Categorized | Cultură

Înainte de vot, orădenii sunt invitați la „o porție” de Caragiale

La celebrarea a 100 de ani de la moartea lui Ion Luca Caragiale (născut la 1 februarie 1852, decedat la 9 iunie 1912), Teatrul Regina Maria îl va omagia pe marele dramaturg prin spectacolul de momente şi schiţe, „D’ale lui Caragiale” în regia lui Adrian Moraru. Spectacolul va fi gratuit și se va juca în aer liber.

Orădenii sunt aşteptaţi sâmbătă, de la ora 12.00, la spectacolul „D’ale lui Caragiale” (regia artistică Adrian Moraru), care va avea loc în aer liber, în faţa teatrului orădean (în caz de ploaie, spectacolul se va muta în Sala Mare a Teatrului).

Destinat elevilor, dar nu numai, spectacolul include un colaj de opt dintre cele mai cunoscute schiţe ale apreciatului scriitor român: „Petiţiune”, „D-l Goe”, „Căldură mare”, „La Poştă”, „Vizită”, „Atmosferă încărcată”, „Situaţiune” şi „Lanţul slăbiciunilor”.

Spectacolul grupează instantanee care surprind ridicolul, uneori chiar absurdul relaţiilor omeneşti şi al întâmplărilor prin care oamenii trec cu sau fără voia lor.

Succesiunea schiţelor şi înlănţuirea logică a acestora în spectacol urmează firul cronologic al unei zile, astfel încât, pe durata a 70-80 de minute, apar situaţii tipice fiecărui moment al zilei în spaţiul din care Caragiale îşi alege materialul.

Nea Iancu însuşi îşi face apariţia în spectacol, atât ca personaj al unora dintre schiţe, cât şi ca liant între diversele momente compoziţionale ale acestei producţii.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4427 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult