Categorized | Oradea

Bolojan câștigă alegerile cu 66,08%. UDMR cere respectarea protocolului și desemnarea unui viceprimar maghiar

Numărarea voturilor s-a încheiat. Primarul în funcție, Ilie Bolojan a fost votat de 66,08% dintre alegători la Primăria Oradea. Pe locul doi s-a clasat candidatul UDMR Cseke Attila cu 18,87% din voturi, iar pe locul trei Mihai Groza din PDL cu 6,16%. La Consiliul Județean Bihor câștigător a fost Cornel Popa (USL) cu 46,36% din voturi, urmat de Radu Ţîrle (PDL) cu 21,66% și Pasztor Sandor (UDMR) cu 18,96%%

Primele rezultate ale alegerilor locale au fost făcute publice, luni, 11 iunie 2012, la Biroul Electoral Județean (BEJ) la ora 12:00. În jurul ore 13:00 erau deja numărate toate voturile.

Conform datelor prezentate de BEJ, primarul Ilie Bolojan a câștigat alegerile cu 66,08% din voturi,  mai puține decât se estimase în sondajul Companiei de Cercetare Sociologică şi Branding, care efectuase sondajul exit-poll la comanda postului Antena 3. Pe Ilie Bolojan l-au votat 62.783 de orădeni.

Pe locul doi s-a clasat candidatul UDMR Cseke Attila, care a obținut 18,87%, adică 17.928 de voturi iar pe locul trei candidatul PDL Mihai Groza, cu 6.16%, adică 5.853 de voturi. Surpriza a reprezentato candidatul PPDD, Gheorghe Frenț care a luat 3,7%, fiind votat de 3.522 de orădeni. Zatyko Gyula de la PPMT a adunat 2.546 de voturi, Horea Vuşcan din partea PUER – 992, Ioan Francisc Hathazi (PRM) – 574 de voturi, Marius Sonea de la UNPR – 469 şi Ioan Vesa (PP) – 344.

La CJ Bihor, conform rezultatelor parțiale, câștigător detașat este senatorul Cornel Popa (USL) care a luat 46,36% din voturi. Pe locul doi s-a clasat Radu Ţîrle (PDL) cu 21,66%, iar pe trei s-a candidatul UDMR Pasztor Sandor cu 18,96% din voturi.Astfel, Consiliul Judeţean Bihor va avea o majoritate zdrobitoare USL care a obţinut 44,60% din voturi, urmat de PDL cu 21,41% și UDMR cu 18,50%.

Primăia Oradea fără UDMR?

Rezultatele UDMR-ului sunt dezamăgitoare față de cele înregistrate la ultimul scrutin, mulți dintre maghiari votând, așa cu avertiza înainte de alegeri Laszlo Tokes cu primarul în exercițiu, Ilie Bolojan.

Astfel, la Consiliul Local USL a obținut 57,45% din voturi și, prin urmare, va avea 18 consilieri. UDMR va avea doar 6 consilieri, obținând 17,32% din voturi iar PDL 3 consilieri, cu 9,5% din voturi.

Deși rezultatele nu le mai dau șanse la a avea un viceprimar maghiar, UDMR Bihor speră ca partenerii din alianța încheiată înainte de alegeri să se țină de cuvânt.

„Pentru Primărie și CJ, protocolul semnat de președinții PNL, PSD, UDMR şi PC prevede că, după formaţiunea care câştigă , celelalte două formaţiuni vor avea unul dintre viceprimari sau vicepreşedinţi”

a spus, într-o conferință de presă, președintele UDMR Bihor Sabo Odon care se așteaptă ca semnatarii protocolului să își țină promisiunile.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4422 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Bolojan câștigă alegerile cu 66,08%. UDMR cere respectarea protocolului și desemnarea unui viceprimar maghiar”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Bolojan câștigă alegerile cu 66,08%. UDMR cere respectarea protocolului și desemnarea unui vicep… […]


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult