Categorized | Social

Și la Oradea s-a serbat Ziua Drapelului Național

Cu ocazia Zilei Drapelului Naţional, autorităţile locale au organizat azi în faţa Primăriei Oradea o ceremonie militară. Ceremonia a debutat la ora 9.30 cu slujba de sfinţire a drapelului naţional la Biserca cu Lună, urmată apoi de prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă în faţa Primăriei.

La manifestări au participat viceprimarii Ovidiu Mureşan și Mircea Mălan, prefectul Claudiu Pop, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, Dumitru Voloșeniuc, consilieri locali şi alte oficialităţi reprezentante  ale instituţiilor din municipiu.

Alocuţiunile privind semnificaţia Zilei Drapelului Naţional au fost rostite de prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop şi de lt.col (r) Constantin Moşincat.

„Câtă demnitatea şi câtă onoare este în acest petic de pânză tricoloră simţim atunci când drapelul naţional este arborat fie la olimpiade internaţionale, la concursuri naţionale sau la alte manifestări care impun acest lucru.

De-a lungul timpului, steagul naţional a purtat mai multe simboluri, de la capul de lup în perioada dacică până la un corb care stătea pe o ramură de ienupăr, steagul având un fundal alb, în vremea lui Mihai Viteazul.

Cele trei culori au fost pentru prima dată reunite de către Alexandru Ghica. Aşezarea culorilor pe orizontală este însă de dată mai recentă, fiind de inspiraţie europeană.

Cel care defineşte însă în mod magistral drapelul este Alexandru Ioan Cuza, care a spus „steagul este România, acest pământ binecuvântat al patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri, steagul e întreaga istorie a României”

a spus Constantin Moşincat, în prezentarea drapelului naţional.

Drapelul României a fost apoi înălţat pe catarg, dar nu înainte de binecuvântarea rostită de un preot şi de sărutarea acestuia de către oficialităţile prezente la ceremonie.

În finalul ceremoniei, s-a intonat Imnul Naţional al României şi a avut loc defilarea gărzii de onoare.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4424 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult