Categorized | Educatie

„Vetre folclorice” la Tulca

Weekend deosebit pentru iubitorii de folclor din județ. Sâmbătă, 23 iunie, a avut loc la Căminului Cultural din Tulca, o nouă ediție a „Vetrelor folclorice”, aducând p secenă, după zeci de ani, formații, soliști vocali și instrumentiști de certă valoare, care au încântat cei peste 300 de spectatori care au umplut, până la refuz, incinta.

Festivalul-concurs a fost organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, în colaborare cu Primăria și Căminul Cultural din Tulca și a debutat cu programul Ansamblului „Miorița” al Casei de Cultură Salonta (instructori Lia Butcă și Ligia Benea, coordonator artistic Monica Dodu), care a prezentat jocuri populare de pe valea Crișului Negru), aducând în prim-plan și un tânăr și talentat solist vocal Mădălin Dodu.

A urmat un adevărat „recital” al Ansamblului „Dumbrava” din Balnaca (instructor Ioan Găvrilaș), cu un „Luncan” și un „Sălăjan”, dar și cu interpretele Măriuța Secan, un adevărat și promițător „mugur de tezaur”, și Camelia Ilea.

La fel de generoasă și frumoasă artistic a fost și prezența Ansamblului Căminului Cultural din Suncuiuș (instructor Cristian Seghedi, coordonator artistic Livia Ianc), care au adus în scenă o suită de jocuri populare de pe Valea Crișului Repede și pe solista Bianca Bica.

Școala Generală din Avram Iancu s-a prezentat cu mai multe grupuri vocale (instructor Sandu Condoroș), care au dat glas unor îndrăgite melodii populare din Bihor, dar și unor prelucrări folclorice de mare impact.

În încheiere au evoluat membrii Ansamblului Căminului Cultural din Tulca (instructor: Cristian Seghedi), cu jocuri populare și grupuri vocale, dar și cu junii soliști Maria Lezău, Mădălina Bulzan și Mădălin Dodu.

Spectacolul a fost pigmentat de prezența, ca invitați speciali, a unor soliști tineri, afirmați deja în peisajul muzicii populare bihorene: Adriana Stiube, cu o interpretare echilibrată și caldă, Violeta Gherman, o voce de mare sensibilitate și vibrație, rezonantă și învăluitoare, Ioana Urs, cea mai premiată solistă din Bihor și Sandu Condoroș, plin de autenticitate, cu o prezență scenică sobră și elegantă.

Merită remarcată și echipa Centrul Judetean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, cea care a organizat și realizat, de facto, acest „regal” de mare frumusețe și de un desăvârșit profesionalism: Florea Crișu, Miron Blaga, Felician Mureșan, Constantin Bailef, Vlad Bailef, Florica Raita și Biró Levente Zsolt.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult