Categorized | Social

Contraste caricaturale cu Viorel Chiricuță

Primăria Oradea va găzdui joi, 14 iunie, de la ora 12:00, în holul de la parterul instituţiei (intrarea principală) expoziţia de caricaturi a lui Viorel Chiricuţă intitulată „CHIRI”.

Expoziţia cuprinde 27 de planşe A3 cu caricaturi, care reflectă viaţa de zi cu zi.  Primăria Oradea va găzdui expoziţia până pe data de 30 iunie, dată până la care exponatele pot fi admirate gratuit de către public.

„Pentru Chiri, cum semnează şi cum îl strigă vocaţia, caricatura este aspirina săracului. Caricaturile lui sunt compoziţii de contrast, realizare numai în alb-negru, având între 1-6 personaje grafice, cea ce pune sarcini dificile de armonie a compoziţiei pe suprafeţe mici. Aceasta îi reuşeşte de minune.

Chiri are un duct uşor al desenului, tras sigur şi spontan. De regulă, organizează personajele liniar, face cu ele un rând, sugerând aşteptarea, sau căderea, pe un drum al ideii.

Faţă de imagine, care ocupă parterul, textul este ridicat în cat, sub formă de filade, săgeţi, indicatoare de circulaţie a ideii, plantate organic la locul lor.

Atacă vicii cotidiene, precum lăcomia, minciuna, teama de băutură puţină, ecscrocheria de orice fel, dar mai ales cea politică. Mai nou, ca şi ceielalţi graficieni, se ocupă de înfăţişarea contrastelor, generate de intrarea României în U.E., cu aşteptările şi întârzierile reale şi imaginare din mintea oamenilor.

Respectiv, este preocupat de „ţiganiada” deconspirării şi reconspirării fostei Securităţi. Imaginile sunt grăitoare de la sine şi arată amestecul de sublim şi ridicol în temele şi situaţiile, ce le portretizează”

este descris, foarte plastic în Revista Agero, de către Constantin Mălinaș, autorul expoziției, Viorel Chiricuță.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4374 posts on Presa Oradea.


Contact the author

2 Responses to “Contraste caricaturale cu Viorel Chiricuță”

  1. felicitari pentru lucrarile prezentate ce-e drept, am vazut doar citeva , prin intermediul INTERNET. AX grafika /www.deakis,ucoz.hu/

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] http://www.oradeapress.ro/2012/06/contraste-caricaturale-cu-viorel-chiricuta Like this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. ← La mulți ani, Daniel Vulcu […]


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult