Categorized | Oradea

IPP consideră gestul lui Năstase „nedemn” și critică politicienii care îi plâng de milă

Institutul pentru Politici Publice (IPP) deplânge modul în care Adrian Năstase a încercat să se sustragă executării pedepsei, dar mai ales sfidarea principiului egalităţii în faţa legii. Conform reprezentanților IPP neacceptarea deciziei celui mai înalt for al țării este un gest „nedemn” din partea lui Năstase, devreme ce pe timpul lui Ceaușescu mii de deţinuţi și personalităţi ale vieţii politice au acceptat să intre în pușcărie, chiar dacă erau nevinovate, fără să-și pună problema sinuciderii.

Indiferent de starea emoţională pe care o traversează în ultima perioadă fostul premier, IPP deplânge modul în care Adrian Năstase a ales să se sustragă de la executarea unei pedepse privative de libertate.

„Considerăm inacceptabil ca un fost Premier, fost Preşedinte al unui important partid politic din România şi în continuare o figură marcantă a clasei politice, să se eschiveze de la respectarea unei decizii finale dată în unanimitate de completul de judecată format din 5 din cei 9 cei mai importanţi judecători penalişti ai ţării noastre aflaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Chiar dacă nu ar fi fost corectă decizia instanţei, a tuturor instanţelor care s-au pronunţat în ultimii ani pe acest caz, considerăm nedemn din partea lui Adrian Năstase să nu accepte o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Facem această afirmaţie amintindu-ne că, în trecut, în România mii de deţinuţi politici, personalităţi ale vieţii politice de la noi, alături de multe zeci de mii de oameni au intrat în penitenciar pentru a executa pedepse abuzive impuse de un regim dictatorial, aşa cum pretinde şi fostul Premier despre actualul, iar aceştia nu şi-au pus problema sinuciderii”

se arată într-un comunicat al IPP.

Legea în România nu este „făcută pentru căței”!

De asemenea, reprezenatnții Institutului susțin că nu sunt de acord cu politicienii care îl apără pe fostul Premier în public spunând că „nu şi-l imaginează în zeghe” sau care contextualizează aducând în discuţie că un om cu o astfel de activitate politică pozitivă, nu merită să fie condamnat.

„Prin aceste afirmaţii, ei lasă să se înţeleagă, la nivelul opiniei publice, că legea din România este „făcută pentru căţei”, în sensul în care numai anumite categorii sociale trebuie să i se supună în timp ce oamenii în diferite funcţii nu pot suporta acelaşi tratament.

Îi rugăm pe toţi aceşti politicieni să îşi exprime regretul, pe care nu ne îndoim că îl resimt, în spaţiu privat, fiind dreptul lor să fie alături de fostul Premier şi familia acestuia”

afirmă reprezentanții IPP care punctează că declarațiile politice de acest fel creează un precedent în ceea ce priveşte atitudinea cetăţenilor faţă de hotărârile instanţelor din România pe care oricine are dreptul să le conteste până unde consideră necesar, dar până la urmă să le şi respecte.

IPP este o organizaţie neguvernamentală românească care militează pentru creşterea calităţii proceselor de elaborare a politicilor publice în România.

Desfăşurând activităţi de cercetare, de advocacy şi de promovare în domenii precum: reforma administraţiei publice, transparenţa instituţiilor, integritatea aleşilor şi a funcţionarilor, IPP este una dintre cele mai obiective dar şi incisive organizaţii din România, fiind recunoscută ca o autoritate în domeniile sale de excelenţă.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult