Categorized | Educatie

Bihorul nu duce lipsă de talente cînd vine vorba de muzică populară

La sfârșitul săptămânii trecute, în Parcul 1 Decembrie a avut loc a XXXV-a ediție a Festivalului-concurs județean „Mândru-i cântecu-n Bihor”. La concurs au participat tineri interpreți dornici de afirmare, cei mai buni, dovedindu-se a fi la final Denisa Coca și Șerban Misaroș.

După cum și-a propus încă de la prima ediție din anul 1971, să descopere tinere talente din domeniul interpretativ vocal și instrumental și, totodată, să promoveze cântecul popular și folclorul autentic din spațiul bihorean, portul popular specific celor trei subzone ale județului, graiul cu particularitățile sale, contribuind astfel la conservarea și perpetuarea culturii tradiționale românești, și această ediție a demostrat că valorile  tradiționale bihorene există, datorită în primul rând unor sentimente aparte atât ale celor mai în varstă cât și a tinerilor care s-au înscris la concurs.

Anul acesta evenimentul s-a desfășurat, pentru a doua oară, în aer liber, Parcul 1 Decembrie, suținătorii concurenților, dar și iubitorii de muzică populară adunându-se în fața scenei amenajată lângă Statuia Ostașului Român, în număr foarte de mare, înconjurând scena pentru a urmări frumoasa evoluție a tinerilor concurenți.

Astfel, Festivalul-concurs județean ,,Mândru-i cântecu-n Bihor” a oferit tinerilor concurenți posibilitatea de a se afirma, asemenea evoluțiilor scenice a marilor interpreți de muzică populară, de la scenă, decoruri, sonorizare profesionistă și acompaniament orchestral, la public pe măsură și, bineînțeles, pentru amplificarea emoțiilor și departajarea concurenților, un juriu exigent dar eficient reușind să aducă în prim plan cei mai talentați dintre participanți.

Juriul a fost format din Radu Matei Pavel – președinte,  conf. univ. dr. Oana Lianu, prof. Sorin Miescu, prof. Miron Blaga, Felician Mureșan, Ghiță Dehelean și Vasile Coca – muzicieni, aceștia notând fiecare concurent, începând de la costumul popular, prezența scenică, până la autenticitatea repertoriului și calitățiile vocale ale interpretului.

Din acest an, pe lista câștigătorilor Festivalui-concurs ,,Mândru-i cântecu-n Bihor”,  vor figura și Denisa Coca (Marele premiu ,,Elisabeta Pavel”), Mădălina Martin (Premiul special al juriului ,,Florica Ungur”, pentru cântecul doinit), Simona Cap (Locul I), Violeta Gherman (Locul II), Mădălina Bar (Locul III) precum și soliștii instrumentiști Șerban Misaroș (Locul I), Sergiu Dragoș (Locul II), Emil Popovici (Locul III).

Evenimentul a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor împreună cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Casa de Cultură a Municipiului, Teatrul ,,Regina Maria” din Oradea și  IPJ Bihor.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4348 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult