Categorized | Cultură

Arheologul Ernest Oberländer-Târnoveanu și brățările regale dacice

Sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea a găzduit pe 14 mai 2012 un eveniment cultural de excepţie. Este vorba despre o conferinţa intitulată „Brăţările regale dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia (1999-2012)”, conferință susținută de directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Manifestarea a fost organizată de Departamentul de Istorie a Universităţii din Oradea și Centrul de Studii Imperiale Oradea-Chişinău în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor.

În prezenţa unui numeros public Ernest Oberländer-Târnoveanu, expert arheolog şi renumit numismat, a făcut o prezentare extrem de bine documentată privind modalitatea în care statul român a reuşit să recupereze un număr de 13 brăţări dacice din aur, fiecare cu o greutate variind, între 700 și 1200 de grame.

A fost prezentată şi expertiza care s-a făcut pentru autentificarea acestor brăţări de excepţie, atât cea clasică cât şi cea bazată pe cele mai moderne metode de investigare, atât în ţară dar mai ales în laboratoare renumite din străinătate. Imaginile care au însoţit această expunere au fost extrem de sugestive iar detaliile surprinse au reuşit să convingă auditoriul de autenticitatea brăţărilor, care au o vechime de peste două milenii.

Braconierii care au jefuit situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia au scos la lumină, pe lângă brăţările dacice de aur, un număr impresionant de monede din aur şi argint precum şi alte artefacte din bronz şi fier de o mare valoare culturală, bună parte din ele fiind valorificate prin intermediul unor reţele de crimă organizată din ţară şi străinătate.

Doctorul  Ernest Oberländer-Târnoveanu şi-a exprimat speranţa că şi alte astfel de artefacte vor fi recuperate în viitor de către autorităţile române şi datorită faptului că, pentru astfel de fapte de furt din patrimoniul naţional şi mondial, nu există prescripţie.

În cadrul evenimentului, au mai luat cuvântul: prof. univ. dr. Sorin Şipoş, prorector al Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi lector univ. dr. Florin Sfrengeu, membru al Departamentului de Istorie.

Florin Sfrengeu

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult