Categorized | Social

Și la Oradea s-a serbat Ziua Drapelului Național

Cu ocazia Zilei Drapelului Naţional, autorităţile locale au organizat azi în faţa Primăriei Oradea o ceremonie militară. Ceremonia a debutat la ora 9.30 cu slujba de sfinţire a drapelului naţional la Biserca cu Lună, urmată apoi de prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă în faţa Primăriei.

La manifestări au participat viceprimarii Ovidiu Mureşan și Mircea Mălan, prefectul Claudiu Pop, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, Dumitru Voloșeniuc, consilieri locali şi alte oficialităţi reprezentante  ale instituţiilor din municipiu.

Alocuţiunile privind semnificaţia Zilei Drapelului Naţional au fost rostite de prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop şi de lt.col (r) Constantin Moşincat.

„Câtă demnitatea şi câtă onoare este în acest petic de pânză tricoloră simţim atunci când drapelul naţional este arborat fie la olimpiade internaţionale, la concursuri naţionale sau la alte manifestări care impun acest lucru.

De-a lungul timpului, steagul naţional a purtat mai multe simboluri, de la capul de lup în perioada dacică până la un corb care stătea pe o ramură de ienupăr, steagul având un fundal alb, în vremea lui Mihai Viteazul.

Cele trei culori au fost pentru prima dată reunite de către Alexandru Ghica. Aşezarea culorilor pe orizontală este însă de dată mai recentă, fiind de inspiraţie europeană.

Cel care defineşte însă în mod magistral drapelul este Alexandru Ioan Cuza, care a spus „steagul este România, acest pământ binecuvântat al patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri, steagul e întreaga istorie a României”

a spus Constantin Moşincat, în prezentarea drapelului naţional.

Drapelul României a fost apoi înălţat pe catarg, dar nu înainte de binecuvântarea rostită de un preot şi de sărutarea acestuia de către oficialităţile prezente la ceremonie.

În finalul ceremoniei, s-a intonat Imnul Naţional al României şi a avut loc defilarea gărzii de onoare.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4347 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult