Categorized | Oradea

Traian Băsescu condamnă presiunile asupra justiției și susține că România este reprezentată nelegitim la Consiliul European

Preşedintele României a declarat, miercuri, într-o conferință de presă că statul de drept este pus sub semnul întrebării prin atitudinea de miercuri a premierului şi prin poziţiile şi presiunile USL, inclusiv ale ministrului Titus Corlăţean, la adresa justiţiei. Traian Băsescu a vorbit și despre participarea premierului Victor Ponta la reuniunea Consiliului European, afirmând că acesta reprezintă nelegitim România.

Traian Băsescu a numit atitudinea USL și a premierului Victor Ponta drept un derapaj grav de la regulile democrației.

„Nu avem numai atacul pe Curtea Constituţională, atac incorect, pentru că ea nu este majoritar ţinând de preşedinte sau de PDL, sunt derapaje de la democraţie grave, nu numai în această privinţă, dar uitaţi-vă la presiunile şi ameninţările pe justiţie, pe CSM, la atitudinea multora dintre miniştri, inclusiv a ministrului justiţiei.

Deci, suntem într-o situaţie în care statul de drept este pus sub semnul întrebării prin atitudinea anunţată ieri de primul-ministru Victor Ponta, dar şi prin presiunile care s-au făcut pe justiţie în ultimele două săptămâni”

a spus şeful statului.

Acesta a mai spus că decizia Curţii Constituţionale nu necesita publicarea în Monitorul Oficial pentru că „ceea ce preciza este şi în Constituţi”.

Întrebat dacă se referă şi la cazul Adrian Năstase atunci când vorbește despre presiunile asupra justiţiei, preşedintele a răspuns:

„Nu numai. Mă refer în general la atitudinea faţă de justiţie”.

România reprezentată nelegitim

 

Traian Băsescu a mai spus că este pentru prima dată după revoluţie când un premier îşi asumă atribuţii ale preşedintelui fără a avea mandat, el precizând că România este reprezentată nelegitim la Consiliul European.

„Aş remarca faptul că este pentru prima dată în perioada post-decembristă, în 22 de ani, când un prim-ministru îşi asumă prerogativele preşedintelui fără să aibă un mandat de la acesta.

Aş spune, puţin mai mult, o asumare nelegitimă de mandat de reprezentare a statului”

a spus el.

Mai mult, Președintele a arătat că la această reuniune a Consiliului European se discută despre cedarea de suveranitate de către ţările membre, pentru a facilita ulterior procesul de integrare europeană, iar articolul 80 al Constituţiei indică clar faptul că chestiunile vizate de suveranitate sunt atribuite preşedintelui României.

În ciuda acestor afirmații, Traian Băsescu a declarat că nu va depune niciodată plângere penală împotriva premierului Victor Ponta.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4398 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult