Categorized | Oradea

Război între partidele maghiare din Bihor, în preajma alegerilor

În ciuda faptului că, datorită proporției etnice, UDMR-ul nu are șanse reale să impună în Oradea un primar, maghiarii care vor funcții în administrația publică locală sau județeană au și început să se sfâșie între ei. Astfel, europarlamentarul reformat Tőkés László a ieșit joi la atac, sărind atât la beregata candidatului UDMR la Primăria Oradea, Cseke Attila cât și la cea a președintelui executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön.

Joi, 26 aprilie 2012, prin intermediul unui comunicat de presă, europarlamentarul Tőkés László a acuzat în termeni duri UDMR-ul, despre care a spus că este incapabil să îi reprezinte pe maghiari.

Mai mult, Tőkés a spus că este un lucru îngrijorător că maghiarii voteză partide românești sau români în detrimentul celor maghiare sau a maghiarilor, de parcă în conștiința unui maghiar ar trebui să primeze etnia candidatului și nu calitățile sale de conducător.

„Politica liderilor maghiari este străină de naţiune, avidă de profit şi exclusivistă”

Chiar dacă, la începutul comunicatului, europarlamentarul Tőkés László își face „mea culpa”, identificându-se cu liderii politici maghiari, spre finalul lui îi acuză pe aceștia de corupție.

„În ciuda unor poziţii cheie ocupate la nivelul administraţiei municipale şi judeţene (viceprimar, etc) nu am fost capabili să convingem orădenii – maghiari şi români, deopotrivă – nici cu performanţele noastre organizatorice, nici cu cele profesionale, de faptul că un politician maghiar merită să conducă destinele urbei.

Performanţele maghiarilor care au condus Oradea în secolul XXI nu ne fac să fim mândri. Potrivit unor date preliminare ale unui sondaj de opinie reprezentativ pe care l-am realizat, cei mai mulţi maghiari orădeni vor vota cu actualul primar Ilie Bolojan.

Şi mai îngrijorător este că o parte cuantificabilă a conaţionalilor noştri votează candidaţi ai partidelor româneşti. Toate acestea nu sunt decât rezultatele vechii politici – străină de naţiune, avidă de profit şi exclusivistă.

Orădenii nu au putut să fie mândri de conducătorii lor maghiari, motiv pentru care se simt mai puţin maghiari.

Sunt sătui de politicienii maghiari corupţi, de măsuri luate de ochii lumii, cu cocarda în piept şi nu doresc drepturi de „limbă maternă” care se rezumă la traducerea străzii „Lacul Roşu” în „Piros tó” sau la denumirea unei ulicioare – „Sfântu Ladislau”

a afirmat Tőkés.

Cseke Attila: „Dacă Tőkés spune că sunt corupt, să vină cu dovezi!”

Primul care a reacționat la acuzele europarlamentarului Tőkés László a fost candidatul din partea UDMR la primăria Oradea, senatorul Cseke Attila, fostul ministru al Sănătății.

Printr-un comunicat adresat presei acesta se declară îngrijorat de faptul că, în apropierea campaiei electorale, „unii politicieni își schimbă abordările”.

„Am acceptat această candidatură pentru că, deşi nu am negat niciodată apartenenţa mea la comunitatea maghiară, sunt convins că oraşul are nevoie de un primar cu viziune, indiferent de etnie. Oradea are nevoie azi de mai mult decât un administrator: Oradea trebuie să-şi recapete luciul de odinioară.

La acestea se referă programul meu pentru Oradea sănătoasă! Acuzaţiile nefondate sunt în contradicţie vădită cu această concepţie.

Eu nu am cunoştinţă de niciun fapt pentru care ar trebui să-mi fie ruşine. Dacă europarlamentarul Tőkés László are cunoştinţă, după cum sugerează, de fapte de corupţie cu care crede că eu am avut vreo legătură, îl rog să prezinte dovezile.

Iar dacă nu le are, îl rog să înceteze cu acuzaţiile nefondate. Îmi este străin acest stil de a face politică. De aceea, pe viitor nu doresc să reacţionez la declaraţii de acest gen. A fost prima şi ultima ocazie în care am procedat astfel”

se arată în comunicatul remis presei de Cseke Attila.

Szabó Ödön, catolicul care caută „sărutul papal” în biserici reformate

Foarte plastic în exprimare, Tőkés László amendează și o altă practică mai veche a UDMR-ului, aceea de a folosi bisericile, ca centre ale comunității maghiare, în campanie electorală.

Amuzant este că Tőkés nu amendează practica în sine (una demnă de Evul Mediu) ci faptul că un catolic, în acest context, președintelui executiv al UDMR Bihor – Szabó Ödön, face campanie Uniunii în (atenție!) bisericile reformate.

„E dezamăgitor şi că politicianul catolic caută „sărutul papal” în biserici reformate sau că umilesc mândria noastră de maghiar conducătorii noştri de tip „manager de partid” care pur şi simplu îşi  închiriază instituţiile noastre culturale şi de învăţământ – de parcă ar copia tacticile partidului-stat”

afirmă, în același comunicat, Tőkés László care a atașat acestuia și un centralizator cu aparițiile publice de campanie pe 2010, 2011 și 2012 ale președindelui executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön la manifestările bisericii și a congregațiilor reformate.

Centralizatorul reflectă fidel infiltrarea UDMR Bihor în viața comunităților Bisericii noastre Reformate, îmbinarea partinică cu acestea, felul în care  acest partid postcomunist își construiește monopolul politic alergând după voturile enoriașilor, folosindu-se chiar de banii contribuabililor pentru a le cumpăra.

Vizitele – lipsite dealtfel de râvna credinței – făcute de liderul de partid Szabó Ödön în comunitățile noastre reformate reprezintă doar câteva cazuri evidente ale aparițiilor publice de paradă a nomenclatuirii de partid din Bihor și din provincie la evenimentele bisericești.”

afirmă, ca o concluzie, la finalul centralizatorului, Tőkés László.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4384 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult