Categorized | Cultură

„Obsesiile” lui Alexandru Tomescu puse în scenă și la Oradea

La sfârșitul săptămânii trecute, vineri, 11 mai, a avut loc la Teatrul Regina Maria un spectacol din cadrul turneului „Stradivarius – Obsesii”, al cunoscutului violonist Alexandru Tomescu. Ineditul spectacolului l-a constituit traducerea în limbajul teatrului non-verbal a celor șase sonete compuse de Eugène Ysaÿe.

Aflat la cea de-a 5-a ediţie, spectacolul a făcut parte din turneul pe care Alexandru Tomescu îl face anual prin țară, cu scopul de a oferi publicului din mai multe oraşe ocazia de a asculta vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702.

La Oradea, deși prețul unui bilet a fost destul de piperat, sala a fost aproape plină, violonistul fiind aplaudat la scenă deschisă în mai multe rânduri.

Orădenii au fos surprinși nu doar de violonist ci și de cei doi actori Ana Pepine şi Paul Cimpoieru care au jucat câte o scenetă diferită din zona teatrului nonverbal pe fiecare piesă cântată de Tomescu.

În acest fel, formele elegante ale muzicii lui Eugène Ysaÿe, s-au împletit spectaculos cu scenele artistice ale interpretărilor celor doi actori, scene presărate cu elemente de balet. Toate au tratat însă viața de artist, cu neîmplinirile și angoasele ei.

Turneul Stradivarius a început pe 7 mai la Brașov și se va finaliza pe 29 mai la București.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult