Categorized | Social

Dotări de nivel european la Spitalul Județean din Oradea

Zi importantă pentru medicina orădeană. Joi, 7 iunie 2012, managerul Spitalului Clinic Judeţean, Gheorghe Carp împreună cu cadrele medicale şi cu reprezentanţi ai mai multor instituţii publice din municipiu au inaugurat noul computer tomograf al Spitalului, în valoare de aproximativ 460 de mii de euro.

Beneficiarii acestui proiect transfrontalier sunt  Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Spitalul „Kenezy” din Debrecen, Ungaria şi Spitalul de Recuperare din Băile Felix. Managerul de proiect a fost Monika Kecskes, consilier în cadrul Consiliului Judeţean Bihor.

Datorită acestui proiect, Oradea are cel mai performant computer tomograf din judeţ, care are posibilitatea să investigheze în amănunt, obţinând imagini foarte precise, pe secţiuni multiple.

„Acest aparat modern aduce un plus de calitate serviciilor medicale oferite de Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea.

În acest moment, avem toate cadrele medicale pregătite să lucreze pe acest aparat, urmând ca săptămâna viitoare, după efectuarea măsurătorilor, computerul tomograf să fie pus în funcţiune”

a spus Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.

Proiect de peste două milioane de euro

Pe lângă acest aparat, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a mai achiziţionat, tot prin  proiectul de cooperare transfrontalieră, un aparat DEXA pentru stabilirea densităţii osoase, un aparat RX cu braţ C și o masă chirurgicală ortopedică.

„Proiectul prin care s-au obținut toate aceste aparate a fost început în 2009 de Consiliul Județean Bihor, avându-l ca manager de proiect pe Szabo Odon și a fost apoi sprijinit de Primăria Oradea”

a spus doctorița Carmen Pantiș, șefa Colegiului Medicilor din Bihor.

Și Spitalul de Recuperare din Băile Felix a obținut prin intermediul proiectului un apart Lokomat – destinat recuperării pacienţilor cu afecţiuni locomotorii severe.

Prezent la inaugurare, consilierul județean Szabo Odon a spus că proiectul nu ar fi putut fi realizat fără contribuția părții maghiare.

„Urmează să se realizeze și partea care ține de colaborarea pe linie medicală şi asistenţă de urgenţă dintre spitalele românești și cele maghiare.

Aceasta este foarte importantă întrucât medicii români și maghiari vor putea colabora pentru oferirea unor soluții în anumite cazuri, ceea ce va face ca pacientul să poată fi tratat aici, fără a mai fi nevoit să se deplaseze în Ungaria”

a punctat Odon.

Valoarea totală a proiectului a fost de 2,133 milioane de euro, din care 703.000 euro au revenit Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. Suma a fost acoperită din fondul de dezvoltare regională, bugetul de stat și contribuţia Spitalului Judeţean.

Primăria Oradea a acordat pentru realizarea acestui proiect, un sprijin financiar de 4 milioane lei,  care urmează să fie returnat.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4375 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult