Categorized | Oradea

Guvernul României în chinurile facerii. Victor Ponta desemnat premier

Sfârșitul de săptămână a fost unul cu ghinion pentru coaliția aflată la guvernarea României. Moţiunea de cenzură a opoziţiei a trecut cu 235 de voturi „pentru”, Guvernul Ungureanu fiind demis.

Anunţul a fost făcut de senatorul PNL Dan Radu Ruşanu, care iniţial a anunţat 236 voturi „pentru”. Se pare că în locul unui vot, un parlamentar cu imaginație, introdusese în urnă o… bomboană. La solicitarea PDL, voturile au fost renumărate, Ruşanu precizând apoi cifra exactă.

Imediat după aflarea rezultatului premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că este onorat că a avut posibilitatea să conducă Guvernul şi că rezultatul votului la moţiune este un efect al democraţiei.

În încheierea intervenției, Ungureanu a clamat: „Nu mi-am spus ultimul cuvânt!”.

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat la rândul său că USL este dispusă să îşi asume guvernarea, cu el premier.
„Conform deciziei Congreselor, voi fi propunerea USL pentru conduce acest Guvern”, a spus Ponta.

Pe la spate

Fostul premier al României, Emil Boc, a acuzat dur grupul minorităţilor naţionale susținând că „a lucrat pe la spate” Guvernul.

„Dacă grupul minorităţilor naţionale nu ar fi votat moţiunea de cenzură, Guvernul ar fi rămas în exerciţiu. Mi se pare incorect pentru un participant la guvernare să nu fie fair-play.

Grupul minorităţilor naţionale ne-a lucrat pe la spate. Cred că aceasta este o victorie a traseismului, a oportunismului şi a lipsei de caracter în politică”

a declarat Emil Boc.

Dintre „toți” l-a ales pe Ponta

În jurul orei 16:00, preşedintele Traian Băsescu a trimis partidelor invitaţii la consultări pentru desemnarea unui nou prim-ministru.La ora 20:00 a dat verdictul.

„Astăzi am avut consultări în vederea desemnării unui nou prim-ministru. Minorităţile au spus că vor susţine orice premier desemnat. UNPR nu a propus pe nimeni, a cerut doar stabilitate. UDMR nu a avansat un nume, PDL nu a avut o opţiune.

PSD-ul este singurul partid care a avut opţiune, susţinută și de PNL şi PC. Există așadar un singur nume pronunţat în cadrul consultărilor: Victor Ponta. L-am invitat la Cotroceni, am semnat decretul şi îi încredinţez misiunea de a forma noul cabinet”

a spus Traian Băsescu.

Președintele l-a invitat apoi pe Ponta la microfon.

„Mă bazez în special pe USL şi pe toţi ceilalţi parlamentari care vor înţelege şi vor considera utilă susţinerea unui asemenea guvern, cu un mandat limitat până la alegerile parlamentare.

Voi încerca să formez un guvern şi să asigur o guvernare până la alegeri care să redea românilor speranţa că în România lucrurile se îndreaptă spre direcţia bună pe care şi-o doresc cu toţii”

a declarat Victor Ponta, după care a strâns mâna șefului statului.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4375 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult