Categorized | Cultură

Actorii orădeni ovaționați minute în șir la Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” de la Baia Mare

Teatrul Regina Maria a deschis duminică, 3 iunie, cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” de la Baia Mare. Piesa de deschidere a fost „Scripcarul pe Acoperiș”, spectacol la finalul căruia actorii orădeni au fost aplaudați la scenă deschisă timp de 10 minute.

Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” care se ține la Baia Mare este la cea de-a șaptea ediție, festivalul desfășurându-se în anii anteriori și în Sighișoara și Sfântu Gheorghe.

Este o manifestare teatrală neconvențională care își propune să semnaleze cele mai noi tendințe în dramaturgia actuală, organizat de Teatrul Municipal din Baia Mare în colaborare cu Liga pentru Teatru.

În cadrul festivalului are loc şi un concurs, cu premii, iar Teatrul Regina Maria a primit premii la fiecare participare.

În 2006, trupa orădeană a participat cu spectacolul Nevestele Vesele Din Windsor (de William Shakespeare, direcţia de scenă Victor-Ioan Frunză) şi a primit „Premiul pentru cea mai bună regie” (Victor-Ioan Frunză), „Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar”, Ioana Dragoş Gajdo (cu rolul Doamna Quickly) şi „Premiul pentru cea mai bună muzică”, Cari Tibor.

În 2011 Teatrul Regina Maria a participat cu spectacolul Copilul Acesta (de Joel Pommerat, regia artistică Vlad Massaci), primind premiul pentru „Cea mai bună actriţă într-un rol secundar” – Corina Cernea.

La această ediţie, trupa a participat cu spectacolul Scripcarul Pe Acoperiș (adaptare după Sholom Aleichem, regia artistică Korcsmaros Gyorgy), care a încântat o sală arhiplină de spectatori veniţi să vadă aventurile lăptarului Tevye şi ale sătenilor din Anatevka.

Alpauzele de la final au durat nu mai puţin de 10 minute, demonstrând astfel că publicul din Baia Mare a apreciat cum se cuvine piesa, actorii sperând ca, la final, să fie și recompensaţi cu premii.

Pentru Teatrul Regina Maria urmează acum deplasări la Marghita (Trupa Arcadia susţine, marţi 5 iunie, spectacolul Muzicanţii Din Bremen), la Beiuş (Ansamblul Artistic Profesionist Crişana va susţine spectacolul In Memoriam Elisabeta Pavel – joi, 7 iunie) şi la Ştei (Trupa Iosif Vulcan susţine spectacolul Baltagul – vineri, 8 iunie).

În Oradea, ultimul spectacol se va ţine duminică, 10 iunie, la Sala Arcadia, unde cei mici sunt aşteptaţi cu începere de la ora 11:00 pentru a vedea spectacolul Capra Cu Trei Iezi.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4388 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult