Categorized | Educatie

Bihorul nu duce lipsă de talente cînd vine vorba de muzică populară

La sfârșitul săptămânii trecute, în Parcul 1 Decembrie a avut loc a XXXV-a ediție a Festivalului-concurs județean „Mândru-i cântecu-n Bihor”. La concurs au participat tineri interpreți dornici de afirmare, cei mai buni, dovedindu-se a fi la final Denisa Coca și Șerban Misaroș.

După cum și-a propus încă de la prima ediție din anul 1971, să descopere tinere talente din domeniul interpretativ vocal și instrumental și, totodată, să promoveze cântecul popular și folclorul autentic din spațiul bihorean, portul popular specific celor trei subzone ale județului, graiul cu particularitățile sale, contribuind astfel la conservarea și perpetuarea culturii tradiționale românești, și această ediție a demostrat că valorile  tradiționale bihorene există, datorită în primul rând unor sentimente aparte atât ale celor mai în varstă cât și a tinerilor care s-au înscris la concurs.

Anul acesta evenimentul s-a desfășurat, pentru a doua oară, în aer liber, Parcul 1 Decembrie, suținătorii concurenților, dar și iubitorii de muzică populară adunându-se în fața scenei amenajată lângă Statuia Ostașului Român, în număr foarte de mare, înconjurând scena pentru a urmări frumoasa evoluție a tinerilor concurenți.

Astfel, Festivalul-concurs județean ,,Mândru-i cântecu-n Bihor” a oferit tinerilor concurenți posibilitatea de a se afirma, asemenea evoluțiilor scenice a marilor interpreți de muzică populară, de la scenă, decoruri, sonorizare profesionistă și acompaniament orchestral, la public pe măsură și, bineînțeles, pentru amplificarea emoțiilor și departajarea concurenților, un juriu exigent dar eficient reușind să aducă în prim plan cei mai talentați dintre participanți.

Juriul a fost format din Radu Matei Pavel – președinte,  conf. univ. dr. Oana Lianu, prof. Sorin Miescu, prof. Miron Blaga, Felician Mureșan, Ghiță Dehelean și Vasile Coca – muzicieni, aceștia notând fiecare concurent, începând de la costumul popular, prezența scenică, până la autenticitatea repertoriului și calitățiile vocale ale interpretului.

Din acest an, pe lista câștigătorilor Festivalui-concurs ,,Mândru-i cântecu-n Bihor”,  vor figura și Denisa Coca (Marele premiu ,,Elisabeta Pavel”), Mădălina Martin (Premiul special al juriului ,,Florica Ungur”, pentru cântecul doinit), Simona Cap (Locul I), Violeta Gherman (Locul II), Mădălina Bar (Locul III) precum și soliștii instrumentiști Șerban Misaroș (Locul I), Sergiu Dragoș (Locul II), Emil Popovici (Locul III).

Evenimentul a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor împreună cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Casa de Cultură a Municipiului, Teatrul ,,Regina Maria” din Oradea și  IPJ Bihor.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult