Categorized | Educatie

Ziariști la undițe

Sâmbătă 5 mai 2012, jurnaliștii din Bihor alături de invitați din Arad, Satu Mare, Bekescsaba, Debrecen şi Szeged se vor întrece în arta pescuitului pe balta Girişu de Criş. Pescarii vor avea la dispoziţi 10 ha de luciu de apă, în care aşteaptă înfometaţi 15 tone de amuri, caraşi, crapi, fitofagi, păstrăvi, somni, somni africani (clarias) şi ştiuci.

La a II-a ediţie a concursului de pescuit pentru jurnalişti „Cupa Girişu de Criş”au fost invitaţi şi reprezentanţi ai instituţiilor media din Bekescsaba, Debrecen şi Szeged (Ungaria) şi din Arad şi Satu Mare (România).

Aceştia se vor alătura colegilor jurnalişti-pescari din Bihor. Proprietarul acesteia, Murvai Ludovic, pune la dispoziţia competitorilor 10 ha de luciu de apă, în care aşteaptă înfometaţi 15 tone de amuri, caraşi, crapi, fitofagi, păstrăvi, somni, somni africani (clarias) şi ştiuci!

Concursul se va desfăşura într-o singură manşă de pescuit staţionar şi va dura 6 ore şi jumătate. Concursul este individual; fiecare redacţie poate fi reprezentată în competiţie de câte doi participanţi;

fiecare concurent poate să pescuiască cu maximum două undiţe, băţ fix sau vargă cu inele; sunt admise orice fel de momeli, naturale sau artificiale, şi orice fel de monturi.

Capturile de peste un kilogram vor fi cântărite imediat după scoaterea din apă, iar apoi vor fi eliberate. Restul capturilor, depozitate în juvelnic, vor fi cântărite la finalul competiţiei şi apoi eliberate.

„Crişana”, campioana ultimei ediții

La finalul concursului, câştigătorii vor fi stabiliţi în ordine descrescătoare în funcţie de greutatea totată a peştelui prins. Sunt admise toate capturile, indiferent de specie sau dimensiune. Peştele cel mai mare va aduce premiul special pentru cea mai mare captură, fiind apoi scos din concurs.

Concurentul cu cea mai mare captură poate participa cu restul peştilor la selecţia pentru premiile I, II şi III. Fiecare participant va concura individual la selecţia pentru premiere, redacţiile înscrise având astfel posibilitatea adjudecării mai multor premii.

Echipa cotidianului bihorean „Crişana” a fost marea câştigătoare a ediţiei de anul trecut, desfăşurată în data de 17 septembrie.

Ciprian-Remus Banici a fost recompensat cu premiul pentru cea mai mare captură (6,700 kg), iar Dorel Bara a câştigat premiul întâi al concursului, cu o captură de 2,900 kg. Pe următoarele locuri s-au situat reprezentanţii TVR – Dacian Sabău, cu o captură de 2,820 kg – şi www.informatiadebihor.ro – Florian Silaghi, cu 0,740 kg.

Balta Girişu de Criş (acces din Şoseaua Borşului, direcţia Ungaria, stânga imediat după Vimex, distribuitor Peugeot) a fost inaugurată în martie 2011, cea mai mare captură de până acum fiind un crap de 18,400 kg!

Taxa de intrare pentru pescari este de 15 lei, în care este inclusă o masă (3 mititei cu pâine şi muştar). Din această primăvară, pe baltă se poate pescui şi noaprea, graţie noii instalaţii de iluminat. În cele peste 10 ha de luciu de apă există, în acest moment, 15 tone de amuri, caraşi, crapi, fitofagi, păstrăvi, somni, somni africani (clarias) şi ştiuci!

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult