Categorized | Cultură

Actorii orădeni ovaționați minute în șir la Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” de la Baia Mare

Teatrul Regina Maria a deschis duminică, 3 iunie, cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” de la Baia Mare. Piesa de deschidere a fost „Scripcarul pe Acoperiș”, spectacol la finalul căruia actorii orădeni au fost aplaudați la scenă deschisă timp de 10 minute.

Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” care se ține la Baia Mare este la cea de-a șaptea ediție, festivalul desfășurându-se în anii anteriori și în Sighișoara și Sfântu Gheorghe.

Este o manifestare teatrală neconvențională care își propune să semnaleze cele mai noi tendințe în dramaturgia actuală, organizat de Teatrul Municipal din Baia Mare în colaborare cu Liga pentru Teatru.

În cadrul festivalului are loc şi un concurs, cu premii, iar Teatrul Regina Maria a primit premii la fiecare participare.

În 2006, trupa orădeană a participat cu spectacolul Nevestele Vesele Din Windsor (de William Shakespeare, direcţia de scenă Victor-Ioan Frunză) şi a primit „Premiul pentru cea mai bună regie” (Victor-Ioan Frunză), „Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar”, Ioana Dragoş Gajdo (cu rolul Doamna Quickly) şi „Premiul pentru cea mai bună muzică”, Cari Tibor.

În 2011 Teatrul Regina Maria a participat cu spectacolul Copilul Acesta (de Joel Pommerat, regia artistică Vlad Massaci), primind premiul pentru „Cea mai bună actriţă într-un rol secundar” – Corina Cernea.

La această ediţie, trupa a participat cu spectacolul Scripcarul Pe Acoperiș (adaptare după Sholom Aleichem, regia artistică Korcsmaros Gyorgy), care a încântat o sală arhiplină de spectatori veniţi să vadă aventurile lăptarului Tevye şi ale sătenilor din Anatevka.

Alpauzele de la final au durat nu mai puţin de 10 minute, demonstrând astfel că publicul din Baia Mare a apreciat cum se cuvine piesa, actorii sperând ca, la final, să fie și recompensaţi cu premii.

Pentru Teatrul Regina Maria urmează acum deplasări la Marghita (Trupa Arcadia susţine, marţi 5 iunie, spectacolul Muzicanţii Din Bremen), la Beiuş (Ansamblul Artistic Profesionist Crişana va susţine spectacolul In Memoriam Elisabeta Pavel – joi, 7 iunie) şi la Ştei (Trupa Iosif Vulcan susţine spectacolul Baltagul – vineri, 8 iunie).

În Oradea, ultimul spectacol se va ţine duminică, 10 iunie, la Sala Arcadia, unde cei mici sunt aşteptaţi cu începere de la ora 11:00 pentru a vedea spectacolul Capra Cu Trei Iezi.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4273 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult