Categorized | Social

Curățenie pe model japonez în Oradea

Reprezentanţii Institutului Kaizen din Japonia au prezentat joi, 28 iunie, angajaţilor Primăriei Oradea, agenţilor din cadrul Poliţiei Locale, experienţele şi proiectele lor vizavi de acţiunile voluntare de curăţenie, pe care le-au desfăşurat atât în Japonia, cât şi în alte colţuri ale lumii.

În sala mare a Primăriei Oradea a avut loc săptămâna aceasta „Seminarul 5 S Public – Strălucire japoneză pentru oraşele României”.

Acest eveniment a fost organizat de Primărie împreună cu Institutul KAIZEN România. Printre invitați, la seminar au fost prezenți şeful Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Bihor, chestorul Liviu Popa şi comisarul Adrian Bucur.

Seminarul a fost deschis de primarul Ilie Bolojan, care a prezentat situaţia socio-economică a oraşului, dar şi etapele pe care le-a parcurs Primăria Oradea în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor publice.

„Dacă fiecare din cei 700 de angajaţi ar ridica o hârtie, o mizerie de jos, acţiunea lor s-ar reflecta cu siguranţă într-un mediu mult mai curat. Exemplul japonez este unul de apreciat.

La nivelul Primăriei Oradea am desfăşurat numeroase campanii de curăţenie, dar şi de informare în unităţile de învăţământ.

Atitudinea „Kaizen” ne este de folos tuturor pentru că schimbarea în bine trebuie să fie motto-ul care să ne însoţească”

a spus primarul Ilie Bolojan.

Preşedintele Institutului KAIZEN România a spus că lucrurile pozitive vin de multe ori din modul în care sunt percepute.

„Am învăţat să ne plângem de criză prea mult. În tradiţia japoneză, criza poate fi privită atât ca o constrângere, ca un necaz, dar şi ca un motiv să îmbunătăţim ceva.

În călătoriile lor prin lume, japonezii au observat tentaţia risipei. Atitudinea kaizen respinge acest aspect negativ şi îl îndeamnă pe om la o îmbunătăţire continuă, începând cu curăţenia mediului în care trăieşte”.

a afirmat Julien Bratu.

Dacă facem altcineva curățenie în locul nostru, nu învățăm să o apreciem!

În cadrul prezentării făcute de preşedintele Asociaţiei „Clean Up Japonia”, Yoshihito Tanaka a precizat:

„ Făcând altcineva curăţenie pentru noi, nu apreciem şi nici nu reuşim să păstrăm. Lucrurile pe care poţi să le faci singur, trebuie să le faci. Dacă vedem o mizerie pe jos, noi trebuie să fim aceia care o ridicăm.

Noi, trebuie să fim cei dintâi care facem curăţenia. Mediul în care trăim este foarte important, iar statisticile au demonstrat, că în cartierele din oraşele, în care voluntarii japonezi au făcut curăţenie, a scăzut rata infracţionalităţii”.

Institul Kaizen îşi propune să-l ajute pe fiecare om să descopere ceea ce are bun, valoros.

„S-a demonstrat că 30% din timp ni-l pierdem căutând ceva sau pe cineva. E important să realizăm că acest timp nu este risipit, dacă adoptăm atitidinea şi tehnicile kaizen.

Dacă ne implicăm şi facem curăţenie, ajungem să-i respectăm mai mult şi pe oamenii din jurul nostru. Acţiunea de a face curăţenie induce starea de bine şi nevoia de cooperare, de respect, în schimb ce mizeria mediului din jur favorizează violenţa.

Ne dorim ca prin realizarea unor acţiuni în România să creem nuclee ale dezvoltării responsabilităţii civice.”, a încheiat preşedintele Institutului KAIZEN România – Julien Bratu.

În final, grupul de japonezi a dorit să vadă modul în care se asigură relaţiile cu publicul la Primăria Oradea.

Primarul Ilie Bolojan i-a însoţit în noul Centru pentru Relaţii cu Publicul, iar apoi în Turnul Primăriei Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4287 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult