Categorized | Social

Bani pentru lucrările de amenajare de pe Valea Crișului Mic

În luna martie 2012, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a obţinut finanţare prin fonduri europene pentru amenajarea Văii Crișului Mic. Lucrările sunt necesare pentru reducerea gradului de risc la inundaţii și asigurarea accesului în gospodării. Valoarea totală a proiectului este de peste zece milioane de lei.

Până în prezent, pe Valea Crișului Mic s-a construit canalul pereat în procent de 30,40 % din lungimea totală şi canalul betonat în procent de 91,0 % din lungimea totală proiectată.

Lucrările de amenjare a albiei sunt necesare pentru reducerea gradului de risc la inundaţii, asigurarea accesului în gospodării, protecţia construcţiilor din zonele adiacente malurilor, drumurilor şi asigurarea tranzitării debitelor mari lichide şi solide precum şi reducerea gradului de poluare a apei.

Prin canalizarea cursului în zona cu densitate ridicată a construcţiilor (locuinţe, societăţi), respectiv cartierul Episcopia Bihorului, se va reduce gradul de poluare a apei, cursul fiind colector doar pentru ape pluviale care pot fi filtrate înaintea debușării.

Finanţarea este asigurată din fondurile Uniunii Europene (6.636.170 lei) şi de la bugetul de stat (3.649.885 lei). Proiectul se va finaliza în luna martie 2013.

„Amenajare Valea Crişului Mic, judeţul Bihor” este un proiect prin care ABA Crișuri contribuie la îndeplinirea obiectivului global al Programului Operaţional Sectorial Mediu, acela de îmbunătăţire a standardelor de viaţă ale populaţiei şi a standardelor de mediu, vizând în principal respectarea aquis-ului comunitar.

Realizarea investiţiei propuse duce la îndeplinirea obiectivelor generale ale „Strategiei naţionale de gestionare pe termen mediu şi lung a riscurilor la inundaţii”, respectiv a obiectivelor sociale, economice şi ecologice, în contextul unei dezvoltări durabile în ceea ce priveşte corpul de apă.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult