilor de la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj Napoca
Coordonator: Asist. univ. drd. Florin Mariş Hinsu

Duminică, 29 aprilie, ora 18:00 la Casa de Cultură a Municipiului Oradea

Concert  vocal-instrumental cu: Flaviu Dudaş (marimbă), Ţuţuianu Ramona (flaut), Hilincaş Moldovan (vioară) Daniel Cains (vioară)  Tinca Belinshi (vioară), Cvartetul ,,Flûte-Clé”, Ansamblul de flaute ,,Il Gardelino”, Samuel Pop (pian), Cvartetul de coarde ,,Rebelle”,  Oana Mureşan (solistă jazz)
Coordonator: Lucaci Teofil

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult