Categorized | Editorial

Afișe electorale cu cântec în Oradea. Photoshop-ul face diferența!

Ca peste tot în țară și orașul Oradea începe să fie din ce în ce mai „tapetat” cu afișe electorale. Politicienii locali, mai buni sau mai răi, mai cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, zâmbesc cuceritor de pe ziduri, vitrine și tramvaie, îndemnându-i pe toți să pună ștampila pe numele lor. Cineva mai malițios, ar spune, privind afișele din Oradea, în care toți politicienii par fericiți, zâmbitori, își strâng mâinile sau se pupă, că s-a legalizat căsătoria între bărbați.

Oarecum surprinzător, cele mai multe afișe electorale, cel puțin în cartierul Nufărul, sunt ale PDL-iștilor. Surprinzător pentru că organizația locală nu a fost prea vocală în ultima perioadă, ieșind la rampă mai mult în apropierea alegerilor.

Pastorul Țîrle, candidatul PDL pentru șefia CJ Bihor are înscris pe afișul electoral motto-ul „Împreună suntem mai puternici”.

Liberalul, devenit peste noapte PDL-ist, care în urmă cu câțiva ani spunea că „România este o țară de criminali” pentru că după 1989 a permis legalizarea avortului, vrea să-și consolideze principiile (profund democratice) printr-un nou mandat.

Numai cu el putem fi siguri că noua clădire a Muzeului Țării Crișurilor va fi gata la timp. Adică în acest mileniu.

Celălalt candidat, cel pentru Primărie, Mihai Groza zâmbește de pe afiș de parcă i-ar fi rămas ceva între dinți. În cazul lui, maxima potrivită este „zâmbesc deci exist”, asta pentru că orădenii uitaseră de existența lui înainte de a fi „tipărit” pe afișele portocalii.

Nici la liberali (pardon) USL-iști afișele nu sunt fără de cusur.

În „turbogirația lui Bolojan” tronează, „faraonul” însuși, mână în mână cu Popa. Nu, nu cu Episcopul Oradiei și Bihorului, Sofronie Drincec ci cu senatorul Cornel Popa, omul căruia Episcopul îi face „slujbe electorale” prin toate bisericile din județ.

Afișele primarului Ilie Bolojan sunt plasate strategic în tot orașul. Vezi ba un pod din cele construite în noul mandat, ba câte o parcare sau o stradă nouă pusă în paralel cu una veche, de la începutul mandatului, toate sub maxima „faptele fac diferența”.

Pentru a crea un contrast și mai puternic pentru privitori, fotografiile în care se încearcă a se arăta străzile sau parcările din 2008 (la preluarea mandatului) sunt alb negru în timp ce cele cu aceleași obiective, din 2012, sunt viu colorate.

Nu contestă nimeni realizările primarului Ilie Bolojan dar în afișele electorale care au împânzit orașul, diferența o face photoshop-ul, și nu faptele sale.

PSD își respectă în Oradea rolul de „a cincea roată la căruță”. Dacă partenerii de coaliție, PNL-iștii sunt prezenți peste tot, PSD-iștii lipsesc cu desăvârșire.

Cine știe, avându-l pe Ministrul Mangleală (denumirea nu îmi aparține) președinte, probabil organizația s-a rezumat la a face „copy-paste” afișele colegilor din USL.

Cseke Attila (candidat UDMR la Primăria Oradea) și Pásztor Sándor (candidat UDMR la CJ Bihor) au fost primii care le-au zâmbit orădenilor de pe tramvaiele colegului de partid Csuzi István, director al regiei locale de transport. Probabil pentru că sunt singurii din Oradea care se pot plimba fără bilet ori abonament. Ei și „nomazii blonzi” cu pălării negre.

Până una alta, fostul ministru al Sănătății a coborât de pe afișe împărțind pe Republicii cutii cu „Vitamina C de la Cseke”. Este drept, vitamina C nu se compară nici cu gălețile date de pomană în preajma alegerilor prin zonele rurale și nici cu micii și berea cadorisiți la sfântul scrutin.

De-a dreptul exotice sunt afișele cu UNPR-iștii care vor și ei la Consiliul Local. Pe afiș, într-o poză de grup, toți candidații stau în spatele unui banner roșu pe care scrie mare „50% reducere la întreținere”.

Faptul că stau în spate este un gest de „sinceritate politică”, oricum nu îi cunoaște nimeni. Cât despre „50 %…” să fim serioși. Orădenii nu mai cred de mult în Moș Crăciun.

Și afișele cu „oamenii lui Domnu’ Dan” au împânzit orașul. Numai că votanții nu prea au cum să știe care este „de-adevăratelea” partidul lui domnu’ Dan.

Asta, pentru că avem afișe cu PP DD și cu PP LC? Cu Ioan Hule și Gheorghe Frenț și cu Dorel Vesa. Dar nu-i bai! Grădina domnului (Dan) este mare!

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4422 posts on Presa Oradea.


Contact the author

3 Responses to “Afișe electorale cu cântec în Oradea. Photoshop-ul face diferența!”

  1. lilisor spune:

    Și Vușcan? 🙂 Sau n-a mai avut bani de panouri, i-a cheltuit pe toți pe Facebook ads? :))

  2. Vușcan nu are afișe prin oraș. Cel puțin eu nu am văzut. Dacă avea, găseam noi „complimente” și la adresa lui. 🙂

  3. catalin spune:

    Vuscan are niste cartulii prin posta pline de caricaturi.
    Sunt dragute, caricaturile, ideile scrise nu la fel 🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult