Categorized | Social

Teodor Maghiar absolvit de datoria de 25 de milioane de euro pentru că „nu a furat pentru sine”

Pentru că banii pe care i-a primit de la Ministerul Educației, raportând un număr mai mare de studenți decât erau înscriși la Universitatea din Oradea, nu i-a cheltuit în folos propriu, ci în folosul Universității, fostului rector Teodor Maghiar i-au fost anulate datoriile de 25 de milioane de euro pe care le avusese de plătit la ultimul termen de judecată.

După ce anul trecut, în octombrie, judecătorii i-au scăzut condamnarea de la 8 ani de închisoare la 5, săptămâna trecută fostului rector Teodor Maghiar i-a fost ștearsă cu buretele și datoria de 25 de milioane de euro pe care o avea de plătit către Ministerul Educației.

Motivația Curții a fost aceea că

„inculpatul a obţinut, nu pentru sine, ci pentru altul (Universitatea din Oradea) foloase materiale mai mari decât cele legal cuvenite, prin alocări bugetare suplimentare”.

Pe lângă explicația că devreme ce nu a furat pentru el, ci pentru Universitate, înseamnă că nu a furat, judecătorii au fost sensibilizați și de vârsta și performanțele celui supranumit în Oradea „unchiul”.

„Inculpatul este în vârstă de peste 75 de ani, cu o stare de sănătate precară specifică, iar cariera sa profesională de cercetător, inventator, profesor universitar îi este recunoscută în ţară şi în străinătate, independent de acuzaţiile fondate care i s-au adus în prezenta cauză.

Lipsa unui interes material propriu, ca şi comportamentul general al inculpatului converg şi ele spre ideea că o pedeapsă de 5 ani închisoare este mai adecvată pentru atingerea scopurilor”

se mai arată în motivare.

Teodor Maghiar a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals intelectual, uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale în 2008. Între timp, o parte din aceste acuzații s-au prescris, iar altele au fost „rezolvate” pe parcursul proceselor.

„Unchiul” a fost acuzat că între 2000 și 2004 a raportat Ministerului Educației un număr de studenți de trei ori mai mare decât erau în realitate, primind de la bugetul statului, pentru aceștia, în jur de 24,3 milioane euro.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

2 Responses to “Teodor Maghiar absolvit de datoria de 25 de milioane de euro pentru că „nu a furat pentru sine””

 1. Lia spune:

  Daca a furat pt Universitate inseamna ca Universitatea va plati? Pt ca tot furt din banul public se numeste. Deci tot noi fraierii platim…
  Probabil marile averi ale fam Maghiar s/au facut din salariul decent primit ca prof universitar al tatalui si ale fiilor.
  De aia merg toate lucrurile prost in tara asta, ca nimeni nu e vinovat de nimic dar totul se fura pe rupte, nimeni insa nu plateste.
  Justitia e partinica si oarba!!!!

 2. quiltiman spune:

  Doamne dai sanatate si noua fraierilor bani sa-i platim datoriile!:)

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult