Categorized | Sport

Pentru prima dată în istorie, Turul Ciclist al României va trece și prin Oradea

Numit și „Mica Buclă” Turul Ciclist al României va trece la cea de-a 49-a ediție, pentru prima dată în istorie, și prin Oradea. Competiția va începe peste aproximativ o săptămână iar locuitorii orașului Marghita vor avea privilegiul de a vedea primii și pe viu cine va câștiga Turul României.

Până la ediția de anul acesta, Turul României se desfășura doar în jumătatea de est a României, până la jumătatea țării, la Sibiu. Anul acesta organizatorii au introdus în competiție și porțiunea de 113 kilometri, pe ruta Salonta-Oradea-Marghita.

Startul competiției va fi dat pe 2 iunie la Constanța, la start urmând a se alinia 15 echipe. Acestea vor străbate 15 județe, 1.184 de kilometri, în nouă etape.

România va fi reprezentată de trei echipe, una continentală (Tușnad Cycling Team) și două echipe de club (Mazicon și CS Otopeni) avândul printre competitori pe câștigătorul de anul trecut al turului, Andrei Nechita dar și pe Alex Ciocan.

Alături de echipajele din România vor participa cicliști din Italia, Polonia, Ungaria, Grecia, Germania, Cehia și Bulgaria, printre care și cunoscuta Lampre din Ucraina.

Turul Ciclist al României va avea zece cățărări și 22 de sprinturi intermediare, cel mai dificil urcuș fiind ascensiunea de pe Transalpina, șoseaua aflată la cea mai mare altitudine din România.

Și premiile de la aceasta ediție sunt pe măsura evenimentului BRD Group Societe Generale, oferind peste 150 de mii de lei pentru organizarea competiției.

Traseul turului:

2 iunie (prolog): Constanța, contratimp individual / 8 km
2 iunie (etapa 1): Constanța – Hârșova (transbordare), Hârșova – Galați / 132 km
3 iunie (etapa 2): Galați – Vaslui, via Tecuci / 182 km
4 iunie (etapa 3): Vaslui – Botoșani, via Iași / 196 km
5 iunie (etapa 4): Botoșani – Suceava, via Gura Humorului / 226 km
6 iunie (etapa 5): Suceava – Tg. Neamț (transbordare), Tg. Neamț – Tg. Mureș / 220 km
7 iunie (etapa 6): Tg. Mureș – Sighișoara sau Mediaș (transbordare), Sighișoara – Rm. Vâlcea / 196 km
8 iunie (etapa 7): Rm. Vâlcea / Pasul Urdele, via Rânca / 107 km (transbordare Deva)
9 iunie (etapa 8): Deva – Stei (transbordare), Stei – Marghita 136 km

Inspirată de Turul Franței, publicația lunară „Revista Automobila” a organizat în luna august 1910 prima ediție a „Circuitului Munteniei”. La competiție au luat startul 12 rutieri pe traseul București – Sinaia – Târgoviște – Butimanu – București (aproximativ 300 km). După trei ediții, competiția nu s-a mai organizat.

Începând cu 1934 publicația „Sportul Zilnic”, în colaborare cu Federația Română de Ciclism a organizat prima ediție a Turului ciclist al României, România devenind a șasea țară din lume care organizează un Tur Ciclist Național pentru amatori, după Belgia (1906), Olanda (1909), Bulgaria (1924), Ungaria (1925) și Polonia (1928).

Traseul primei ediții a avut o lungime de 1026 de km și a cuprins șapte etape.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Pentru prima dată în istorie, Turul Ciclist al României va trece și prin Oradea”

  1. Pantea Marius spune:

    Buna ziua,
    Ma bucur nespus ca federatia romana de ciclism si-a indreptat atentia si catre aceasta parte de vest a tarii care pana acum a fost lasata de izbeliste. De mentionat si efortul clubului de ciclism din Marghita pentru a promova sportul cu pedale si in aceasta zona.
    Din anul 2005 de la plecarea mea si a celor 2 doi fosti colegi ai mei de la Oradea: Goga Traian si Hortea Cosmin, ciclismul oradean a ramas in paragina.
    Specam ca de acum inainte presa locala sa dea mai mare atentie acestui sport si protagonistii lui sa NU fie ignorati in continuare asa cum s-a intamplat cu noi 3, chiar daca am avut toti rezultate notabile pe plan national si nu numai.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult