Categorized | Social

Teodor Maghiar absolvit de datoria de 25 de milioane de euro pentru că „nu a furat pentru sine”

Pentru că banii pe care i-a primit de la Ministerul Educației, raportând un număr mai mare de studenți decât erau înscriși la Universitatea din Oradea, nu i-a cheltuit în folos propriu, ci în folosul Universității, fostului rector Teodor Maghiar i-au fost anulate datoriile de 25 de milioane de euro pe care le avusese de plătit la ultimul termen de judecată.

După ce anul trecut, în octombrie, judecătorii i-au scăzut condamnarea de la 8 ani de închisoare la 5, săptămâna trecută fostului rector Teodor Maghiar i-a fost ștearsă cu buretele și datoria de 25 de milioane de euro pe care o avea de plătit către Ministerul Educației.

Motivația Curții a fost aceea că

„inculpatul a obţinut, nu pentru sine, ci pentru altul (Universitatea din Oradea) foloase materiale mai mari decât cele legal cuvenite, prin alocări bugetare suplimentare”.

Pe lângă explicația că devreme ce nu a furat pentru el, ci pentru Universitate, înseamnă că nu a furat, judecătorii au fost sensibilizați și de vârsta și performanțele celui supranumit în Oradea „unchiul”.

„Inculpatul este în vârstă de peste 75 de ani, cu o stare de sănătate precară specifică, iar cariera sa profesională de cercetător, inventator, profesor universitar îi este recunoscută în ţară şi în străinătate, independent de acuzaţiile fondate care i s-au adus în prezenta cauză.

Lipsa unui interes material propriu, ca şi comportamentul general al inculpatului converg şi ele spre ideea că o pedeapsă de 5 ani închisoare este mai adecvată pentru atingerea scopurilor”

se mai arată în motivare.

Teodor Maghiar a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals intelectual, uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale în 2008. Între timp, o parte din aceste acuzații s-au prescris, iar altele au fost „rezolvate” pe parcursul proceselor.

„Unchiul” a fost acuzat că între 2000 și 2004 a raportat Ministerului Educației un număr de studenți de trei ori mai mare decât erau în realitate, primind de la bugetul statului, pentru aceștia, în jur de 24,3 milioane euro.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4326 posts on Presa Oradea.


Contact the author

2 Responses to “Teodor Maghiar absolvit de datoria de 25 de milioane de euro pentru că „nu a furat pentru sine””

 1. Lia spune:

  Daca a furat pt Universitate inseamna ca Universitatea va plati? Pt ca tot furt din banul public se numeste. Deci tot noi fraierii platim…
  Probabil marile averi ale fam Maghiar s/au facut din salariul decent primit ca prof universitar al tatalui si ale fiilor.
  De aia merg toate lucrurile prost in tara asta, ca nimeni nu e vinovat de nimic dar totul se fura pe rupte, nimeni insa nu plateste.
  Justitia e partinica si oarba!!!!

 2. quiltiman spune:

  Doamne dai sanatate si noua fraierilor bani sa-i platim datoriile!:)

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult